Een gespecialiseerd voetverzorger doet meer dan een basis voetverzorging. Daar waar de schoonheidsspecialiste zich beperkt tot esthetische voetverzorging, staat de gespecialiseerd voetverzorger in voor de preventie en verzorging van huid- en nagelaandoeningen alsook professionele adviesverlening over goede schoenen en voethygiëne. De gespecialiseerd voetverzorger maakt komaf met eeltpitten, eeltplekken, ingegroeide nagels, kalknagels, schimmelnagels, kloven en andere pijnlijke aandoeningen.
De nadruk ligt bij de gespecialiseerde voetverzorging op:
- preventief: het voorkomen van voetaandoeningen
- curatief: het niet-invasief behandelen van nagel - en huidaandoeningen van de voet
- adviserend: betreffende  optimale hygiëne en voetcomfort.

De SYNTRA-campussen hebben een degelijk uitgerust voetverzorgingskabinet ter beschikking om jou voldoende praktijkervaring te laten opdoen. Tijdens deze tweejarige opleiding wordt de nodige theoretische onderbouw aangereikt, maar de nadruk ligt op handvaardigheid en praktijkgerichtheid. Daarenboven zijn de lesgevers gespecialiseerde voetverzorgers of podologen met een jarenlange ervaring die je de fijne technieken van het vak zullen bijbrengen.
 
 
Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding is een professionele en praktijkgerichte opleiding voor actieve mensen, met feeling voor welzijn, verzorging en voetzorg.  Je luistert naar de problemen van de klant en geeft professioneel advies aangaande huidverzorging, voetzorg, schoeisel en nagelverzorging. Je moet graag met mensen van alle leeftijdscategoriën omgaan ook de minder mobiele oudere mensen. De gespecialiseerde voetverzorg(st)er staat in voor de eerstelijns voetverzorging en verwijst in geval van een medische problematiek door naar een arts of podoloog. Je moet dus ook een sterke interesse hebben in de menselijke anatomie en biomechanica om goed te begrijpen hoe problemen thv. voet en onderbenen ontstaan en dus ook hoe deze doeltreffend te verhelpen.

Wat na de opleiding

De cursist die slaagt voor het eindexamen ontvangt een getuigschrift of diploma Gespecialiseerd voetverzorger, erkend door de Vlaamse Gemeenschap. Je tewerkstellingsmogelijkheden zijn zeer ruim, je kan onder meer:

 • je eigen zaak starten als zelfstandige gespecialiseerde voetverzorger in hoofd- of bijberoep
 • als freelance medewerker of in dienst werken in een groepspraktijk samen met podologen, voetverzorgers, kinesisten, ...
 • in dienstverband of freelance werken in een ziekenhuis of RVT
 • als vertegenwoordiger werken voor een gespecialiseerd bedrijf
 • als verkoper / verkoopster werken in dienstverband in gespecialiseerde zaken die voetverzorgingsprodukten verkopen
 • verder opleiding volgen om als docent je kennis en ervaring te delen in scholen en opleidingscentra
 • verder bijscholen en vervolmakingscursussen volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen zoals diabetische voetzorg, voetverzorging bij reumapatiënten, fotopolimerisatie, ergonomie in de praktijk, kunstnagelstyling op tenen, ...  

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond13 september 2021Gent479 Euro
Avond14 september 2021Aalst479 Euro
Dag16 september 2021Sint-Niklaas479 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.

 

