De opleiding Sommelier Conseil is een langlopende opleiding, ingericht door de Vlaamse Wijnacademie, een afdeling van SYNTRA Midden-Vlaanderen. Deze opleiding kwam tot stand in nauwe samenwerking met de prestigieuze Franse Université du Vin van Suze-La-Rousse in de Rhônestreek. Het diploma Sommelier dat de Vlaamse Wijnacademie aflevert, wordt erkend door de Franse Wijnuniversiteit. De docenten van de Vlaamse Wijnacademie zijn onafhankelijke sommeliers of wijntechnici met ervaring in het lesgeven. De opleiding wil zo volledig mogelijk de verschillende domeinen en disciplines behandelen die betrekking hebben op de wijn.

Wat en voor wie?

Voor wie

Het doelpubliek voor deze opleiding bestaat uit mensen die beroepshalve in contact komen met de wijnsector.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond21 september 2020lessenroosterAalst470 Euro
Avond21 september 2020lessenroosterAsse600 Euro
Avond21 september 2020lessenroosterGent600 Euro
Dag22 september 2020lessenroosterGent600 Euro
Avond23 september 2020lessenroosterGent600 Euro
Avond24 september 2020lessenroosterSint-Niklaas470 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

Eerste jaar (vanaf schooljaar 2020-2021)

  • Wijn leren proeven
    • degustatietechnieken
    • de druif als basis
    • witte wijn als basis voor degustatie
    • rode wijn als basis voor degustatie
    • schuimwijn als basis voor degustatie
    • combinatie wijn en gerechten
    • examen wijn leren proeven
       
  • Algemene wijnkennis
    • geschiedenis en ampelografie
    • terroir en kwaliteitsfactoren - etiket en kwaliteitsindeling
    • traditionele, biologische en biodynamische wijnbouw
    • wijnservice 
    • vinificatie van witte, rode, rosé, mousserende wijnen
    • aperitieven en distilaten
    • wijn en gerecht
    • Theoretische en praktische proef algemene wijnkennis
  • Opstarten portfolio eindwerk (loopt doorheen heel de opleiding)
    • toelichting module en brainstorm
    • co-working en evaluatiesessies
    • ontwikkeling portfolio (afstandsleren)
    • coaching portfolio (afstandsleren)

  •  Frankrijk 1 (Noord-Oost)
    • Alsace, Toul, Moselle
    • Champagne
    • Bourgogne
    • Beaujolais
    • wijn en gerecht
    • blinde degustatie
    • examen Frankijk Noord-Oost

Tweede jaar (vanaf schooljaar 2021-2022)

  • Frankrijk 3 (West)
    • Loire
    • Bordeaux
    • Sud-Ouest
    • Distillaten in Frankrijk
    • blinde degustatie
    • examen Frankrijk West

  • Frankrijk 2 (Zuid-Oost)
    • Jura & Savoie & Bugey
    • Rhône
    • Provence en Corsica
    • Languedoc
    • Roussillon
    • blinde degustatie
    • examen Frankrijk Zuid-Oost
  • Servicetest Sommelier Frankrijk
  • Bier leren proeven
    • degustatietechnieken
    • basissmaak bitter
    • basissmaak zuur
    • basissmaak zoet
    • basissmaak zout/Umami
    • examen bier leren proeven
  • Europa (Noord en Oost)
    • België
    • Nederland, Luxemburg en VK
    • Duitsland
    • Oostenrijk en Zwitserland
    • Hongarije, Tsjechië, Slovakije, Slovenië
    • Oost-Europa
    • wijn en gerecht
    • blinde degustatie
    • examen Europa - Noord en Oost

Derde jaar (vanaf schooljaar 2022-2023)

