Een interieur ontwerpen en inrichten is technisch en creatief maatwerk. Het weerspiegelt zijn gebruikers en is afgestemd op diens persoonlijke noden en wensen. Daar weet een interieurinrichter wel weg mee: je verstaat immers de kunst om de klant te doorgronden en zijn woonwensen te vertalen in een kwalitatief project dat zowel esthetisch en creatief als prijsbewust is.

De samenhang tussen de conceptuele, functionele én de esthetische aspecten binnen één architecturaal ontwerp wordt stapsgewijs bijgebracht.  Dit impliceert eveneens het verwerven van voldoende technische kennis op diverse domeinen: materialen, licht, kleur, technieken... ook het technisch uittekenen van plannen hoort erbij.

In deze opleiding staat praktijk centraal. Via zes projecten wordt er een boeiend leertraject uitgestippeld om deze materie gradueel te verwerven en het geleerde om te zetten in concrete ontwerpen. De docenten zijn experts in hun vak en hebben jaren praktijkervaring. Dat merk je vanzelf aan hun doorgedreven praktijkgerichte aanpak!

Opgelet: deze opleiding strekt verder dan het aankleden van een ruimte.  Je leert  immers vormgeven, vanaf de ruwbouwfase tot en met het spreekwoordelijke kadertje aan de muur. Gaat je interesse uit naar de aankleding van een interieur (kleuren, afwerking, meubilair, gadgets...), dan raden wij je onze opleiding Interieurstylist/Kleuradviseur aan.

Wat en voor wie?

Voor wie

Ben jij een conceptuele denker? Heb je gevoel voor ruimte en esthetiek? Steek je graag de handen uit de mouwen? Vind je het uitdagend om uit te zoeken hoe functionaliteit en esthetiek kunnen samengaan? Wil je een éénjarige opleiding waarna je meteen in de praktijk aan de slag kan? Vind je het bovendien niet erg om thuis je ideeën verder uit te werken? Dan is dit de geknipte opleiding voor jou.

Wat na de opleiding

Je kan op een creatieve manier een interieur ontwerpen en dit voor alle woningruimtes. Alle binnenhuisaspecten van de woning komen in deze opleiding aan bod, zowel in theorie als in praktijk. Het opleidingsprogramma is opgebouwd rond zes ontwerpprojecten. Aan het einde van de opleiding ben je in staat een kwalitatief ontwerp te maken dat functioneel is, esthetisch verantwoord en uitvoerbaar binnen een gesteld budget.

Je kunt aan de slag bij een studie- of architectenbureau, interieurinrichter of grote schrijnwerkerij, meubel- en verfwinkels, showrooms voor sanitair of vloerbekleding, enz.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Dag16 september 2019lessenroosterBrussel990 Euro
Dag23 september 2019lessenroosterGent990 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Programma

Het programma van deze opleiding bestaat enerzijds uit een aantal vakken die de verschillende aspecten van interieurinrichting belichten en anderzijds uit zes grote projectopdrachten die je uitdagen om het geleerde in concrete ontwerpen om te zetten. Ook een korte kijkstage maakt deel uit van het programma. De opleiding wordt afgerond met een eindproef die meteen de zesde en laatste projectopdracht is. Je volgt drie dagen les per week.

Tekentechnieken

 • Jouw idee weergeven op een plan is een belangrijke vaardigheid. Daarom leer je in dit vak schaal- en perspectieftekenen (56u). Daarnaast leer je ook manueel ontwerpen aan de hand van schetstechnieken (40u). Daarbij krijgt ook de presentatie (bladschikking, opkleuring) de nodige aandacht. Omdat ook computertekenen belangrijk is, wordt dit aangevuld met een basis SketchUp (12u) en een technisch tekenprogramma (Revit, Vectorworks) (40u).

Kleurenleer (16u)

 • In het vak kleurenleer verwerf je basiskennis over kleuren, contrasten, associaties en combinaties. Ook de interactie tussen kleur en vorm komt aan bod.

