Een koeltechnicus is gespecialiseerd in het berekenen, herstellen, renoveren en plaatsen van nieuwe koelinstallaties. Hij is op de hoogte van de reglementering en milieuwetgeving over koeltechnische handelingen. Kort gezegd leer je hier koeltechnische installaties monteren, afregelen, in- en uitdienststellen en onderhouden.

 

Wat en voor wie?

Voor wie

Iedereen die het beroep van koeltechnicus wil aanleren en die bijkomend het 'Certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek categorie I' wil behalen.

Wat na de opleiding

Eenmaal aan de slag als koeltechnieker is het maar een kleine stap meer naar het zelfstandig ondernemerschap. Overweeg je om zelfstandig koeltechnisch installateur te worden, stap dan over naar het vervolgtraject 'Koeltechnisch installateur'.

Voor technici die werkzaamheden (installatie, reparatie, onderhoud, buitendienststelling, terugwinning of lekkagecontrole van apparatuur van 5 ton CO2-equivalent of meer) uitvoeren aan koeleenheden van koelwagens en koelaanhangwagens die gefluoreerde broeikasgassen bevatten, geldt sedert 1 juli 2017 een erkenningsverplichting. Een persoon die over een erkenning als koeltechnicus beschikt, mag deze werkzaamheden uitvoeren, zonder bijkomend examen.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond06 oktober 2020lessenroosterAalst640,01 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

EERSTE OPLEIDINGSJAAR

 • Basis elektriciteit (11 sessies)
 • Elektrische montage (9 praktijksessies)
 • Basisbegrippen koeltechniek (6 sessies)
 • Hardsolderen (6 praktijksessies)
 • Werken op hoogte (1 sessie)
 • Opbouw van een installatie (12 praktijksessies)

 

TWEEDE OPLEIDINGSJAAR

 • Koeltechnieken (33 sessies waarvan 20 sessies praktijk)
 • Examen 'Certificaat vakbekwaamheid in de koeltechniek categorie I' (2 sessies)
Aanvullende info
 • Het verbruik van de grondstoffen zit in het inschrijvingsgeld begrepen.
 • OPGELET: het inschrijvingsgeld in het tweede jaar verschilt van het bedrag dat je neertelt in het eerste opleidingsjaar
 • Het eerste opleidingsjaar (niveau koelmonteur) kan je overslaan op basis van eerder verworven kwalificaties of door het slagen in de vrijstellingsproeven (5 september 2020) die voor de start van het opleidingsjaar worden georganiseerd. Contacteer in dit geval het campusteam van Aalst (aalst@syntra-mvl.be).
 • Elke cursist brengt zijn eigen gereedschapskoffer mee naar de les. De koffer bevat volgend basisgereedschap: buissnijder 1/8 "-1.1/18", buissnijder 1/8"-5/8", ratelsleutel type 127 C, inspectiespiegel, PTR ontbramer, set schroevendraaiers kruis en plat, kniptang, universele tang, bektang, flare apparaat, meetlat met de koelmiddelen, verstelbare sleutels 8", 10", 12" (Baco), set inbussleutels, set torksleutels.
 • De opleiding is afgestemd op de beroepskwalificaties van koelmonteur en koeltechnicus.

Tijdens de praktijklessen draag je volgende persoonlijke beschermingsmiddelen: een werkbroek, lage veiligheidsschoenen, veiligheidsbril. Indien je hier niet zelf over beschikt, dan biedt SYNTRA MVL je de mogelijkheid om deze centraal aan te kopen.

 


Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online


Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Minimum achttien jaar oud zijn.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie de tweejarige opleiding met succes doorloopt ontvangt het getuigschrift ondernemerschapstraject uitstroom KMO-medewerker koeltechnicus en het certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek categorie I. Ben je geslaagd in het eerste opleidingsjaar dan kan je het getuigschrift ondernemerschapstraject uitstroom KMO-medewerker koelmonteur bekomen op eenvoudig verzoek.

 

Met de steun van