Ben je inventief en creatief? Vind jij het een uitdaging om de boodschap van je klant visueel te vertalen in een aantrekkelijk ontwerp? Beleef je daarbij plezier in het zoeken naar de juiste vormen en kleuren? Dan ben je de geknipte persoon om het als grafisch vormgever te maken!

In deze praktijkgerichte opleiding komen alle facetten van lay-out en grafische vormgeving aan bod. Je leert van A tot Z hoe een drukwerk tot stand komt en hoe de modernste grafische pakketten werken. Extra praktijklessen helpen je om de leerstof grondig in te oefenen.

Wat en voor wie?

Voor wie

Gemotiveerde creatievelingen die ervan houden met kleuren en vormen te spelen.

Wat na de opleiding

Zowel uitgeverijen, reclamebureaus, drukkerijen, grafische- of communicatieafdelingen van bedrijven en DTP-studio's zijn vaak op zoek naar creatieve en technisch sterke grafisch vormgevers. Je kan zowel als werknemer of als freelancer aan de slag als grafisch vormgever.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Dag23 september 2019lessenroosterSint-Niklaas1150 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Programma

 

In de campus van Sint-Niklaas volg je 3 dagen per week les gedurende 1 cursusjaar (prijs voor 1 cursusjaar en dus de volledige opleiding).

De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules. Elke module wordt aangevuld met extra praktijkoefeningen en afgesloten met een examen.

 • Digitaal tekenen (68u) - Adobe Illustrator
  In deze module leer je de kunst van het digitaal tekenen met Adobe Illustrator. Je leert hoe je met behulp van de Bézier-tekenprincipes de meest ingewikkelde tekeningen kan maken. De theorie wordt onmiddellijk ingeoefend op de computer.
 • Digitale beeldbewerking (64u) - Adobe Photoshop
  In deze module leer je beelden en foto's te bewerken met het pakket Adobe Photoshop. Je leert alles over kleur en bestandsformaten, lagen, paden, filters... De leerstof wordt ook hier vooral aangebracht via praktijkoefeningen.
 • Digitale opmaak en typografie (80u) - Adobe Indesign
  Hier leer je de knapste documenten maken met Adobe Indesign. Je leert hoe je teksten typografisch correct dient te zetten. Met je opgedane kennis kan je teksten en beelden zodanig bij elkaar plaatsen dat je tot de mooiste drukwerken komt. Theorie en praktijk worden optimaal aan elkaar gekoppeld.
 • Drukwerkvoorbereiding (48u)
  Klanten worden steeds veeleisender, dus moet je ze ook op een professionele manier kunnen helpen. In deze module leer je de specifieke vakterminologie dusdanig dat je een perfecte offerte en bestelbon kan opmaken. Maar je leert ook alles over papier, plastic, folies... Je leert een timing op te maken, zodat je de klant een correct aanlevermoment kunt geven. In het gedeelte auteursrechten leer je professioneel om te gaan met beschermde werken (tekst en beeldmateriaal). Ook troubleshooting en systeembeheer behoren tot het pakket.
 • Creatief ontwerp en praktische organisatie (164u)
  Als grafisch vormgever ga je sterke ideeën ontwikkelen, uitwerken en presenteren. Stap voor stap leer je in deze module hoe een idee vorm krijgt door te toveren met grafische software en creatieve technieken. Via tips, tricks en praktijkoefeningen wakkeren we jouw creativiteit aan tot onverwachte hoogten.
 • Crossmedia (48u)
  Een DTP-er / Grafisch vormgever moet mee zijn met zijn tijd. Ook voor nieuwe media moet er immers een lay-out gemaakt worden . In deze module leer je, gebruik makend van gekende pakketten, hoe je opmaakbestanden kan kan omzetten voor interactieve webtoepassingen (one pager, nieuwsbrief, intereactieve e-pubs,...).
  Je wordt ook ingewijd in UX-design zodat je niet enkel weet hoe je iets visueel mooi kan maken maar ook gebruiksvriendelijk.
  Ook hier: praktijk, praktijk, praktijk...
 • Eindwerkbegeleiding (48u)
  In deze lessen krijg je de kans om aan je (lijvige) eindwerk te werken, onder begeleiding van je docenten. Let wel op: het merendeel zal je thuis moeten doen. Je beroepstoekomst hangt er dan ook van af!
   
 • Ondernemen (132u)
  Je zaak efficiënt en nauwgezet beheren is noodzakelijk én meer dan het bijhouden van de dagboeken alleen. Je commerciële vaardigheden aanscherpen en inzicht verwerven in juridische aspecten zijn evenzeer van belang. Hier leer je praktisch ondernemen als eerste stap naar succesvol ondernemerschap.
 • Eindproef
  De eindproef omvat een uitgebreide en geïntegreerde opdracht, die je aan het einde van je opleiding dient te verdedigen voor een jury. Je kan pas aan de eindproef deelnemen als je voldoende aanwezig bent geweest in de lessen en als je geslaagd bent voor alle tussentijdse examens (zie hiervoor het examenreglement dat je ontvangt bij inschrijving).
Aanvullende info

Deze opleiding start vanaf nul. Er is dus geen voorkennis vereist. Kunnen werken met de computer is wenselijk. Overweg kunnen met een Apple Macintosh-computer is een voordeel, doch geen vereiste. Er is voor elke cursist een iMac met Adobe-licentie aanwezig in het cursuslokaal. Het is niet verplicht een eigen toestel aan te schaffen.

Afhankelijk van de module en de docent kan er gewerkt worden met een handboek. Bij het begin van de opleiding ontvang je een lijst van aan te schaffen boeken. Losse fotokopieën en handboeken bedrijfsbeheer zijn in de kostprijs van de opleiding inbegrepen.

Voor sommige opdrachten en zeker voor je eindwerk, zal je extra kosten moeten maken. Deze kosten zijn afhankelijk van je eigen inventiviteit en creativiteit en kunnen dus niet vooraf ingeschat worden.

Toelatingsvoorwaarden

Minstens 18 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens, de module Start me up en de eindproef, ontvangt het getuigschrift "Grafisch vormgever".

Onze certificaten en getuigschriften zijn erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en SYNTRA Vlaanderen.

Met de steun van