Als patroontekenaar vul je de belangrijke schakel tussen idee en concept in. Je leert hoe je maten correct opneemt en deze verwerkt tot een geïndividualiseerd patroon. Je ontdekt hoe een patroon wordt opgebouwd. Dit veronderstelt creativiteit maar ook technische vakkennis. Cursisten die deze vaardigheden onder de knie hebben zijn gegeerd op de arbeidsmarkt. Zo werd het beroep van patroontekenaar in het verleden al meermaals uitgeroepen tot knelpuntberoep.

 
 

Wat en voor wie?

Wat na de opleiding

Regelmatig worden vervolgmodules georganiseerd, waarin dieper wordt ingegaan op gevorderde aspecten van het patroontekenen. Kandidaten voor deze modules dienen de basisopleiding Patroontekenaar te volgen of (bij voorkeur) gevolgd te hebben. Hou onze website in de gaten om op de hoogte te blijven van ons aanbod.

Waar en wanneer?
Programma

Deze opleiding loopt over twee cursusjaren. Volgende leerinhouden komen aan bod:

JAAR 1 PATROONTEKENAAR
- Patronen rok: 40 u.
- Patronen pantalon: 40 u.
- Patronen corsage 1: 60 u.

JAAR 2 PATROONTEKENAAR
- Patronen corsage 2: 140 u.
- Eindproef: 8 u.

Je leert hoe je maten correct opneemt en deze verwerkt tot een geïndividualiseerd patroon. Je leert de standaardpatronen van rok, broek en corsage opbouwen. Je construeert basispatronen waarbij je rekening houdt met de typische figuren en lichaamsvormen. Je tekent modellen in en stelt knippatronen op. Daarnaast leer je ook een correcte prijs opmaken voor je klant.

Aanvullende info

Werknemers uit de mode- en confectiesector in België (PC 109 of 215) kunnen via de IVOC-leerrekening een tussenkomst van maximum 640 EUR per schooljaar ontvangen ter compensatie van opleidingskosten die betrekking hebben op inschrijvingsgeld, lesmateriaal, vervoerskosten en/of kinderopvang. Ook werkzoekenden jonger dan 26 jaar die geen bachelor volgen op het moment van aanvraag kunnen in aanmerking komen. Voor Verdere informatie en aanvraag verwijzen we je door naar www.leerrekening.be of www.ivoc.be.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor alle examens en de eindproef, ontvangt het getuigschrift van "Patroontekenaar".Wie ook met succes het volledige traject dameskleermaker heeft gevolgd, kan deelnemen aan de eindproef en ook het getuigschrift van "Dameskleermaker" behalen. Neem hiervoor contact op met campus Aalst. Slaagde je ook nog voor de module "Ondernemen" bij SYNTRA, ontvang je naast je getuigschrift ook een diploma.

 Met de steun van