Binnen de horecasector stijgt het aandeel van de “traiteur-banketaannemer” spectaculair.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding staat open voor allen die een professionele loopbaan in de horecasector beogen. en richt zich in het bijzonder op hen die op korte termijn (1,5 jaar) de benodigde beroepskennis willen behalen.

Waar en wanneer?
Programma

Als cursist start je steeds met de basismodule horeca.

Alleen in het geval je beschikt over een erkend getuigschrift  kok of hulpkok  ( TSO, BSO, leertijd ,volwassenonderwijs CVO )  kan je de basismodule overslaan.
Het traject bestaat vervolgens uit de modules  : technologie horeca ( = gevorderde kooktechnieken ) , beheer , hygiëne en organisatie , drankenkennis ,  wijn leren proeven en technieken van de traiteur - banketaannemer ( keuken- en zaalcoördinatie traiteur - banketaannemer ).
In deze opleiding wordt de theorie maximaal gekoppeld aan de praktijk.

Deze opleiding bestaat uit 2 cursusjaren (3 semesters):

1ste jaar: 260 lesuren (semester 1+2)
2de jaar: 148 lesuren (semester 3)
 

semester 1 - 30 sessies (4u per sessie)
 

Basismodule horeca  


Hygiëne en veiligheid  8u
Basisprincipes m.b.t. persoonlijke hygiëne , werkinrichting in de keuken , basisregels opslagbeheer , reinigings- en onderhoudsplan , bacteriologische en temperatuursbeheersing , ehbo , ...
Keukeninrichting - en uitrusting  8u
Onderscheid verkoopsruimte ( restaurant ) en productieruimte ( keuken ) , koude en warme keuken , koel- en diepvriesruimte , afwasgedeelte , de keukeninstallatie met o.m. fornuis , ovens , steamers , friteuse , salamander , dampkap , het keukenmateriaal met o.m. keukengerei en kleine apparaten  , technische woordenschat  , lijst met diverse zaal - en vaktermen 
Warenkennis  88u
Inleiding tot voedingsleer , keukenbasissen , fruit , zuivel , groenten , aardappelen , kruiden , vis en zeevruchten , vlees , nagerechten ( telkens theorie gekoppeld aan praktijk )
Zaaltechniek  12u
Basisprincipes van de mastiek , basisprincipes van de mise en place , basisprincipes van de bediening ( de theorie wordt meteen aan de praktijk gekoppeld )
Proef  4u
Examen over de leerstof

semester 2 - 35 sessies (4u per sessie)

 

module Technologie horeca  ( 25  sessies )


Menuleer  4u
Een kaart kunnen samenstellen , prijszetting , seizoensgebonden aanbod 
Warenkennis  72u
De theorie wordt meteen gekoppeld aan praktijklessen : fruit , zuivel , keukenbasissen , diverse groenten , vis en zeevruchten , vlees , wild en gevogelte , aardappelen en deegwaren , desserten

Eindwerkbegeleiding 4u

Zaaltechnieken 16u
Proef  4u
Examen over de leerstof


module Drankenkennis  ( 10  sessies )


Bier  16u
Brouwproces biersoorten serveren
Warme dranken  4u
Koffie en thee bereidingswijzen serveren
Aperitieven en cocktails  8u
Sterke dranken aperitieven cocktails en digestieven bereidingswijzen serveren
Waters en frisdranken  4u
Aanbod, serveren
Sterke dranken en moduleproef  4u
Aanbod, serveren

Proef  4u
Examen over de leerstof

 


semester 3 - 37 sessies (4 uur per sessie)

 
module Beheer, hygiëne en organisatie  ( 16  sessies )

Haccp  4u
Gedragsregels persoonlijke hygiëne , voedingshygiëne , procedure voedselveiligheid , autocontrole
Onderhoud en reiniging  4u
Reglementering reiniging en onderhoud
Brandveiligheid  4u
Brandpreventie , preventie abeidsongevallen , burgerlijke aansprakelijkheid bij brand , veiligheidsnormen
EHBO & milieu  4u
Milieuvergunning voor de horeca , voornaamste aspecten m.b.t. de milieuvergunning in de horeca , richtlijnen roken , reglementering muziek
Bacterie & temperatuurbeheersing  4u
Wetgeving
BTW in de horeca  4u
BTW - tarieven en toepassingsgebied , BTW - ontvangstbewijs , kasregister , BTW - verplichtingen
Prijszetting & omzetberekening  12u
Kostenstructuur , winst , omzet , bepaling verkoopprijs van een gerecht , rendement grondstoffen
Personeelsbeheer  8u
Aanwerving personeel , contracten, loonbarema's , werkplanning , omgaan met personeel
Algemeen & commercieel beheer  12u
Klantvriendelijkheid , dronkenschap , bescherming van de jeugd , voedingswaren , auteursrechten, caféspelen...

