Elke barista die zich wil specialiseren in het roosteren van koffiebonen vindt hier zijn gading. Je kunt al werken met de Probatino en je bent klaar voor meer.

Wat en voor wie?

Voor wie

Iedereen die de opleiding barista en microroasting basics reeds gevolgd heeft of een relevante praktijkervaring kan voorleggen.

Wat na de opleiding

Na het volgen van deze opleiding bent u in staat om de aangeleerde technieken toe te passen in uw eigen bedrijf, misschien kom je wel met een eigen blend op de markt.

Waar en wanneer?
Programma

De cursus start met een introductie over het topic "groene koffie" aan de hand van diverse stalen en een presentatie. De smaak in het kopje wordt immers niet alleen bepaald door de diversiteit aan bonen, teelwijze,... De wijze waarop bonen gebrand worden zijn evenzeer bepalend voor de smaak van het eindproduct.

Het proces van het branden werd al theoretisch toegelicht in de cursus microroasting basics. In deze cursus wordt dieper ingegaan op de ontwikkeling van aroma's, chemische en fysische veranderingsprocessen.

In het praktische gedeelte legt barista Maggie Dean de werking van de Probatino tot in detail uit en wordt ineens ook de eerste "roast" besproken. Elke roast bestaat uit 1 kg koffiebonen.

U gaat zelf aan de slag met verschillende groene koffies afkomstig uit diverse landen. Nadien volgt de beoordeling van de verschillende cups in groep. Deze opleiding gaat echter veel dieper dan de introductiecursus.

Dag 1

Sessie 1  
•introductie
•green beans
•koffielanden
•koffievariëteiten
•bewerkingsmethoden
•coffee trade        
•cupping:sensory  

Sessie 2
•cupping:sensory
•Introductie
•het brandprocces
•chemische reacties
•first and second crack
•praktijk , koffie beginnen te branden in 1 kg batches (hands on training)  

Dag 2

Sessie 3
•stages of bean development bekijken en evalueren
•verschillende origins branden door verschillende profielen
•cupping van de origins  

Sessie 4
• Melanges branden  

Dag 3

Sessie 5
•Schriftelijke test , plus koffie branden  

Sessie 6
•Brewing science praktijktest, koffie branden


 

Aanvullende info

Docente Maggie Dean is reeds jaren en begrip in de koffiewereld. Zij is één van de weinige erkende barista om ook de SCAE opleidingen te geven. recent behaalde zij opnieuw zilver op het BK Latte Art.

 

De opleiding gaat door in campus Schuilenburg (Dendermonde). Dranken en lunch zijn eveneens inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Toelatingsvoorwaarden

Je hebt de opleiding Barista en microroasting basics reeds gevolgd of je kan relevante praktijkervaring aantonen.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Na het volgen van deze opleiding krijgt u een attest van lesvolging.