De horecasector, met meer dan 32 000 KMO’s en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Een eigen restaurant of cateringbedrijf is voor vele Belgen een droom. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom succesvol waarmaken.

Deze opleiding restauranthouder-kok is bestemd voor personen die in de toekomst een restaurant wensen op te starten, over te nemen of het beheer en management ervan wensen waar te nemen. Ook wanneer je als kok aan de slag wil gaan is deze opleiding iets voor jou! Op een praktijkgerichte manier leer je alles rond keukentechnieken, hygiëne en veiligheid, dranken- en wijnkennis en bedrijfsvoering.

Na afloop van het tweejarig traject ontvang je - indien je geslaagd bent - een erkend getuigschrift ondernemerschapstraject beroepskennis uitstroom 'KMO-medewerker kok'.

 
 
Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding staat open voor allen die een professionele loopbaan in de horecasector beogen.

Wat na de opleiding

  • Je kunt nadien (of gelijktijdig) de specialisatiemodule kelner aanvatten, deze module omvat 19 sessies. Wie slaagt, ontvangt het getuigschrift van beroepskennis uitstroom 'KMO-medewerker kelner'. 
  • Wie na het volgen van het traject kok en kelner het getuigschrift "restauranthouder" wil behalen kan de module bedrijfsvoering en management (11 sessies) volgen. Als je slaagt op de eindproef restauranthouder (monografieverdediging) ontvang je het getuigschrift "restauranthouder".
  • In het geval u een diploma wil behalen i.p.v. een getuigschrift kunt u het traject basiskennis bedrijfsbeheer volgen (32 sessies). http://www.syntra-mvl.be/bedrijfsbeheer-0

 

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Open lesweek
Wil je weten hoe het eraan toe gaat tijdens onze opleidingen? Benieuwd wie onze docenten zijn of hoe onze ateliers eruit zien? Breng ons een bezoek tijdens de open lesweek. De ideale manier om je een goed beeld te vormen van de opleiding.
LocatieDatumMomentInschrijven
Sint-Niklaas20 maart 2019Avond
Programma
Deze opleiding bestaat uit 2 jaar:
 

1ste jaar Restauranthouder- kok

Basismodule restauranthouder (28 sessies)

  • Kennismaking en introductie (1 sessie)
  • Hygiëne en veiligheid (1 sessie)
    • Basisprincipes m.b.t. persoonlijke hygiëne , werkinrichting in de keuken , basisregels opslagbeheer
  • Keukenbasissen (5 sessies)
    • technische woordenschat, snijwijzen, fonds, basissauzen, soepen,...
  • Keukenbasissen: uitbreidingen (3 sessies)
    • speciale fonds, afleiding van basissauzen, samengestelde boters, wereldsoepen,...
  • Warenkennis en praktijk (14 sessies)
    • fruit, zuivel, groenten, aardappelen, vlees, vis, deegwaren, kruiden en specerijen
  • Zaaltechnieken (3 sessies)
    • basisprincipes van de mastiek , basisprincipes van de mise en place , basisprincipes van de bediening ( de theorie wordt meteen aan de praktijk gekoppeld )
  • moduleproef (1 sessie, theorie en praktijk)

 Hygiëne en veiligheid (6 sessies)

  • HACCP en voedselhygiëne
  • Onderhoud en reiniging
  • EHBO, milieu, brandbeveiliging en ergonomie
  • Bacteriologische en temperatuurbeheersing
  • moduleproef 

2de jaar Restauranthouder- kok

 Specialisatie kok (19 sessies)

  • Gevorderde keukenpraktijk (4 sessies)
    • een kaart kunnen samenstellen, prijszetting, seizoensgebonden aanbod, timing en variatie, diverse dresseertechnieken, afwerking en netheid                                                                
  • Warenkennis en praktijk (14 sessies) 
    • verfijnde menu's, voorraad- en stockbeheer
  • Examen (1 sessie)
    • bereiding van een gastronomisch 4-gangen menu:   wachtbordje + koud voorgerecht + warm voorgerecht/soep + hoofdgerecht + dessert + koffiekoekjes. De menu wordt samengesteld volgens de besschikbaarheid en seizoen.

Wijn leren proeven (6 sessies)

  • degustatietechnieken
  • de druif als basis
  • witte, rode en schuimwijnen
  • combineren van wijn en gerecht
  • moduleproef (theorie/praktijk)

Drankenkennis (9 sessies)

  • Bier
  • Frisdranken en waters 
  • Distillaten, aperitieven, cocktails en mocktails
  • Warme dranken
  • Examen 



 
Aanvullende info


Iedereen die in de voedingssector werkt, dient de hygiënevoorschriften na te leven.

Gedurende de praktijkles draag je de aangepaste beroepskledij.

Voor de praktijklessen dien je over persoonlijk gereedschap te beschikken. Je degusteert zelf de bereide gerechten die tijdens de praktijklessen zijn klaargemaakt.

Informatie ivm verplichte kledij cursisten:
In deze opleiding is er een outfit keuken. Deze kan besteld worden tegen een scherpe prijs bij een leverancier die in de tweede lesweek ter plaatse komt. Je bent als cursist niet verplicht om al deze zaken (m.u.v. de koksvest) in de les aan te kopen, dat mag gerust elders.
De betaling gebeurt aan de leverancier bij bestelling, de levering volgt ongeveer twee weken nadien.
De outfit keuken bestaat uit een witte keukenvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, een zwarte koksbroek, 1 witte voorbinder en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De totale prijs is ong. € 136. Tijdens de praktijklessen wordt een wegwerpmutsje gratis ter beschikking gesteld.

Informatie ivm gereedschap:
Je dient te beschikken over een messenset bestaande uit: demi-chefmes,dunschiller,fileermes,aanzetstaal en aardappelmesje.Wij raden onze cursisten aan een messenzak of messenschede aan te kopen.De totale kostprijs voor de volledige set bedraagt ongeveer  € 135. De leverancier komt langs tijdens de tweede les, bestelling en betaling gebeurt ter plaatse. Betaling kan via bancontact of cash.

Toelatingsvoorwaarden

- 18 jaar zijn.

Men moet lichamelijk geschikt zijn om het beroep uit te oefenen. Op het eerste lesmoment geeft u het attest van medische geschiktheid af aan het onthaal. Dit attest kunt u verkrijgen bij uw huisarts of via uw werkgever.

Een voorbeeldattest vindt u via onderstaande link.

http://www.favv-afsca.fgov.be/thematischepublicaties/medisch-attest-levensmiddelen.asp

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt, ontvangt het getuigschrift van beroepskennis uitstroom 'KMO-medewerker kok'.

Gelinkte filmpjes

Ontdek hoe het er tijdens de opleiding restauranthouder aan toe gaat.

Met de steun van