  • Servicetest Sommelier Europa
  • Europa - Zuid
    • Italië
    • Spanje
    • Portugal
    • Versterkte wijnen: Sherry, Porto, Madeira
    • Griekenland, Cyprus, Malta
    • blinde degustatie
    • examen Europa - Zuid
  • Wereld - Amerika
    • Noord-Amerika
    • California
    • Midden- en Zuid-Amerika
    • Chili
    • cocktails - basis
    • wijn en gerecht
    • blinde degustatie
    • examen wereld - Amerika
  • Wereld - Afrika, Azië, Oceanië
    • Australië
    • Nieuw-Zeeland
    • Azië
    • Saké
    • Noord-Afrika en Midden Oosten
    • Zuid-Afrika
    • blinde degustatie
    • examen wereld - Afrika, Azië en Oceanië
  • Eindproef Sommelier
    • voorstelling portfolio
    • blinde degustatie eindproef
    • overkoepelende servicetest

Sommelier-Conseil

  • opleiding, stage en eindproef Sommelier-Conseil Suze-La-Rousse
    • Deze module leidt je naar de bekroning van je wijnstudie. Je opgedane kennis wordt neergeschreven in een scriptie. De opleiding wordt afgesloten met het presenteren en verdedigen van deze scriptie en een examen aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse, dit alles tijdens een verblijf van 1 week, waarin ook de wijngaarden van de Côtes du Rhône worden bezocht.

 

Tweede jaar - uitdovend (schooljaar 2020-2021)

33 lesavonden van 4 uur.

  • Frankrijk
    • wijnbouw in Frankrijk
    • IGP en Vins de France
    • Alsace, Toul, Moselle
    • Jura, Savoie en Bugey
    • Loire
    • Bourgogne en Beaujolais
    • Wijn en gerecht
    • Rhône
    • Provence en Corsica
    • Languedoc
    • Roussillon
    • Sud-Ouest
    • Bordeaux
       
  • Zuid-Europa
    • Italië
    • Spanje
    • Portugal
    • Versterkte wijnen in het Middellandse zeegebied
    • Wijn en gericht
       

Derde jaar - uitdovend (schooljaar 2021-2022)
27 lesavonden van 4 uur + 7 sessies van 3 uur voor de module Suze-la-Rousse. Na het derde jaar ben je Sommelier of Sommelier - Conseil indien geslaagd aan de Université de Suze-la-Rousse.

  • Europa en de rest van de wereld
    • België
    • Nederland, Luxemburg en UK
    • Duitsland
    • Oostenrijk, Zwitserland
    • Hongarije en andere EU-landen
    • Oost-Europa, niet EU
    • Griekenland, Cyprus, Malta
    • Australië
    • Nieuw-Zeeland
    • Afrika
    • Amerika
    • Azië
       
  • Sommeliertechnieken
    • Communicatie en verkooptechnieken
    • Opmaak van een wijnkaart
    • Kelder- en stockbeheer, prijscalculatie
    • Distillaat en versterkt wereldwijd: service
    • Wijn en gerecht
       
  • Module Suze-la-Rousse
    Deze module leidt je naar de bekroning van je wijnstudie. Je opgedane kennis wordt neergeschreven in een scriptie. De opleiding wordt afgesloten met het presenteren en verdedigen van deze scriptie en een examen aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse, dit alles tijdens een verblijf van 1 week, waarin ook de wijngaarden van de Côtes du Rhône worden bezocht.
      
Aanvullende info

In het cursusgeld voor het eerste jaar zijn bij de module "Wijn leren proeven" 6 degustatieglazen en het proeven van de wijnen inbegrepen.
Voor de andere modules wordt voor de degustatie een bijdrage aan de cursisten gevraagd. Afhankelijk van het onderwerp van de les worden er 6 à 8 wijnen geproefd. De prijs van een fles is opnieuw afhankelijk van het lesonderwerp (bv. Champagne, Bourgogne,..).
Sommige lessen vinden plaats buitenshuis. De cursisten betalen de gedegusteerde maaltijden/producten te plaatse.
Voor de wijnen die gedegusteerd worden tijdens de lessen aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse zal 200 euro worden gevraagd aan de deelnemende cursisten.

Toelatingsvoorwaarden

  • Minimum 18 jaar zijn.
  • Interesse hebben in wijn.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde van elke module is er een moduleproef.

Wie slaagt in het eerste, tweede en derde jaar ontvangt een erkend getuigschrift Sommelier.

Wie slaagt na de verdediging van de scriptie aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse, het getuigschrift met als titel Sommelier - Conseil.

 

Met de steun van