Welke indruk je maakt op anderen is afhankelijk van je stijl, je kledij, je uitstraling en je houding. Toon wie je bent door je kleren, accessoires en make-up gepast te kiezen. Uit je persoonlijkheid met de juiste kleuren, de juiste maat, de juiste prints, de juiste stof,.... Wees uniek, zelfzeker en straal uit wie je bent of wilt zijn.

Tijdens de opleiding imagostylist leer je hoe je aan de hand van enkele technieken je eigen imago of dat van anderen kan veranderen. Naargelang het imago dat je wenst uit te stralen - zakelijk, gothic, hipster, klassiek, trendy, rock,... - kan je variëren met kleuren, prints, sjablonen, stoffen, make-up en accessoires. Het is de kunst om te weten hoe je de positieve punten van jezelf of van je klant meer kan accentueren. Omgekeerd kunnen ook de lichaamskenmerken die als storend ervaren worden gecamoufleerd worden. Je leert de juiste kledingstijl te kiezen, de juiste kledingkleur, de gepaste make-up en de passende accessoires te gebruiken.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding is een professionele en praktijkgerichte opleiding voor actieve mensen met feeling voor mode, imago en uitstraling. Een goede consulente is begaan met het uiterlijk voorkomen van haar klant. Ze luistert naar de wensen van haar klanten en geeft professioneel advies aangaande kleurencombinaties, make-up, stijl en imago. Je moet dus graag met mensen omgaan, houden van uiterlijke verzorging, interesse hebben in kledij, mode en fashion en geloven in de kracht van het imago. 
 
Geen voorkennis? Geen probleem! Alles wordt haarfijn uitgelegd van A tot Z. Beginners welkom!

Wat na de opleiding

De tewerkstellingsmogelijkheden zijn zeer ruim en je kan onder meer:

- je eigen zaak starten als zelfstandige consulente in hoofd- of bijberoep
- als vertegenwoordiger werken voor modehuizen
- als verkoopster werken in dienstverband in kledingszaken en boutiques
- als freelance samenwerken met schoonheidsspecialisten, kapperszaken, visagisten, winkelketens
- workshops aanbieden voor particulieren en bedrijven 
- verder opleiding volgen om als docent je kennis en ervaring te delen in scholen en opleidingscentra
- verder bijscholen en vervolmakingscursussen volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen zoals kleur- en stijladvies voor de brildrager, kleur - en stijladvies voor de man, make-up artist,...

Waar en wanneer?
Programma

DEZE OPLEIDING DUURT 1 JAAR -  1 lesmoment per week

Kleurenanalyse

  • Kleurenleer theorie 8u
  • Kleurenanalyse praktijk 20u
  • Make-up 8u
  • Moduleproef 4u

Stijlanalyse en imago

  • Gelaats- en figuuranalyse 20u
  • Stijlstudie 20u
  • Imagotraining 16u
  • Toegepaste bedrijfsvoering 16u
  • Integratie kleur-, stijl- en imago 12u
  • Moduleproef 4u

 Eindproef

Aanvullende info
De lessen worden zeer praktijkgericht gegeven.
Aanvankelijk worden de technieken op medecursisten ingeoefend , nadien op modellen.

Het inschrijvingsgeld omvat alle kosten behalve de kleurdoeken.
Het studentenpakket kan in klasverband worden aangekocht via SYNTRA aan aantrekkelijke voorwaarden en de garantie op een goede prijs/kwaliteit verhouding. Uiteraard blijft dit professioneel materiaal je eigendom én het blijft ook bruikbaar in je latere praktijk. De aankoop van het SYNTRA pakket is niet verplicht doch je dient wel in het bezit te zijn van het nodige materiaal om te kunnen deelnemen aan de lessen.
Het pakket is voorzien van:
 
- kleuranalysedoeken: richtprijs: 121 euro
OF
- volledige kleurdoekenset: richtprijs: 485 euro

De analysedoeken volstaan om de lessen te volgen. Wie geen eigen doeken wenst aan te kopen kan de doeken van SYNTRA gebruiken in de klas en betaalt hiervoor 50 euro voor een volledig cursusjaar. De SYNTRA doeken mogen niet naar huis meegenomen worden dus je kan niet thuis oefenen op vrienden en kennissen. Dit kan wel met je eigen doeken.
 
- Wat is het verschil met de syntra opleiding Kleur- en stijlconsulent? http://www.syntra-mvl.be/opleiding/kleur-en-stijlconsulent
De opleiding tot kleur- en stijlconsulent is een TWEE - jarige opleiding à rato van 1 lesavond per week. Imagostylist duurt maar Eén jaar à rato van 1 lesavond per week.
De twee jarige opleiding focust in het eerste jaar op alle aspecten van kleurenconsulent. Het tweede jaar legt de nadruk op stijladvies. Imagostylist focust op het imago, de uitstraling en het voorkomen.
De opleiding kleur- en stijlconsulent leert hoe je het kleur- en stijltype van een dame of heer  kan bepalen door analyze en welk kleurenpallet en kledingstijl daarbij het best past.
De opleiding imagostylist leert hoe je verschillende 'looks' en imago's kan creëren door gebruik te maken van andere kleuren, andere kleren, andere make-up, andere accessoires,...
 
Afhankelijk van de diepgang die je zelf wil hebben in de materie kies je dus voor de twee-jarige opleiding 'Kleur- en stijlconsulent' of de één-jarige opleiding 'Imagostylist' of voor beide!

Toelatingsvoorwaarden

Minimum 18 jaar zijn of 18 jaar worden in de loop van het jaar dat de opleiding opstart.

Iedereen is welkom! Enkel een goede dosis interesse, motivatie en werklust is vereist om deze opleiding te volgen!

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

PRAKTIJK
Alle lessen gaan door op de SYNTRA campus. Er is geen bijkomende externe stage. Het kan gebeuren dat je klassikaal les krijgt op verplaatsing zoals in kledingwinkels en boutiques. Voorzie van meet af aan voldoende modellen om mee te komen naar de praktijklessen tijdens het jaar.

EXAMENS
Tijdens het jaar wordt je kennis geëvalueerd met theoretische en praktische examens. Deze evaluaties geven je een zicht op uw reeds verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het nederlands worden afgenomen.
Op het einde van het opleidingstraject wordt er een groot eindexamen afgenomen door de docent waarbij al je praktijkkennis als consulente wordt getoetst in aanwezigheid van een jurylid.

GETUIGSCHRIFT
SYNTRA reikt na het slagen voor het eindexamen het getuigschrift of diploma Imagostylist uit, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.
 
Ontvang ik een getuigschrift of diploma? Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift.  Als je daarnaast ook de cursus bedrijfsbeheer volgt en slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Onze certificaten, getuigschriften en diploma's zijn erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en SYNTRA Vlaanderen.

Met de steun van