Bezoek ons op onze digitale infodag op woensdag 28 april.   Meer weten

Programma

DE OPLEIDING DUURT TWEE JAAR - gemiddeld twee lesmomenten per week


Leerinhouden en beroepscompetenties

 • 1. verzorging uitvoeren
  De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger biedt zowel een basis- als aanvullende nagel- en huidverzorging aan. Door middel van niet-invasieve snij- en freestechnieken probeert hij pijn en andere   ongemakken weg te nemen. Hiervoor moet hij de problemen herkennen, de juiste verzorgingsmethode kiezen en deze verzorging correct uitvoeren.
 • 2. Verbanden en hulpstukken aanbrengen
  De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger brengt eenvoudige wondverbanden, beschermende, drukvrijmakende en occlusieve verbanden aan. Hij hanteert ook andere hulpmiddelen, die hij eventueel op maat maakt, ter ondersteuning van de verzorging. Door het gebruik van deze verbanden en hulpmiddelen wordt het ongemak van de cliënt/patiënt weggenomen en zoveel als mogelijk vermeden in de toekomst.
 • 3. Hygiënisch werken
  De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger werkt in een nette praktijk met grondig gereinigde en gedesinfecteerde instrumenten. Wanneer hij ambulant een verzorging uitvoert zal de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger ook aandacht moeten besteden aan de hygiënische omstandigheden. Tijdens de verzorging blijft de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger oog hebben voor de hygiëne zodat kruisbesmetting wordt vermeden.
 • 4. Omgaan met cliënten/patiënten
  De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger is vaak alleen met de cliënt/patiënt tijdens de verzorging. Door het opbouwen van een vertrouwensrelatie kan de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger nog beter inspelen op de behoeften van de (ook wat oudere) cliënt/patiënt. Door zich, van bij het eerste contact, ten dienste te stellen van de cliënt/patiënt zorgt de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger ervoor
  dat de cliënt/patiënt zich gerespecteerd voelt en een comfortabel gevoel overhoudt aan het bezoek.
 • 5. Administratie voeren
  Om goed te functioneren als zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger is het niet alleen belangrijk om a.d.h.v. cliënten/patiëntenfiches de evolutie in de verzorging van een cliënt/patiënt bij te houden, maar zal de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger ook werk moeten maken van een overzichtelijke agenda zodat cliënten/patiënten stipt volgens afspraak worden geholpen.
  Ook voor andere bijkomende administratie zoals verzekeringspapieren, formulieren van mutualiteiten, e.d. zal de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger moeten instaan.
 • 6. Veilig en milieubewust werken
  De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger is zowel verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid als voor die van de cliënt/patiënt. Zowel voor, tijdens als na de verzorging is veilig werken een evident onderdeel van zijn handelen. Tijdens het opruimen houdt de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger rekening met milieuvoorschriften zodat mens en milieu geen onnodige risico's lopen.
 • 7. Zaak commercieel beheren
  De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger zal niet alleen een goede voetverzorging moeten uitvoeren, hij zal ook zijn praktijk op commercieel gebied moeten beheren om te kunnen blijven werken. Naast de wettelijke verplichtingen die een eigen zaak met zich meebrengt, zal hij ook gericht moeten handelen om zijn cliënteel uit te bouwen en te behouden.
Aanvullende info
 • Alle leerinhouden worden praktijkgericht aangeleerd. Hierdoor is het niet mogelijk om vrijstellingen aan te vragen voor bepaalde onderdelen (zoals Anatomie, Fysiologie, Pathologie, Hygiëne) . Ook komen er geen theoretische examens aan bod, maar moet alle kennis toegepast kunnen worden in de praktijk, zodoende dat uitgevoerde acties correct worden uitgevoerd, als ook beredeneerd en  onderbouwd zijn.
 • Aanvankelijk worden de technieken op de medecursisten ingeoefend, nadien op modellen die je meebrengt naar de klas. Er worden tevens externe praktijkoefensessies klassikaal ingelast in RVT's en ziekenhuizen.
 • Hou er rekening mee dat externe lessen occasioneel kunnen doorgaan op zaterdagvoormiddag.
 • Om de lessen te kunnen volgen moet je, aanvullend op het inschrijvingsgeld, wel instaan voor de aankoop van een pedicureset, witte handdoeken (in diverse formaten), een witte schort en  divers klein werkmateriaal.
  Indien deze materialen niet in je bezit zijn bij de start van de opleiding, wordt de kans geboden dit in groep aan te kopen via SYNTRA. 
  De aankoopprijs van een basispakket werkmateriaal voor het eerste jaar wordt geraamd op: 500 euro. Let op: dit bedrag heeft betrekking op het werkmateriaal zoals tangen, vijlen, scharen, etc. Bijkomende investeringen voor infrastructuur dienen zeker nog te gebeuren. denk hierbij maar aan een voetfrees (800 euro - 2500 euro) en een sterilisator. Deze toestellen zijn uiteraard aanwezig op de campus om te gebruiken in de klas, doch om zelf thuis verder te oefenen of klanten te behandelen moet je rekening houden met een bijkomende investering. 
 • Extra kosten: het inschrijvingsgeld omvat het lesgeld en toegang tot het online leerplatform waar het lesmateriaal te vinden is (instructievideo's, cursustekst,...). Bijkomende kosten zijn prints en kopies. Zoals reeds vermeld moet je ook rekening houden met je werkmateriaal als extra kost bovenop het inschrijvingsgeld.


