Je houdt van bloemen en wenst er creatieve composities mee te maken?  Dan kom je met deze professionele opleiding ongetwijfeld aan je trekken. 
Door de aangeleerde theoretische kennis en technieken verbaas je jezelf èn anderen met het geboekte resultaat.

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond15 september 2021Gent400 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma
Opgelet! Het curriculum zal aangepast worden voor het schooljaar 2021/2022. Verdere info volgt.
 
De opleiding florist omvat 2 jaar. 

Florist : 1ste jaar 32  sessies  ( 4  uur)

In het eerste jaar staat meteen praktijk in combinatie met theorie centraal. De verschillende bloemschiktechnieken leer je aan, telkens gekoppeld aan de vorm- en kleurenleer. Daarnaast wordt ook de plantenkennis behandeld: hier leer je de Nederlandse en Latijnse naam en handelsbenaming van 100 courante soorten flora.

Plantenkennis  16u
De Nederlandse en Latijnse naam en de handelsbenaming van 100 courante soorten bloemen en planten, gebruik van jaarlijkse uitgave boek Bloemenbureau Holland. Gebruik en verzorging van de besproken bloemen en planten op plantenfiche.

Plantkunde  4u
Eigenschappen en functies van de delen van de plant De levensfuncties van een plant in haar natuurlijke omgeving

Technieken  80u
De werkzaamheden tot het verwerken van snijbloemen: schoonmaken, aansnijden, op water zetten en verzorgen, rekening houdend met de verschillende behoeften aan temperatuur, wateropname en voeding. Hulpmaterialen en middelen bij de voorbereiding van bloemstukken: toestellen voor het schoonmaken van bloemen, ontdoornen van rozen, bloemen en bladeren in diverse recipiënten vastzetten met prikker, steekschuim, spaghnum, touw, steekbuizen en kokers, stopgroen, kippengaas, … 
Vorm & kleurenleer  20u 
Basisvormen: vierkant, cirkel, driehoek - Een goede t.o.v. slechte vakverdeling - Harmonie en contrast tussen: - vormen - Analyse van een compositie - Opbouwprincipes van bloemschikken: - éénpuntsprincipe - veelpuntsprincipe - groepeerprincipe - het optisch evenwicht - Vegetatief en decoratief materiaal
Moduleproef  
 

 
Florist: 2de jaar  37  sessies  ( 4  uur)

In de ondernemersmodule florist oefen je de verschillende soorten bloemschikkingen verder in. Daarnaast besteed je aandacht aan de verschillende thema’s ( Pasen, huwelijk, …) die in de bloemenwereld ieder jaar terugkomen. Verder staat de docent stil bij de bedrijfsuitrusting: alles i.v.m. de vestigingsplaats, marketing, verkoop, aankoop, hygiëne, veiligheid en milieu komt in deze lessen aan bod.
Radiale en parallelle schikkingen  56u
 
Structurele en constructieve schikkingen in de bloemsierkunst  32u
 
Materie en thema  40u
 
Bedrijfsuitrusting  12u
 
Moduleproef  
 
Aanvullende info

Het inschrijvingsgeld omvat syllabi en een aantal zaken die klassikaal in de loop van het jaar worden gebruikt. Daarnaast dien je zelf in te staan voor het meebrengen van benodigdheden als aardappelmesje, snoeischaar, draadtang, schaar, gereedschapskoffer, steekschuim, ijzerdraad, bloemendraad en -tape, bindmateriaal e.a. 
Wekelijks moet je ook voor de aanschaf van de bloemen zorgen. Waar mogelijk, en afhankelijk van het seizoen,  werk je best met bloemen uit de tuin. UIteraard verneem je van je docent vooraf hoeveel bloemen je nodig hebt.

Beschik je over voldoende voorkennis, dan kan je eventueel onmiddellijk van start gaan in het tweede jaar. Je voorkennis wordt getest door het afnemen van een instapproef.


  

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Gelinkte filmpjes

Docenten en cursisten over de opleiding florist

Met de steun van