De opleiding Sommelier Conseil is een langlopende opleiding, ingericht door de Vlaamse Wijnacademie, een afdeling van SYNTRA Midden-Vlaanderen. Deze opleiding kwam tot stand in nauwe samenwerking met de prestigieuze Franse Université du Vin van Suze-La-Rousse in de Rhônestreek. Het diploma Sommelier dat de Vlaamse Wijnacademie aflevert, wordt erkend door de Franse Wijnuniversiteit. De docenten van de Vlaamse Wijnacademie zijn onafhankelijke sommeliers of wijntechnici met ervaring in het lesgeven. De opleiding wil zo volledig mogelijk de verschillende domeinen en disciplines behandelen die betrekking hebben op de wijn.

Wat en voor wie?

Voor wie

Het doelpubliek voor deze opleiding bestaat uit mensen die beroepshalve in contact komen met de wijnsector.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond11 september 2017lessenroosterGent540 Euro
Avond13 september 2017lessenroosterAsse540 Euro
Avond13 september 2017lessenroosterGent540 Euro
Alle prijzen vrij van BTW

Interesse in deze opleiding? Ontdek er alles over op onze  infoavond op 24/8 van 18 tot 21 uur

Programma

Eerste jaar
31 lesavonden van 4 uur. Na het eerste jaar ben je Aspirant - Sommelier.

  • Wijn leren proeven
    • zintuigen
    • degustatietechnieken
    • kennis van de druif
    • vinificatie
    • correct openen van de fles
       
  • Wijnbouw en vinificatie
    • wijnservice
    • geschiedenis en trends in de wijnbouw
    • ampelografie en wijnbouw
    • terroir en kwaliteitsfactoren
    • etiket en kwaliteitsindeling
    • vinificatie van witte, rode, rosé, mousserende wijnen
    • aperitieven en distillaten
       
  • Wijnstijlen
    • frisse witte wijnen
    • volle witte wijnen
    • complexe witte wijnen
    • internationale monocépages wit en rood
    • mousserende wijnen
    • fijne rode wijnen
    • krachtige rode wijnen
    • kruidige rode wijnen
    • speciale wijnstijlen
    • wijn en gerecht
       

Tweede jaar
33 lesavonden van 4 uur.

  • Frankrijk
    • wijnbouw in Frankrijk
    • IGP en Vins de France
    • Alsace, Toul, Moselle
    • Jura, Savoie en Bugey
    • Loire
    • Bourgogne en Beaujolais
    • Wijn en gerecht
    • Rhône
    • Provence en Corsica
    • Languedoc
    • Roussillon
    • Sud-Ouest
    • Bordeaux
       
  • Zuid-Europa
    • Italië
    • Spanje
    • Portugal
    • Versterkte wijnen in het Middellandse zeegebied
    • Wijn en gericht
       

Derde jaar
27 lesavonden van 4 uur + 7 sessies van 3 uur voor de module Suze-la-Rousse. Na het derde jaar ben je Sommelier of Sommelier - Conseil indien geslaagd aan de Université de Suze-la-Rousse.

  • Europa en de rest van de wereld
    • België
    • Nederland, Luxemburg en UK
    • Duitsland
    • Oostenrijk, Zwitserland
    • Hongarije en andere EU-landen
    • Oost-Europa, niet EU
    • Griekenland, Cyprus, Malta
    • Australië
    • Nieuw-Zeeland
    • Afrika
    • Amerika
    • Azië
       
  • Sommeliertechnieken
    • Communicatie en verkooptechnieken
    • Opmaak van een wijnkaart
    • Kelder- en stockbeheer, prijscalculatie
    • Distillaat en versterkt wereldwijd: service
    • Wijn en gerecht
       
  • Module Suze-la-Rousse
    Deze module leidt je naar de bekroning van je wijnstudie. Je opgedane kennis wordt neergeschreven in een scriptie. De opleiding wordt afgesloten met het presenteren en verdedigen van deze scriptie en een examen aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse, dit alles tijdens een verblijf van 1 week, waarin ook de wijngaarden van de Côtes du Rhône worden bezocht.
      

Vierde jaar
11 lesavonden van 4 uur + eindproef. Na het vierde jaar ben je Wijnhandelaar - Sommelier.
 

  • Toegepaste bedrijfsvoering wijnhandel en distributie
    • positionering van de wijnhandel
    • opmaak van een wijnassortiment
    • accijnzen, transport en logistiek
    • aankoop, kelder- en stockbeheer
    • verkoop en prijscalculatie
    • specifieke Belgische en internationele regels
    • kwaliteits-en controlesystemen
    • begeleiden van degustaties
Aanvullende info

In het cursusgeld voor het eerste jaar zijn bij de module "Wijn leren proeven" 6 degustatieglazen en het proeven van de wijnen inbegrepen. Voor de andere modules wordt voor de degustatie een bijdrage aan de cursisten gevraagd. Afhankelijk van het onderwerp van de les worden er 6 à 8 wijnen geproefd. De prijs van een fles is opnieuw afhankelijk van het lesonderwerp (bv. Champagne, Bourgogne,..). Sommige lessen vinden plaats buitenshuis. De cursisten betalen de gedegusteerde maaltijden/producten te plaatse.Voor de wijnen die gedegusteerd worden tijdens de lessen aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse zal 175 euro worden gevraagd aan de deelnemende cursisten.

Toelatingsvoorwaarden

  • Minimum 18 jaar zijn.
  • Interesse hebben in wijn.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde van elke module is er een moduleproef.

Wie slaagt in het eerste jaar ontvangt een getuigschrift Aspirant - Sommelier.

Wie slaagt in het derde jaar ontvangt het getuigschrift Sommelier, en na de verdediging van de scriptie aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse, het getuigschrift met als titel Sommelier - Conseil.

Wie slaagt in het vierde jaar ontvangt een getuigschrift Wijnhandelaar - Sommelier.