Ben je creatief en hou je ervan mensen gelukkig te maken door hen een mooi kapsel te bezorgen? Is styling jouw passie en ben je een tikkeltje extravagant? Dan is deze SYNTRA professionele kappersopleiding jouw weg naar succes!

Tijdens deze opleiding maak je uitgebreid kennis met alle technieken die in het kapsalon aan bod komen. Eerst leer je alle basisvaardigheden aan zoals haar wassen, hoofdhuidmassage, verzorgen van haren en haren drogen. Daarna worden de verschillende basissnitten stap voor stap behandeld.  Net zoals watergolf en permanent en basiskleurtechnieken.

Nadat je de basistechnieken hebt aangeleerd in de klas, vertrek je naar je werkplek om de technieken te vervolmaken in het kapsalon.

Alle technieken zoals modekapsels voor dames, herensnitten, permanenten, ontkrullen, beitsen, kleuren en ontkleuren, lokken- en balayagetechnieken, opsteektechnieken… Het wordt allemaal gedetailleerd stap voor stap behandeld in de klas én in het kapsalon op de werkplek.

Onze docenten en de leerbedrijven leren je hoe je een geschikt, persoonlijk kapsel creëert voor iedere klant met oog voor trends, kleuren en snitten in de mode.

Wat en voor wie?

Voor wie

Het beroep

Deze opleiding richt zich tot mensen die zichzelf herkennen in volgend beroepsprofiel:

     Wat is, wat doet een Kapper ?

          Je verzorgt het haar van vrouwen, mannen en/of kinderen. Je wast, knipt, kleurt, brusht. Dit doe je volgens de wensen van de klant of volgens een bepaald model.
          Je geeft ook advies geven over haar- en hoofdhuidverzorging, manicure en maquillage.  Je moet dus ook op de hoogte blijven van de modetrends en nieuwigheden.
          Soms verzorg je ook baard of snor, scheren inbegrepen en/of je verkoopt kappersaccessoires, haarproducten, enz...
          Soms beheer je een eigen kapsalon of een kapsalon van een keten. Je staat in voor het bedrijfsbeheer (met o.a. marketing, boekhouden, handelsverrichtingen, veiligheid) en eventueel het personeelsbeleid.
          Je bent creatief en je kan goed met mensen omgaan. Je bent fit en fysiek sterk en kan makkelijk een ganse dag rechtstaan en je armen, polsen benen, nek en rug belasten.
          Je bent bereid om ook in het weekend op zaterdag te werken - ook al heb je een gezin met kinderen - want op zaterdag ontvangt een kapsalon natuurlijk het merendeel van de klanten.

De opleiding 

Je bent zelfkritisch en bereid om je eigen opleiding in handen te nemen waarbij je zelf een actieve rol speelt in de verwerving van al je kappers competenties.
Je gaat op een actieve manier op zoek naar modellen en een leerbedrijf.
Je bent bereid om van meet af aan het merendeel van je tijd als kappersmedewerker te werken in het salon.
Je weet dat er van jou verwacht wordt dat je iedere week zelf een model moet meebrengen naar de klas om technieken op te oefenen.

 

Wat na de opleiding

Als je slaagt voor het eindexamen ontvang je een getuigschrift of diploma KAPPER/KAPSTER, erkend door de Vlaamse Gemeenschap. Je tewerkstellingsmogelijkheden zijn zeer ruim en je kan onder meer:

- je eigen zaak starten als zelfstandige kapper in hoofd- of bijberoep
- als medewerker bij een zelfstandige kapperszaak
- als vertegenwoordiger werken voor een bedrijf dat handelt in kappersbenodigdheden
- als verkoopster werken in dienstverband in zaken en winkels die cosmetica en verzorgingsproducten voor het haar verkopen
- je verder vervolmaken om als docent of leerkracht je kennis en ervaring te delen in scholen en opleidingscentra
- verder bijscholen en vervolmakingscursussen volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen zoals wimperverlenging, kunstnagelstyling, make-up, kleur- en stijlconsulent,... om je dienstverlening in je zaak uit te breiden.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Dag16 september 2019lessenroosterUkkel (Bru.)1295 Euro
Weekend23 september 2019lessenroosterAalst1295 Euro
Weekend23 september 2019lessenroosterAsse1295 Euro
Weekend23 september 2019lessenroosterGent1295 Euro
Weekend23 september 2019lessenroosterSint-Niklaas1295 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Open lesweek
Wil je weten hoe het eraan toe gaat tijdens onze opleidingen? Benieuwd wie onze docenten zijn of hoe onze ateliers eruit zien? Breng ons een bezoek tijdens de open lesweek. De ideale manier om je een goed beeld te vormen van de opleiding.
LocatieDatumMomentInschrijven
Gent18 maart 2019Avond
Aalst19 maart 2019Avond
Gent19 maart 2019Avond
Aalst20 maart 2019Dag
Gent20 maart 2019Avond
Programma

