Deze allround-opleiding leidt je op tot vakkundig lasser. Ze effent het pad naar verdere lasspecialisaties en andere takken van de metaalverwerkend industrie, zodat je zelf kan uitgroeien tot een vakbekwaam lastechnieker. Goed geschoolde vaklui zijn immers erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Dankzij de pure praktijkervaring kom je snel aan de bak op de professionele markt en groei je mee met de fel geëvolueerd lastechnologie.  

Wat en voor wie?

Voor wie

Iedereen die aan de slag wil met de meest gangbare lastechnieken.

Waar en wanneer?
Programma

Polyvalent lasser: 16 sessies (4 uur)
Na een initiatie solderen kies je in functie van je eigen interesse twee van de vier lasprocédés waarin je jezelf wil bekwamen. Er is keuze uit MAG-lassen, TIG-lassen, BMBE of gassmeltlassen. Als cursist kan je deze module verschillende keren volgen, telkens met een andere doelstelling of om zich voor te bereiden op een officieel lascertificaat. Alle deelnemers werken uitsluitend met staal. Aan het eind van de module legt de docent aan de hand van demo's de link naar andere materialen en toepassingen (RVS, aluminium), zodat je voor je zelf kan uitmaken of je verder wil overstappen naar de gecertificeerde bijscholingen MIG/MAG-lasser en/of TIG-lasser.

Afsluitende eindproef: 1 sessie (4 uur)
Voor elk gekozen procédé maak je een werkstuk dat moet voldoen aan de voorgeschreven criteria. Je bewijst je inzicht/doorzicht in het geleverde werk tijdens een mondelinge toelichting voor een vakjury.

Aanvullende info

Tijdens de praktijklessen draag je volgende persoonlijke beschermingsmiddelen: een brandwerende broek en vest, lage veiligheidsschoenen zonder veter, veiligheidsbril.


Beschik je over een eigen lashelm, gebruik deze dan tijdens de opleiding.

De verbruikte materialen zitten vervat in het inschrijvingsgeld.

Bekijk het beroepenfilmpje op http://www.vdab.be/beroepen/lasser.shtml

Arbeiders tewerkgesteld in een Oost-Vlaams metaalbedrijf (PC 111) die op eigen initiatief een opleiding volgen van minimaal 32 uur in een erkend opleidingscentrum kunnen de helft van het inschrijvingsgeld bekomen bij het sectorfonds Tofam Oost-Vlaanderen indien het inschrijvingsgeld minimum € 50 bedraagt. De tussenkomst bedraagt maximaal € 100. Naast het inschrijvingsgeld komt ook het cursusmateriaal (syllabus en/of boek) in aanmerking voor de tussenkomst.  Download het aanvraagformulier via volgende link:http://www.tofam-ovl.be/initiatieven-werknemers/tussenkomst-inschrijvingsgeld/?id_detail=19


Toelatingsvoorwaarden

  • Minimum achttien jaar zijn.
  • Geslaagd zijn voor de module 'Basis lastechnieken'. Deze module kan je overslaan op voorwaarde dat je slaagt voor de praktische instaptest.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie de modules met succes doorloopt en bovendien slaagt in een afsluitende eindproef behaalt het getuigschrift 'Polyvalent lasser'.

Met de steun van