Een metselaar werkt uiteraard met bakstenen, maar ook steeds vaker met nieuwe materialen. Daarnaast voert een metselaar ook grondwerken uit, plaatst hij/zij riolering en regenwaterputten, en monteert hij/zij geprefabriceerde bouwelementen. Meestal wordt in openlucht gewerkt, soms op grote hoogte en er worden zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten uitgevoerd.

Wat en voor wie?

Voor wie

Voor jongeren die via een praktijk gerichte opleiding een vak willen aanleren en onderwijskwalificatie willen behalen.

Wat na de opleiding

Tijdens je opleiding doe je heel wat werkervaring op die goed van pas komt wanneer je een job zoekt. Want de kans op een job is veel groter als je praktijkervaring kan voorleggen. De cijfers liegen er niet om: 85% van onze leertijdcursisten vindt meteen een job na afstuderen. Wie weet kan je zelfs aan boord blijven van de onderneming die je opgeleid heeft.

Wil je verder studeren?

Dan heb je volgende mogelijkheden:

 • Ben je jonger dan 23 jaar? Dan kan je aansluitend op je opleiding nog een andere leertijdopleiding volgen. Je krijgt dan vrijstellingen en je bouwt in een ander beroep opnieuw expertise en ervaring op. Ook tijdens deze opleiding behoud je het recht op een leervergoeding en blijft het recht op kinderbijslag.
 • Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een avond- of dagopleiding te volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen. Je krijgt niet alleen een beroep van A tot Z onder de knie, ook stomen we je klaar voor het ondernemerschap. Kies je voor een voltijdse dagopleiding (meestal 1 jaar), dan behoud je ook het recht op kinderbijslag. In sommige voltijdse dagopleidingen ligt de focus ook op werkplekleren en leer je meer dan de helft van je opleiding een vak op de werkvloer.
 • Kies je voor een avondopleiding, dan kan je ook instappen in een stageovereenkomst. Dat is een overeenkomst waarbij je een vak leert in een onderneming en aanvullend in een SYNTRA-campus één of twee avonden per week lessen volgt. Je behoudt het recht op een leervergoeding en het recht op kinderbijslag.

Voor welke opleiding je ook kiest, je krijgt steeds les van docenten die in het bedrijfsleven actief zijn en expert in hun vak zijn. Samen met de praktijkopleiders uit de onderneming geven zij hun passie voor de stiel op een praktijkgerichte manier door. Wat je leert, kan je dan ook meteen toepassen in de praktijk.

Vergeet niet: in SYNTRA Midden-Vlaanderen sta je er niet alleen voor. Je kan met al je vragen terecht bij je trajectbegeleider die je graag verder helpt op elk moment van je opleiding.

Waar en wanneer?

Nog niet beschikbaar. Blijf op de hoogte of stel een vraag over deze opleiding


Wil je je carrière, passie of vak een BOOST geven?

Kom naar onze infoavond op donderdag 22 augustus.   Meer weten

Programma

2 jaar – 3e graad opleiding

In deze opleiding komen volgende thema’s aan bod:

 • Algemene vorming
 • Aanslaan van lasten
 • Werken op hoogte
 • Organisatie van de bouwplaats
 • Eenvoudige bekistingen
 • Bekisten en betonneren
 • Uitvoering ijzervlechtwerk
 • Funderingen op staal
 • Metselwerk
 • Siermetselwerk
 • Isolatiewerken en plaatsing lucht- en dampschermen
 • Voegwerken
 • Rioleringen en verhardingen
 • Sloopwerken
 • Renovatiewerken

Tijdens de opleiding is ook oog voor algemene activiteiten waaronder werken in team, bijhouden van werkadministratie, veilig en ordelijk werken, plannen, en gebruik van machines en gereedschappen.

Aanvullende info

Je kan via de leertijd verschillende certificaten behalen.

Je kan een diploma van het secundair onderwijs behalen. Hier zijn natuurlijk verschillende voorwaarden aan verbonden. Je moet o.m. voldoende jaren in het secundair onderwijs met succes afgewerkt hebben en slagen in de eindproeven van de algemene vorming en de beroepsgerichte vorming. Met een SYNTRA-diploma secundair onderwijs kan je direct aan de slag in een bedrijf, maar kan je ook verder studeren in SYNTRA of in een hogeschool.

Je kan een getuigschrift van de leertijd behalen. Dat is een kwalificatie die aangeeft dat je een zekere exertise opgebouwd hebt in een beroep en waarmee je direct aan de slag kan in een bedrijf. Je kan terwijl je werkt, ook een ondernemerschapsopleiding volgen in SYNTRA.

Onze trajectbegeleider of leertijdverantwoordelijke geeft je graag alle informatie over de verschillende certificaten en de toekomstmogelijkheden.

Deze opleiding omvat de beroepskwalificatie metselaar (2013 – niveau 3). Daarnaast omvat het traject competenties van de erkende beroepskwalificaties ijzervlechter (2013 – niveau 3) en bekister-betonneerder (2013 – niveau 3) op beheersingsniveau 1.

 

Maar het allerbelangrijkste is dit: met een leertijdopleiding word je een ondernemende medewerker. Je verwerft niet enkel de vaardigheden waarmee je weg kan op de werkplek, maar je zal door onze aanpak een enthousiaste en ondernemende medewerker zijn die graag zal gezien zijn in de onderneming waar je werkt. En dit wordt door de ondernemingen en KMO’s veel meer op prijs gesteld dan gelijk welk certificaat.

Toelatingsvoorwaarden

Algemene toelatingsvoorwaarden tot de Leertijd:

Om tot de Leertijd te worden toegelaten moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Je moet voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht, ouder zijn dan 15 jaar, maar je mag ook niet ouder zijn dan 25 jaar. Voor bepaalde opleidingen in de Leertijd zijn er nog bijzondere toelatingsvoorwaarden inzake leeftijd en vooropleiding; deze lees je in onze folder op de website, maar je kan ook bij de leertijdverantwoordelijke terecht.

Om als regelmatige leerling voor deze opleiding te worden toegelaten, gelden de volgende specifieke voorwaarden:

a)      ofwel houder zijn van een getuigschrift van de tweede graad van het secundair onderwijs,

b)      ofwel een gunstige beslissing van de klassenraad over een leerling die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan.

 

Heb je vragen over de toelatingsvoorwaarden?

Blijf er niet mee lopen en vraag op je campus naar de leertijdverantwoordelijke. Of laat je vraag online achter op www.syntra-mvl.be/leertijd.

Inschrijvingen & inlichtingen

Je wil nog meer weten over de Leertijd?

Je hebt vragen vragen over een bepaalde Leertijdopleiding?

Je wil inschrijven voor de Leertijd?

Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

 • Campus Aalst: Leen Meeremans, tel. 053 70 40 60
 • Campus Asse: Leen Meeremans, tel. 02 452 63 72
 • Campus Gent: Mieke De Block, tel. 09 222 85 81
 • Campus Sint-Niklaas: Christophe Smet, tel. 03 760 08 20

Met de steun van