De onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen voert controles, herstellingen en vervangingen uit in het kader van onderhoud en sneldienstinterventies volgens de veiligheidsvoorschriften en regelgeving teneinde de voertuigen rijklaar te maken Na deze opleiding kan je aan het werk in een garagebedrijf als beginnend onderhoudsmecanicien.

Wat en voor wie?

Voor wie

Iedereen die als beginnende beroepsbeoefenaar aan de slag wil als onderhoudsmecanicien in een garagebedrijf.

Wat na de opleiding

Met het sectoraal certificaat 'Onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen' op zak wordt je meteen op de werkvloer ingeschaald op dit niveau.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Open lesweek
Wil je weten hoe het eraan toe gaat tijdens onze opleidingen? Benieuwd wie onze docenten zijn of hoe onze ateliers eruit zien? Breng ons een bezoek tijdens de open lesweek. De ideale manier om je een goed beeld te vormen van de opleiding.
LocatieDatumMomentInschrijven
Asse19 maart 2019Avond
Asse19 maart 2019Avond
Sint-Niklaas19 maart 2019Avond
Sint-Niklaas21 maart 2019Avond
Programma

EERSTE OPLEIDINGSJAAR

 • Basis mechanica mobiliteit
 • Basis elektriciteit mobiliteit
 • Basis onderhoudsmecanicien mobiliteit

 

TWEEDE OPLEIDINGSJAAR

 • Onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen
 • Veiligheid en milieu
Aanvullende info
 • De opleiding bevat eveneens 5 uur bijkomende individuele studiebelasting via e-leren (Autowebtraining)
 • Het eerste opleidingsjaar kan je overslaan op basis van eerder verworven kwalificaties of competenties. Bij de start van ieder opleidingsjaar kan je vrijstellingsproeven afleggen. Deze bestaat uit twee computertesten en een praktische proef. Neem hiervoor contact op met een medewerker van het campusteam van jouw keuze.
 • De opleiding is helemaal afgestemd op de beroepskwalificatie 'Onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen' (niveau 3 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur).
 • Tijdens de praktijklessen draag je volgende persoonlijke beschermingsmiddelen: een overall, lage veiligheidsschoenen, veiligheidsbril. Indien je hier niet zelf over beschikt, dan biedt SYNTRA MVL je de mogelijkheid om deze centraal aan te kopen.

Toelatingsvoorwaarden

 • geen voorkennis vereist
 • minimaal 18 jaar zijn

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de sectorale proef ontvangt het sectoraal certificaat 'Onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen'. Na het volgen van de module 'Veiligheid en milieu' ontvang je tevens een sectoraal attest verstrekt door het sectorfonds EDUCAM.

 

Met de steun van