Binnen de horecasector stijgt het aandeel van de traiteur-banketaannemer/catering.
Meer en meer maken zowel particulieren als bedrijven gebruik van de diensten van de traiteur. Traiteurdienst thuis of mobiele catering is een snelgroeiende markt en is futureproof.
Dé sleutel voor een succesvolle traiteurzaak/cateringbedrijf is de praktijkgerichte vorming, waarin zowel de keukenpraktijk (gerechten klaarmaken en afwerken), verschillende concepten en service aan bod komen.
 
 
Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding staat open voor allen die een professionele loopbaan in de horecasector beogen.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond22 september 2020lessenroosterSint-Niklaas500 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma
Als cursist start je steeds met de basismodule horeca. 
Alleen in het geval je beschikt over een erkend getuigschrift  kok of hulpkok  ( TSO, BSO, leertijd ,volwassenonderwijs CVO )  kan je de basismodule overslaan.
Het traject bestaat vervolgens uit de modules: traiteur (diverse concepten), hygiëne en veiligheid, drankenkennis, wijn leren proeven, management en bedrijfsvoering, eindproef.
In deze opleiding wordt de theorie maximaal gekoppeld aan de praktijk.

Deze opleiding wordt georganiseerd op 2 jaar, er is steeds een vaste lesavond is en enkele bijkomende lesavonden. Na afloop van het tweejarig traject ontvang je - indien je geslaagd bent - een erkend getuigschrift ondernemerschapstraject traiteur-banketaannemer. 
 
 

eerste jaar

Basismodule horeca (112u - 28 sessies)

  • Kennismaking en introductie (1 sessie)
  • Hygiëne en veiligheid (1 sessie)
    • Basisprincipes m.b.t. persoonlijke hygiëne , werkinrichting in de keuken , basisregels opslagbeheer
  • Keukenbasissen (5 sessies)
    • technische woordenschat, snijwijzen, fonds, basissauzen, soepen,...
  • Keukenbasissen: uitbreidingen (3 sessies)
    • speciale fonds, afleiding van basissauzen, samengestelde boters, wereldsoepen,...
  • Warenkennis en praktijk (14 sessies)
    • fruit, zuivel, groenten, aardappelen, vlees, vis, deegwaren, kruiden en specerijen
  • Zaaltechnieken (3 sessies)
    • basisprincipes van de mastiek , basisprincipes van de mise en place , basisprincipes van de bediening ( de theorie wordt meteen aan de praktijk gekoppeld )
  • moduleproef (1 sessie, theorie en praktijk)

 module Hygiëne en veiligheid (24u - 6 sessies)

  • HACCP en voedselhygiëne
  • Onderhoud en reiniging
  • EHBO, milieu, brandbeveiliging en ergonomie
  • Bacteriologische en temperatuurbeheersing
  • moduleproef 
module- Drankenkennis  (36u - 9 sessies)
  • Bier 
  • Warme dranken  (Koffie en thee bereidingswijzen serveren)
  • Aperitieven en cocktails  (Sterke dranken aperitieven cocktails en digestieven bereidingswijzen serveren)
  • Waters en frisdranken  
  • Sterke dranken
  • moduleproef 
 
Tweede jaar   
 
 
module- Wijn leren proeven  (24u - 6 sessies ) (inclusief 6 degustatieglazen + proeverij)
  • Zintuigen en elementaire degustatiefiche  4u
    Omgevingsfactoren die de smaak beïnvloeden , types van glazen , de vijf zintuigen , degustatietechnieken , basisbegrippen .
  • Gustatieve fase en proces wijnen maken  4u
    De belangrijkste druivenrassen , inleiding in het productieproces van wijn maken , de degustatiefiche .
  • Degustatiefiches, blind proeven en quoteren  4u
    Bespreking afdronk ,grondig en correct hanteren van de fiche , gedetailleerd proeven .
  • Wijn en gerechten - wijnservice  4u
    Basisbegrippen van wijnservice , harmonie wijn - gerecht , combinatie van een aantal uitgesproken smaken .
  • Schuimwijn  6u
    Inleiding productieproces van schuimwijn , het glas , zintuiglijke waarneming , degustatie
  • Proef  2u
 
module traiteur (76u -19 sessies)
  • warme en koude buffetten
  • toonbankverkoop
  • koken aan huis
  • barbecue
  • basiscatering voor grote groepen
  • mobiele catering en events
  • trends in mobiele catering
  • moduleproef
Bedrijfsvoering en management (44u - 11 sessies)
  • BTW in de horeca  8u
    BTW - tarieven en toepassingsgebied , BTW - ontvangstbewijs , kasregister , BTW - verplichtingen
  • Prijszetting & omzetberekening  12u
    Kostenstructuur , winst , omzet , bepaling verkoopprijs van een gerecht , rendement grondstoffen
  • Personeelsbeheer en administratie 8u
    Aanwerving personeel , contracten, loonbarema's , werkplanning , omgaan met personeel
  • Algemeen & commercieel beleid  12u
 
Eindproef 1u
  • verdediging van de monografie over de opstart van je eigen traiteurzaak/cateringbedrijf. 

 
Aanvullende info
Iedereen die in de voedingssector werkt, dient de hygiënevoorschriften na te leven.
Gedurende de praktijkles draag je de aangepaste beroepskledij.
Voor de praktijklessen dien je over persoonlijk gereedschap te beschikken. Je degusteert zelf de bereide gerechten die tijdens de praktijklessen zijn klaargemaakt.

In deze opleiding is er een outfit keuken. Deze kan besteld worden tegen een scherpe prijs bij een leverancier die in de tweede lesweek ter plaatse komt. Je bent als cursist niet verplicht om al deze zaken (m.u.v. de koksvest) in de les aan te kopen, dat mag gerust elders.
De betaling gebeurt aan de leverancier bij bestelling, de levering volgt ongeveer twee weken nadien.
De outfit keuken bestaat uit een witte keukenvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, een zwarte koksbroek, 1 witte voorbinder en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De totale prijs is ong. € 170. Tijdens de praktijklessen wordt een wegwerpmutsje gratis ter beschikking gesteld.

Informatie i.v.m. gereedschap:
Je dient te beschikken over een messenset bestaande uit: demi-chefmes, dunschiller, fileermes, aanzetstaal en aardappelmesje. Wij raden onze cursisten aan een messenzak of messenschede aan te kopen. De totale kostprijs voor de volledige set bedraagt ongeveer  € 135. De leverancier komt langs tijdens de tweede les, bestelling en betaling gebeurt ter plaatse. Betaling kan via bancontact of cash.

Toelatingsvoorwaarden

- je bent minstens 18 jaar
- je hebt aan de leerplicht voldaan

 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Na iedere module wordt een proef afgelegd: wie hierin slaagt, krijgt een module - attest. Wie slaagt in het eindexamen, ontvangt een erkend getuigschrift " traiteur - banketaannemer " of een diploma ( voor wie ook het traject succesvol ondernemer volgde).

 

Het getuigschrift traiteur-banketaannemer heeft dezelfde waarde als het getuigschrift restauranthouder.

Met de steun van