België is hét bierland bij uitstek. Sinds 2016 werd het Belgisch bier door UNESCO uitgeroepen tot 'immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid'. Zeker onze 'craftbreweries' zijn wereldwijd immens populair. Verdien ook jouw plaats in deze groeiende markt en creëer en brouw je eigen bier.

Naast grondstoffen, fermentatiemethodes, het brouwproces, brouwtechnologie, enz.. kom je in dit tweejarig traject ook alles te weten over de toegepaste bedrijfsvoering in de brouwerij. Dus je leert niet enkel de verschillende bierstijlen te brouwen en je eigen recept uit te schrijven, maar ook hoe je je bier in distributie kan brengen. Je leert hoe je een community en lokale betrokkenheid kan creëren en hoe je een commercieel beleid kan voeren. Na het succesvol afronden van deze opleiding kan je dus hoge ogen scoren met de opstart van je eigen microbrouwerij.

Wat en voor wie?

Voor wie

Iedereen die aan de slag wil gaan als microbrouwer

Waar en wanneer?
Programma

1e jaar:

Grondstoffen en gistingsmethodes (76u)

  • Inleiding en kennismaking
  • Wat is bier
  • Grondstoffen
  • Brouwproces
  • Gistingsmethodes/fermentatie
  • Receptuur en berekeningen
  • Brouwerijtechnologie
  • Basis chemie voor de brouwerij
  • Biologisch brouwen
  • Hygiëne en voedselveiligheid
  • Botteling en etikettering
  • Veiligheids- en milieuwetgeving
  • Moduleproef

Praktijk brouwen 1 (36u)

  • Blonde Ale
  • Donkere Ale
  • Tripel

3 lessen praktijk brouwen zullen op zaterdag doorgaan.

2e jaar

Praktijk brouwen 2 (80u)

  • IPA
  • Witbier
  • Fruit- en kruidenbier
  • Cradle to cradle bier
  • Saison

Toegepaste bedrijfsvoering in de brouwerij (48u)

  • Voorraadbeheer
  • Registratiesoftware
  • Productieplanning
  • Accijnswetgeving
  • Commercieel beleid
  • Marketing
  • Crowdfunding en alternatieve financieringsmethodes
  • Financieel plan
  • Eindwerkbegeleiding
  • Moduleproef

Eindproef Microbrouwer

 

Aanvullende info

Lessen extern gaan door op volgend adres:

Wijngaardstraat 9, 9500 Geraardsbergen

Toelatingsvoorwaarden

- Vanaf 18 jaar

- Medisch geschiktheidsattest: cursisten zijn verplicht een medisch attest voor de leggen (opgemaakt door de huis-of bedrijfsarts) dat verklaart dat zij geschikt zijn om levensmiddelen te manipuleren.