De Belgische trots is nog steeds "friet met mayonaise". Om onze traditie te blijven bewaren én om onze kwalitatieve voorsprong te behouden, heeft de sector nood aan vakbekwame frituristen, die zich kunnen wapenen tegen de concurrentie van de fastfoodketens.
Wil je de stap zetten naar de uitbouw van een eigen frituur ( in een vast pand of ambulant ) , dan biedt de opleiding 'Frituuruitbater'  je de noodzakelijke basiskennis.
In deze  opleiding krijg je meer info over de start van een frituurzaak , de vergunningen , de hygiëne , de infrastructuur van een frituur , ...
De theorie rond warenkennis en grondstoffen ( aardappelen , oliën en vetten , bijproducten ) wordt aangevuld met heel wat pratijklessen , die eigenlijk het belangrijkste onderdeel vormen van deze beroepsopleiding.
 
Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding staat open voor allen die op een professionele manier een frituur  wensen uit te baten.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Open lesweek
Wil je weten hoe het eraan toe gaat tijdens onze opleidingen? Benieuwd wie onze docenten zijn of hoe onze ateliers eruit zien? Breng ons een bezoek tijdens de open lesweek. De ideale manier om je een goed beeld te vormen van de opleiding.
LocatieDatumMomentInschrijven
Sint-Niklaas18 maart 2019Avond
Programma
Eénjarige opleiding ( 25 sessies)
 
Warenkennis & grondstoffen  12u
Aardappel :aankoopcriteria , aardappelvariëteiten , kwaliteitscontrole (etikettering, stockering, bekwaammethoden) oliën en vetten : soorten (oliën, geharde vetten, dierlijk, plantaardig) , temperaturen (voorbakken, afbakken) , frituurtesten , verversen bijproducten en sauzen : snacks (benamingen, assortiment, leveranciers) , sauzen (soorten, bewaren, hygiëne, verdeelsystemen) , toegelaten bereidingen (stoverij, goulash)
Infrastructuur & inrichting  8u
Uitrusting : koeling & diepvries , friteuse, bain-marie, microgolfoven , bakplaat, fornuis , afwasruimte inrichting : plaatsing van de toestellen , werkvolgorde , verlichting en verluchting
Toegepaste bedrijfskennis van de frituur  20u
Wetgeving : ambulante handel en leurkaart , bouwvergunning & plaatsen langs openbare weg , uitbatingsvergunning , verzekeringen , sociale wetgeving , btw - reglementering : forfaits , kostprijsberekening
Hygiëne en veiligheid  16u
Hygiënegids van de friturist , brandpreventie en brandveiligheid , ehbo , persoonlijke hygiëne
Praktijk warenkennis en grondstoffen  40u
Frieten , sauzen en bijproducten , bereidingen (stoverij, goulash, balletjes in tomatensaus)
Praktijk brandveiligheid en preventie  4u
Demonstratie veiligheid
Aanvullende info
Alle grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.


Deze ondernemingsopleiding wordt gesteund door de beroepsvereniging NAVEFRI.

Toelatingsvoorwaarden

Minimum 18 jaar zijn.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde van elke module is er een moduleproef.
Op het einde van de opleiding is er een praktijkproef.
Wie slaagt in de moduleproeven en in de afsluitende praktijkproef, ontvangt het erkende getuigschrift van praktijk
en beroepskennis ondernemersopleiding.
Wie daarnaast ook nog de module basiskennis bedrijfsbeheer met goed gevolg doorloopt,
ontvangt een diploma ondernemersopleiding en is in regel met de vestigingsreglementering daar waar deze van toepassing is.
Dit diploma is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Syntra Vlaanderen.

Met de steun van