Onderzoeken en artikels beschrijven het belang van de stem bij de dagelijkse handelingen en de verzorging van personen met dementie. Personen met dementie zijn zeer gevoelig voor het timbre van je stem en de manier waarop je praat. Neuriën of zingen tijdens de dagelijkse handelingen kan er voor zorgen dat het samenzijn makkelijker en aangenamer wordt, zowel voor de persoon met dementie als voor zijn/haar begeleider.

We gaan heel concreet in op de manier waarop je je spreekstem gebruikt en wat de invloed ervan kan zijn op je luisteraar. Je ondervindt ook wat de stem van de ander met jou doet.

Je krijgt de mogelijkheid om zelf aan de lijve te ondervinden hoe deugddoend neuriën is en wat je ervaart als er met of voor jou gezongen wordt. Van daaruit wordt het makkelijker om dankzij het luisteren naar de intonatie van de stem van je bewoner te interpreteren hoe hij/zij zich voelt.

Jullie krijgen suggesties en tips voor het kiezen van liedjes mee naar huis.

Wat en voor wie?

Voor wie

We richten ons tot personen die in de zorg en begeleiding van personen met dementie iets met hun stem willen doen, hun stem als uitdrukkingsmiddel beter willen leren kennen en gebruiken, hun stem meer willen laten klinken (letterlijk en figuurlijk).

Waar en wanneer?

Nog niet beschikbaar. Blijf op de hoogte of stel een vraag over deze opleiding


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Programma
  • Afstemmen in groep met klanken
  • Verkennen van verschillende manieren van aanspreken met voornaam
  • Bewustzijn van eigen gemoed vooraleer we iemand aanspreken of contact maken met iemand
  • Intonatie
  • Snelheid van spreken
  • Combinatie lichaamstaal en stem
  • Neuriën en zingen

Doorheen de ganse dag wordt er gewerkt met oefeningen zodat elke deelnemer onmiddellijk ervaart wat er bedoeld wordt en dit ook kan toepassen in de praktijk.

Aanvullende info

Er is absoluut geen zang- of muziekervaring nodig, er wordt vooral geneuried en met klanken of zeer eenvoudige melodieën gezongen. We vragen enkel openheid om op ontdekking te gaan.

Docente is Katelijn Vanhoutte, zang- en stemtherapeute, vrijwilliger op afdeling van personen met dementie, Mindfulness Trainer

Met de steun van