Je wil jezelf bekwamen in de kennis van kaas of je vestigen als kaasspecialist.
Dan is de opleiding kaasmeester een absolute must.
Met de opleiding is het de bedoeling potentiële starters en uitbaters en medewerkers uit voedings- en horecazaken (restauranthouders, traiteurs, versdetailhandel en delicatessen, ...) een professionele en gedegen opleiding te geven over het ruime assortiment van kazen in binnen- en buitenland, zodat zij zich als kaasspecialist kunnen vestigen.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond23 oktober 2017lessenroosterOudenaarde350 Euro
Alle prijzen vrij van BTW
Programma

De opleiding duurt 2/3den van een cursusjaar ( 20 sessies = 80 lesuur)


Volgende onderwerpen komen aan bod:

1/ Algemene warenkennis kaas (4 lesuren)

-Melk
-Afgeleiden van melk: karnemelk, yoghurt, room, boter, kazen

2/ Fabricatie van kaas (8 lesuren)

-Van melk tot kaas
-Kaas als verkoopbaar eindproduct
-Technieken en methoden
-Bedrijfsbezoek bij kaasfabrikant

3/ HACCP-normen en voedselveiligheid (12 lesuren)

-Materiaal en uitrusting
-Werkhygiëne en HACCP-normen ivm kaas
-Specifieke wetgeving

4/ Kaasfamilies (20 lesuren)

-Verse kazen- Witte kazen
-Kazen met gewassen korst
-Halfharde en harde kazen
-Schimmelkazen - schapenkazen
-Geitenkazen
Van de kaasfamilies worden telkens volgende onderdelen besproken:

-Historische afkomst
-Productgebied
-Samenstelling
-Kenmerken en uitzicht
-Fabricatie
-Behandeling - opslag - bewaring
-Controlemerken en AOC
-Verpakking
-Mariages
-Smaakbepaling bij de diverse soorten van de kaasfamilies, evt.gebruik van degustatiefiches
-Specifieke terminologie m.b.t. smaak, geur enz.
-Specifieke aandacht voor technieken en toepassingen van affineren

5/ Technische kaasbehandeling (4 lesuren)

-Versnijden en verpakken van kaas:

*Materiaal voor versnijden van kaas
*Het juist kunnen inschatten van gewichten en porties kaas
*Verpakkingsmateriaal
*Toonbankopbouw en presentatie

6/ Verkoop van kaas (8 lesuren)

-Kennis van de klant en zijn/haar motivatie
-Elementaire verkoopstechnieken
-Verkoopsplanning en organisatie
-Distributiekanalen:

*Foren en markten
*Horecazaken
*Particulieren
*Traiteur-service

-Richtlijnen meegeven aan de klant i.f.v. bewaring van de kaas (producten)
-Bedrijfsbezoek aan kaasspeciaalzaak

7/ Culinaire en gastronomische toepassingen (20 lesuren)
-Kaasplateau's
-Kaasbuffetten
-Kaas als dessert
-Verwerking van kaas
-Raclette en fondues
-Foodpairing
-Bier en wijn bij kaas
-Broodsoorten
-Garnituren bij kaas
   
*Foren en markten
*Horecazaken
*Particulieren
*Traiteur-service

8/ Moduleproef (4 lesuren)

Aanvullende info

Deze opleiding is een must voor wie zich wil bekwamen in de kennis van kaas.
Het is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over een diploma restauranthouder, traiteur-banketaannemer, slager.

Toelatingsvoorwaarden

Deze cursus is een opleiding voor personen vanaf 18 jaar.
Men moet wel lichamelijk geschikt zijn om het beroep uit te oefenen.
Je dient ook tewerkgesteld te zijn in de horeca- of voedingssector of er intenties voor hebben.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde is er een moduleproef. Nadien volgt nog een eindpraktijkproef.
Wie slaagt in de moduleproef en in de afsluitende praktijkproef, ontvangt het erkende getuigschrift van praktijk en beroepskennis ondernemersopleiding.
Wie daarnaast ook nog de module basiskennis bedrijfsbeheer met goed gevolg doorloopt, ontvangt een diploma ondernemersopleiding en is in regel met de vestigingsreglementering daar waar deze van toepassing is.
Dit diploma is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen.