Met veel trots stellen wij je deze gloednieuwe opleiding voor die het resultaat is van een samenwerking tussen SYNTRA Midden-Vlaanderen, SYNTRA West en niemand minder dan Piano's Maene, één van de grootste pianobedrijven in Europa.

Tijdens deze tweejarige ondernemersopleiding word je gevormd tot een bekwaam pianostemmer- en hersteller. Gedreven vakspecialisten met een jarenlange beroepservaring begeleiden je in je traject.

 

! Opgelet, deze opleiding werkt met een selectieprocedure !

Om deel te nemen aan het intakegesprek bezorg je ons voor 22/08 je motivatiebrief. Selectie gebeurt op basis van het advies van de docenten, tijdstip van inschrijven oefent geen invloed uit.

De selectieprocedure werd inmiddels afgerond. Registreer je via de hou-me-op-de-hoogte-functie om als eerste geïnformeerd te worden over nieuwe opstartmogelijkheden (september 2021).

Wat en voor wie?

Voor wie

Al wie piano's wil leren stemmen en herstellen én meer dan een gewone muzikale voeling heeft met de piano als instrument in het bijzonder.

Wat na de opleiding

De pianostemmer- en hersteller werkt op zelfstandige basis of in dienstverband. Een ervaren vakman/vrouw kan worden gevraagd zijn/haar kennis te delen in een opleidingscontext. Een goede pianostemmer- en hersteller is gegeerd en zal dus niet snel om werk verlegen zitten.

Waar en wanneer?
Programma

Het hoofdaccent ligt op het ‘muziektechnisch’ stemmen en afstellen van piano’s en vleugels op het  gehoor. Daarnaast leer je tekortkomingen herstellen en zal het klavier, mechaniek en binnenwerk geen geheimen meer voor je hebben. Het specifieke onderdeel van pianorestauratie komt in deze opleiding níet aan bod.

 

PIANOSTEMMER EN HERSTELLER JAAR 1 - Buffetpiano

 • Inleiding: bouw en historiek van de piano
 • Inleiding: kennismaking met gereedschappen
 • Inleiding: kennismaking met materialen
 • herstellen van piano-onderdelen
 • Stemmen van unisono's, oktaven, kwarten en kwinten
 • Afregelen van een buffetpiano
 • Examen

 

PIANOSTEMMER EN HERSTELLER JAAR 2 - Vleugelpiano

 • Verdere historiek van de vleugelpiano
 • Herstellen van een instrument (theorie)
 • Theorie van de temperatuur
 • Besnaren van een instrument
 • Herstellen van een vleugelmechaniek
 • Afregelen van een vleugelpiano en intoneren
 • Stemmen van een volledige piano en stabiliteit
 • Examen 
Aanvullende info

Je volgt wekelijks les op zaterdagvoormiddag en -namiddag. De lessen zullen gegeven worden in het pianomuseum Chris Maene, Aalterstraat 4 in 8755 Ruiselede. Wanneer je niet over eigen vervoer beschikt, zal in de mate van het mogelijke een ophaaldienst vanuit het station in AALTER worden voorzien.

Het inschrijvingsgeld omvat alle kosten voor één volledig opleidingsjaar m.u.v. het werkmateriaal. Omwille van het praktische karakter van deze opleiding wordt elke cursist verondersteld zich een persoonlijke basisset met gereedschappen aan te schaffen. De kostprijs hiervan bedraagt maximum 200 EUR. Je ontvangt een materialenlijst bij de start van het schooljaar. Stemsleutels zijn hierin niet inbegrepen, er worden kwalitatieve stemsleutels voorzien. Je docenten kunnen je adviseren in het geval je deze zelf wenst aan te kopen.

Leermateriaal wordt ter beschikking gesteld via het leerplatform.

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

 • Je kan je vinden in het beroepsprofiel en uitoefening.
 • Je bent/ wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start. 
 • Piano kunnen spelen en interesse hebben in muziek is een groot pluspunt.
 • Er is geen voorkennis vereist. Een goede dosis interesse, inzet, motivatie en gedrevenheid volstaan om deze opleiding te volgen. Het aantal plaatsen is wel beperkt. Via een intakegesprek wordt gepeild naar motivatie en relevante vooropleiding. Personen met hoge slaagkansen maken meer kans om toegelaten te worden.

 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor het onderdeel ondernemerschap bij SYNTRA slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Onze certificaten, getuigschriften en diploma's zijn erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Inschrijvingen & inlichtingen

Omwille van de grote belangstelling, docentenbegeleiding en het vooral praktische karakter van de opleiding wordt de klasgroep beperkt tot 15 deelnemers. Selectie gebeurt op basis van het advies van de docenten, tijdstip van inschrijven oefent geen invloed uit.

Om deel te nemen aan het intakegesprek bezorg je ons voor 22/08 je motivatiebrief. De selectieprocedure werd inmiddels afgerond.

Wanneer je geselecteerd wordt zal je een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan het selectiegesprek. Je ontvangt deze ten laatste in week 35. De selectiegesprekken worden gepland in week 36. Tegen de aanbevelingen van de docenten is geen verhaal mogelijk. Kandidaten dienen hier strikt rekening mee te houden.

 

Met de steun van