Kunstgeschiedenis (36u)

 • Inzicht in de context is belangrijk om het beroep goed te kaderen. Een overzicht van de stijlperiodes en belangrijke ontwerpers van 19de en 20ste eeuw, evenals hedendaagse nationale en internationale (interieur)architecten maken de kern uit van dit vak.

Verlichting en elektriciteitsplan (24u)

 • Er bestaan verschillende soorten lichtbronnen en ook de hoeveelheid licht varieert. Je leert in dit vak een lichtplan en elektriciteitsplan uit te werken, aangepast aan de bedoelde sfeer en functionaliteit.

Ruwbouwafwerking (32u)

 • Materiaalkennis is noodzakelijk om een goed ontwerp verder uit te werken. Ook wordt in dit vak aandacht besteed aan verftechnologie en wandbekleding, soepele vloerbekleding, parket en laminaatvloeren, betegeling en mozaïek en meubels.

Technieken: beveiliging, sanitair en verwarming (16u)

 • Hier leer je de basisprincipes van verschillende technieken kennen, zoals bv. centrale verwarming, warmtepompen, zonneboiler, ventilatie, domotica, etc. 

Kostprijsberekening en werkplanning  (32u)

 • Wie op werkbare manier als interieurinrichter aan de slag wil, moet ook van de administratieve kant wat kaas gegeten hebben. In dit vak leer je de kostprijs te berekenen en offertes op te stellen. Contracten afsluiten en bestellingen opmaken zal je hier ook leren. Ook bouwadministratie en werkplanning – in samenspraak met je klant - komt aan bod.

Communicatie – toegepaste bedrijfsvoering (12u)

 • De communicatie en omgang met (potentiële) klanten moet goed zitten. In dit vak ontdek je goede gespreksstructuren, leer je over zakelijke communicatie en klantvriendelijke omgangsvormen en wat te doen met klachten.

Werf-, bedrijfs- en beursbezoeken (16u)

 • In klassikaal verband en gekoppeld aan een bepaald vak bezoek je aantal werven, bedrijven en beurzen (afhankelijk van de timing).

Stage (32u)

 • Een korte kijkstage laat jou kennismaken met het leven op de werkvloer.

Project (252u) en eindproef

 • Doorheen de opleiding werk je aan zes projecten waarvan project 6 jouw eindproef is. De complexiteit van de projecten wordt telkens groter. Zo werk je vanaf project 3 met (reële) klanten en maak je kennis met alles aspecten die verbonden zijn aan de opdracht van een interieurinrichter. 

Ondernemen (132u)

 • Je zaak efficiënt en nauwgezet beheren is noodzakelijk én meer dan het bijhouden van de dagboeken alleen. Je commerciële vaardigheden aanscherpen en inzicht verwerven in juridische aspecten zijn evenzeer van belang. Hier leer je praktisch ondernemen als eerste stap naar succesvol ondernemerschap.
Aanvullende info

Bij het begin van de opleiding ontvang je een lijst van aan te schaffen boeken (indien van toepassing). Losse fotokopieën zijn in de kostprijs van de opleiding inbegrepen.

Door de praktische aard van deze opleiding zal je eigen tekenmateriaal moeten aanschaffen. Hiervoor dien je rekening te houden met een extra kost van om en bij de 150 euro. Ook voor beursbezoeken kan eventueel een bijdrage worden aangerekend.

Kosten voor het visueel voorstellen van projecten (maquettemateriaal e.d.) zijn niet in het inschrijvingsgeld begrepen. De kostprijs hiervan is afhankelijk van je eigen vindingrijkheid.

Voor de lessen computertekenen dien je een eigen laptop mee te brengen waarop een recente versie van Google SketchUp en Revit geïnstalleerd is. Beide zijn gratis online te downloaden. Je ontvangt hierover meer info na jouw inschrijving.

Toelatingsvoorwaarden

Minstens 18 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start. Er is geen voorkennis vereist

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor alle examens en de eindproef, ontvangt het diploma "Interieurinrichter" en het attest "Basiskennis Bedrijfsbeheer", beide erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en SYNTRA Vlaanderen. Om deel te nemen aan de eindproef is een tweederde aanwezigheid doorheen het schooljaar minimaal vereist.

Met de steun van