België is hét bierland bij uitstek. Sinds 2016 werd het Belgisch bier door UNESCO uitgeroepen tot 'immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid'. Zeker onze 'craftbreweries' zijn wereldwijd immens populair. Verdien ook jouw plaats in deze groeiende markt en creëer en brouw je eigen bier.

Naast grondstoffen, fermentatiemethodes, het brouwproces, brouwtechnologie, enz.. kom je in dit tweejarig traject ook alles te weten over de toegepaste bedrijfsvoering in de brouwerij. Dus je leert niet enkel de verschillende bierstijlen te brouwen en je eigen recept uit te schrijven, maar ook hoe je je bier in distributie kan brengen. Je leert hoe je een community en lokale betrokkenheid kan creëren en hoe je een commercieel beleid kan voeren. Na het succesvol afronden van deze opleiding kan je dus hoge ogen scoren met de opstart van je eigen microbrouwerij.

Wat en voor wie?

Voor wie

Iedereen die aan de slag wil gaan als microbrouwer

Waar en wanneer?
Programma

1e jaar:

Grondstoffen en gistingsmethodes (76u)

  • Inleiding en kennismaking
  • Wat is bier
  • Grondstoffen
  • Brouwproces
  • Gistingsmethodes/fermentatie
  • Receptuur en berekeningen
  • Brouwerijtechnologie
  • Basis chemie voor de brouwerij
  • Biologisch brouwen
  • Hygiëne en voedselveiligheid
  • Botteling en etikettering
  • Veiligheids- en milieuwetgeving
  • Moduleproef

Praktijk brouwen 1 (48u)

  • Blonde Ale
  • Donkere Ale
  • Tripel

6 lessen praktijk brouwen zullen op zaterdag doorgaan.

2e jaar

Praktijk brouwen 2 (80u)

  • IPA
  • Witbier
  • Fruit- en kruidenbier
  • Cradle to cradle bier

8 lessen praktijk brouwen zullen op zaterdag doorgaan.

Toegepaste bedrijfsvoering in de brouwerij (48u)

  • Voorraadbeheer
  • Registratiesoftware
  • Productieplanning
  • Accijnswetgeving
  • Commercieel beleid
  • Marketing
  • Crowdfunding en alternatieve financieringsmethodes
  • Financieel plan
  • Eindwerkbegeleiding
  • Moduleproef

Eindproef Microbrouwer

 

Aanvullende info

De 6 lessen (brouwen en bottelen) in het eerste jaar van de opleiding, gaan door op volgend adres: Wijngaardstraat 9, 9500 Geraardsbergen

De 8 lessen (brouwen en bottelen) in het tweede jaar van de opleiding, gaan door op volgend adres:
Wijngaardstraat 9, 9500 Geraardsbergen


Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online


Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

- Vanaf 18 jaar

- Medisch geschiktheidsattest: cursisten zijn verplicht een medisch attest voor de leggen (opgemaakt door de huis-of bedrijfsarts) dat verklaart dat zij geschikt zijn om levensmiddelen te manipuleren.

Met de steun van