Een individuele begeleide opleiding tot vakbekwaam technicus die elementaire lichtinstallaties kan inschatten, voorbereiden, tekenen, bouwen en bedienen, daar komt het kort gezegd op neer in deze opleiding.

Professionele evenementen winnen meer en meer aan belang: concerten, muziekfestivals, theater, productpresentaties, musicals... Elke organisatie stelt haar specifieke eisen aan de belichtings- en geluidstechnieken. Bedrijven die hiervoor instaan zijn dan ook voortdurend op zoek naar gemotiveerde en goed opgeleide technici. 

SYNTRA Midden-Vlaanderen organiseert deze opleiding in samenwerking met 'Licht Geluid Opleidingen' en richt zich naar iedereen die de eerste stappen wil zetten in de wereld van de belichting. Ook wie al ervaring heeft, maar zich toch nog verder wil verdiepen in deze gespecialiseerde bedrijfstak zit op zijn plaats in deze opleiding. Dit is de aanzet om het in de sector waar te maken.

SYNTRA Midden-Vlaanderen biedt deze opleiding aan in de campus Sint-Niklaas.

Je vindt aanvullende informatie via www.lgo.be en kan (enkel) via deze website online inschrijven. Kies: cursussen > Lange cursussen: Lichttechnicus > onderaan: inschrijvingsformulier. Voor verdere vragen contacteer je Valeer Van den Nest, projectleider voor Licht Geluid-Opleidingen (Bel: 0475 37 76 90 - Mail: info@lgo.be).

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond20 september 2017lessenroosterSint-Niklaas1800 Euro
Alle prijzen inclusief BTW

Programma
De opleiding lichttechnicus verloopt in een systeem van begeleid zelfstandig leren. Dat wil zeggen dat je jezelf doorheen de leerstof werkt aan de hand van een actuele cursus, een computer, gevarieerde opdrachten en praktijkoefeningen. De opleiding verloopt individueel, maar je wordt niet aan je lot overgelaten: er staat altijd een ervaren begeleider ter beschikking die testen afneemt, je op weg zet en helpt bij problemen.
 
Stapsgewijs laten de vakleerkrachten je proeven van deze specialisatie. De leerstof zit geïntegreerd in tal van projecten die telkens evolueren van een eenvoudige naar meer complexe opstellingen. Elk project bestaat uit materiaalkennis, toegepaste elektriciteit, licht- en kleurenleer, veiligheid en reglementering, ontwerpen en tekenen van lichtplannen en designs in het softwareprogramma Wysiwyg, marktverkenning, bouwen van installaties, programmeren en operaten van lichtshows. De coach-lesgever leert je handige toepassingen en tips voor het opstellen en programmeren van de lichtinstallatie.


LESROOSTER (30 sessies van 4 uur)
 

Materiaalkennis:
Schijnwerpers, lampen, stuursystemen, allerhande randapparatuur

Toegepaste elektriciteit:
Spanning, vermogen, stroomsterkte, eenheden, formules, gebruik van de multimeter, ster- en driehoeksschakelingen, serie- en parallelschakelingen, geleiders, aarding, stroomgroepen

Licht- en kleurenleer:
Meten van licht, eigenschappen van licht, gebruik van kleuren, mengen van kleuren, soorten filters

Veiligheid en reglementering in de sector

Programmatie en bediening van stuurtafels:
Studie van de Jands Hog 1000 en/of Avolites Pearl en/of ChamSys

Marktverkenning:
Maken van prijsoffertes, kennis van prijzen van apparatuur, inschatten van prestaties

Ontwerpen en tekenen van lichtplannen:
Studie van het programma Wysiwyg voor het maken van lichtplannen, designs en simulaties

Installaties:
Opstellen, aansluiten, manipulatie, toepassingen & tips

Aanvullende info

Je kan het hele jaar door instappen.

De campus Sint-Niklaas beschikt over een professioneel uitgeruste klank- en lichtstudio met computerlab. Je vindt aanvullende informatie en kan online inschrijven via de website van Licht Geluid Opleidingen: www.lgo.be.

Bekijk het beroepenfilmpje op http://vdab.be/beroepen/lichttechnicus.shtml.

Toelatingsvoorwaarden

  • Minimum 18 jaar zijn
  • Constructief ingesteld zijn

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie de opleiding met succes afrondt, ontvangt het getuigschrift Lichttechnicus, erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Agentschap voor ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen.

Wie naast de beroepsvakken ook nog de cursus Basiskennis Bedrijfsbeheer met goed gevolg doorloopt, ontvangt een diploma in plaats van een getuigschrift.

Inschrijvingen & inlichtingen

Je vindt aanvullende informatie en kan on line inschrijven via de website van Licht Geluid Opleidingen: www.lgo.be.

Voor verdere vragen contacteer je best Valeer Van den Nest, projectleider voor Licht Geluid-Opleidingen (Bel: 0475 37 76 90 - Mail: info@lgo.be).