Eindwerbegeleiding 4u
Proef  4u

Examen over de leerstof

 

module Wijn leren proeven  ( 6  sessies ) (inclusief 6 degustatieglazen + proeverij)


Zintuigen en elementaire degustatiefiche  4u
Omgevingsfactoren die de smaak beïnvloeden , types van glazen , de vijf zintuigen , degustatietechnieken , basisbegrippen .
Gustatieve fase en proces wijnen maken  4u
De belangrijkste druivenrassen , inleiding in het productieproces van wijn maken , de degustatiefiche .
Degustatiefiches, blind proeven en quoteren  4u
Bespreking afdronk ,grondig en corect hanteren van de fiche , gedetailleerd proeven .
Wijn en gerechten - wijnservice  4u
Basisbegrippen van wijnservice , harmonie wijn - gerecht , combinatie van een aantal uitgesproken smaken .
Schuimwijn  6u
Inleiding productieproces van schuimwijn , het glas , zintuiglijke waarneming , degustatie

Proef   2u

Examen over de leerstof

 

module- Technieken van de traiteur - banketaannemer  ( 15  sessies )


Keukenpraktijk 28u

Uitwerking van diverse menu's ( o.m. voor banketten )

Zaalpraktijk 20u

Uitvoeren van alle zaalactiviteiten

Eindwerkbegeleiding 4u

Proef  keuken 4u

Examen over de leerstof

Proef zaal 4u

Examen over de leerstof 

 

Aanvullende info

Iedereen die in de voedingssector werkt, dient de hygiënevoorschriften na te leven.

Gedurende de praktijkles draag je de aangepaste beroepskledij.

Voor de praktijklessen dien je over persoonlijk gereedschap te beschikken. Je degusteert zelf de bereide gerechten die tijdens de praktijklessen zijn klaargemaakt.

Informatie ivm verplichte kledij cursisten horeca:
In deze opleiding is er een outfit keuken en zaal. Deze kan besteld worden tegen een scherpe prijs bij een leverancier die in de tweede lesweek ter plaatse komt. Je bent als cursist niet verplicht om al deze zaken (m.u.v. de koksvest) in de les aan te kopen, dat mag gerust elders.
De betaling gebeurt aan de leverancier bij bestelling, de levering volgt ongeveer twee weken nadien.
De outfit keuken bestaat uit een witte keukenvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, een broek pied de poule, 1 witte voorbinder, 1 voorhanger bordeaux en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De totale prijs is ong. € 136. Tijdens de praktijklessen wordt een wegwerpmutsje gratis ter beschikking gesteld.
In de outfit zaal is er onderscheid tussen de kledij dames en heren.
De damesoutfit bestaat uit een witte bloes en een zwarte rok. De totale prijs bedraagt ongeveer € 50 (bloes en broek) of
€ 42 (bloes en rok).
De herenoutfit bestaat uit een wit hemd en een zwarte broek. De totale prijs bedraagt ong. € 51.


Informatie ivm gereedschap:
Je dient te beschikken over een messenset bestaande uit: demi-chefmes,dunschiller,fileermes,aanzetstaal en aardappelmesje.Wij raden onze cursisten aan een messenzak of messenschede aan te kopen.De totale kostprijs voor de volledige set ongeveer  € 135. De leverancier komt langs tijdens de tweede les, bestelling en betaling gebeurt ter plaatse. Betaling kan via bancontact of cash.

Toelatingsvoorwaarden

 - je bent minstens 18 jaar
- je hebt aan de leerplicht voldaan


Men moet lichamelijk geschikt zijn om het beroep uit te oefenen, een attest is verkrijgbaar bij uw arts. U moet dit attest afgeven bij de start van de opleiding.

Een voorbeeldattest vindt u via onderstaande link.

http://www.favv-afsca.fgov.be/thematischepublicaties/medisch-attest-levensmiddelen.asp

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Elke module wordt afgesloten met een moduleproef, wie alle moduleproeven afgelegd heeft mag deelnemen aan de eindproef. Wie slaagt in de eindproef, ontvangt een erkend getuigschrift " traiteur - banketaannemer " of een diploma (voor wie ook de basiskennis bedrijfsbeheer volgde).

Inschrijvingen & inlichtingen

Het inschrijvingsgeld wordt per semester aangerekend.

Bij online inschrijving betaal je enkel  het inschrijvingsgeld van semester 1 €455,00 (inschrijvingsgeld,  handboeken)

Er kan niet online ingeschreven worden voor semester 2 en 3, je ontvangt daarvoor een uitnodiging en factuur vanuit de campus.

inschrijvingsgeld semester 2: €425,00 + handboek drankenkennis € 30,00

inschrijvingsgeld semester 3: €600,00