Concerten, muziekfestivals, theater, productpresentaties, musicals... Elke organisatie stelt haar specifieke eisen aan de belichtings- en geluidstechnieken. Bedrijven die hiervoor instaan zijn dan ook voortdurend op zoek naar gemotiveerde en goed opgeleide technici.  Via individuele begeleiding schoolt de opleiding Lichttechnicus je om tot zo’n vakbekwaam technicus die elementaire lichtinstallaties kan inschatten, voorbereiden, tekenen, bouwen en bedienen.

In samenwerking met vakspecialisten van 'Licht Geluid Opleidingen' (LGO) organiseert SYNTRA Midden-Vlaanderen deze opleiding in een professioneel uitgeruste klank- en lichtstudio met computerlab op de campus Sint-Niklaas.

Zowel wie zijn eerste stappen wil zetten in de wereld van de belichting, als wie al ervaring heeft, maar zich toch nog verder wil verdiepen, zit er op zijn plaats. Het is dé aanzet om het in de sector waar te maken. 

Bovendien kan je het hele jaar door instappen in deze cursus. Je kan je online inschrijven via de website van 'Licht Geluid Opleidingen' (LGO). 

Heb je nog vragen? Contacteer dan Valeer Van den Nest van Licht Geluid-Opleidingen via 0475 37 76 90 of info@lgo.be

Waar en wanneer?
Programma

Stapsgewijs laten de vakleerkrachten je proeven van deze specialisatie. De leerstof zit geïntegreerd in tal van projecten die telkens evolueren van een eenvoudige naar meer complexe opstellingen. CURSUSINHOUD (30 sessies van 4 uur)

  • Materiaalkennis: Schijnwerpers, lampen, stuursystemen, allerhande randapparatuur
  • Toegepaste elektriciteit: Spanning, vermogen, stroomsterkte, eenheden, formules, gebruik van de multimeter, ster- en driehoeksschakelingen, serie- en parallelschakelingen, geleiders, aarding, stroomgroepen
  • Licht- en kleurenleer: Meten van licht, eigenschappen van licht, gebruik van kleuren, mengen van kleuren, soorten filters
  • Veiligheid en reglementering in de sector
  • Programmatie en bediening van stuurtafels: Studie van Avolites Pearl en/of ChamSys
  • Marktverkenning: Maken van prijsoffertes, kennis van prijzen van apparatuur, inschatten van prestaties
  • Ontwerpen en tekenen van lichtplannen: Studie van het programma Wysiwyg voor het maken van lichtplannen, designs en simulaties
  • Installaties:Opstellen, aansluiten, manipulatie, toepassingen & tips
Aanvullende info

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online


Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

  • Minimum 18 jaar zijn
  • Constructief ingesteld zijn

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie de opleiding met succes afrondt, ontvangt het getuigschrift Lichttechnicus, erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Agentschap voor ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen.

Wie naast de beroepsvakken ook nog de cursus Basiskennis Bedrijfsbeheer met goed gevolg doorloopt, ontvangt een diploma in plaats van een getuigschrift.

Inschrijvingen & inlichtingen

Instappen kan het hele jaar door in deze cursus.

Bovendien kan je het hele jaar door instappen in deze cursus. Je kan je online inschrijven via www.lgo.be/lichttechnicus.

Heb je nog vragen? Contacteer dan Valeer Van den Nest van Licht Geluid-Opleidingen via 0475 37 76 90 of info@lgo.be

Met de steun van