Wat is nu het verschil tussen pedicure - medische pedicure - gespecialiseerde voetverzorging en podologie
?

Schoonheidsspecialistes en esthetische voetverzorgers verzorgen de voeten uitsluitend met het oog op het welzijn van de klant  – hygiëne – of op de verfraaiing van het uiterlijke, het esthetische.

De gespecialiseerd voetverzorger staat in voor het geven van een basisverzorging en een aanvullende verzorging bij pijn of ongemak bij niet-risicovoeten door gebruik te maken van niet-invasieve technieken en remediërende producten en hulpmiddelen. De term “gespecialiseerd” maakt een duidelijk onderscheid met voetverzorgingen die enkel het esthetische aspect behandelen. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger kan een bijkomende opleiding volgen waardoor hij zich tevens bekwaamt in het screenen, verzorgen en opvolgen van cliënten/patiënten met diabetes. De gespecialiseerde voetverzorgers genezen en voorkomen aandoeningen van de nagels en de tenen zoals, infecties, mycose (schimmel), voetwonden, ingegroeide nagels, likdoorns, kloven, pijnlijke drukpunten, … (ook bij diabetespatiënten) door toepassing van podologische technieken. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger staat in voor de eerstelijns voetverzorging en is een belangrijke schakel in de interdisciplinaire samenwerking met podologen, dermatologen en artsen, maar ook met de orthopedisch schoentechniekers, verpleegkundigen en mensen werkzaam in de thuiszorg.. Bij de ziekenfondsen krijgen de gespecialiseerd voetverzorgers een erkenning voor de terugbetaling van pedicurebehandelingen.


Podologen zijn paramedici die de verzorging van risicovoeten en risicopatiënten voor hun rekening nemen. Zij voeren voetverzorgingen uit waarbij teenafwijkingen, epidermische en dermische letsels van de voet kunnen worden behandeld. Ook het toepassen van biomechanica en zooltherapie ligt in hun bevoegdheid: podologen ontwerpen ook steunzolen.

Ook artsen (huisartsen, dermatologen, chirurgen,…) behandelen patiënten met voetproblemen door middel van medische technieken en producten. 

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

 • Minimum 18 jaar zijn of 18 worden in de loop van het jaar dat de opleiding opstart.
 • Beginners welkom! Geen voorkennis vereist!
 
 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

 • PRAKTIJK

  De meeste lessen gaan door op de SYNTRA campus. Er is tevens bijkomend externe praktijk voorzien in RVT's en ziekenhuizen. Deze lessen worden klassikaal in overleg met de docent georganiseerd.
 • EXAMENS

  Tijdens het jaar wordt je kennis tussentijds geëvalueerd. Deze evaluaties (theorie en praktijk) geven je een zicht op je reeds verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen. Op het einde van de 2 jarige opleiding wordt er een groot eindpraktijkproef afgenomen door de docent waarbij al je praktijkkennis van gespecialiseerde voetverzorger wordt getoetst in aanwezigheid van een jurylid.
 • GETUIGSCHRIFT

  SYNTRA reikt na het slagen voor alle examens en het eindexamen een getuigschrift Gespecialiseerd voetverzorger uit, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

  Ontvang ik een getuigschrift of diploma?  Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift.  Als je daarnaast de cursus "ondernemerschap" volgt en slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. https://www.syntra-mvl.be/opleiding/start-me-ondernemerschap. Onze certificaten, getuigschriften en diploma's zijn erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Inschrijvingen & inlichtingen

 

 

Met de steun van