Deze duale dagopleiding duurt 1 jaar en combineert in een intensief programma een kappersopleiding op de campus (campusleren) aangevuld met praktijkervaring in het kapsalon (werkplekleren).
Dit is een voltijdse dagopleiding waarbij je 40 % van de tijd (= 408u) doorbrengt op da campus en les krijgt van onze vakbekwame docenten en 60% van de tijd (= 600u) doorbrengt in het kapsalon waar je opgeleid wordt door professionele kappers

Zowel tijdens het campusleren (408u) als het werkplekleren (600u) zullen volgende thema's aan bod komen: 

- Basismodule kapper (oa. haarverzorging en veilig en ergonomisch werken)

- Snit (dames, heren, kinderen)

- Tijdelijke en blijvende omvormingen: brushing, watergolf en permanent

- Kleuring en ontkleuring

- Styling en gelegenheidskapsels

- Baard, bakkebaard en snor

- Salonmanagement

- Ondernemen

Aanvullende info

- Het inschrijvingsgeld omvat alle kosten voor het volledige opleidingsjaar (2 semesters) behalve het werkmateriaal. Dit materiaal kan je klassikaal aankopen met garantie op een goede prijs/kwaliteitverhouding. Uiteraard blijft dit professioneel materiaal je eigendom én het blijft ook bruikbaar in je latere praktijk. De aankoop van de SYNTRA pakketten is niet verplicht maar je dient wel in het bezit te zijn van het nodige materiaal om deel te nemen aan de lessen.
Richtprijs studentenpakket : 315 €

- De kappersopleiding is een voltijds duaal ondernemerschapstraject. Dit betekent dat je opleiding bestaat uit twee delen: werkplekleren en campusleren

WERKPLEKLEREN 

Werkplekleren betekent dat je meer dan de helft van de totale opleidingstijd aan het leren bent bij een erkend leerbedrijf. Meer dan de helft van alles wat je voor het gekozen beroep moet kennen en kunnen, ga je     dus leren van een praktijkopleider in een kapsalon.
Natuurlijk gaan we je hierbij intensief begeleiden. En we doen dit al van bij de start. Eerst bespreken we wat de bedoeling is en wat de verwachtingen zijn. Daarna bekijken we samen welk type kapsalon het beste bij jou past.

Maak vrijblijvend een afspraak met onze coach Annelies Van Isacker via annelies.van.isacker@syntra-mvl.be of bel 0473/55.15.56.

CAMPUSLEREN

De overige opleidingstijd breng je door op de SYNTRA-campus. Ervaren docenten geven je theorie- en praktijklessen. Die lessen vormen een aanvulling op of een ondersteuning van wat je leert op de werkvloer.


- De lessen worden zeer praktijkgericht gegeven. Eerst worden de technieken op medecursisten en oefenhoofden ingeoefend. Daarom is het essentieel dat je bereid bent om in de praktijklessen hoofddeksels en hoofddoeken af te nemen. In een tweede fase werk je op modellen. De modellen dienen een kleine bijdrage te betalen voor het verbruik van de  grondstoffen.

- Geïntegreerd in het lessenpakket krijg je lessen 'Ondernemen' om je zaak rendabel en succesvol te runnen.

- Als je slaagt in de eindexamens, ontvang je een erkend diploma.

-  Jongeren behouden het statuut van student en dus het recht op kinderbijslag.

Toelatingsvoorwaarden

  • Minimum 18 jaar zijn of 18 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start.
  • Er is geen specifieke voorkennis vereist. Nog nooit een kappersschaar in de hand gehad? Geen enkel probleem.
  • Voldoende Nederlands kunnen spreken en schrijven.
  • Bereid zijn om tijdens de praktijklessen hoofddeksels en hoofddoeken af te nemen in het kader van o.a de lessen haarverzorging, wassen en brushen.
  • Iedereen is welkom! Enkel een goede dosis interesse, motivatie en werklust is vereist om deze opleiding te volgen!

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

PRAKTIJK

Op de SYNTRA campus krijg je theorie - en praktijklessen van vakbekwame docenten. Hou er zeker rekening mee dat er ook regelmatig op modellen geoefend wordt in de klas. Spreek dus tijdig je vrienden en kennissen aan op mee te komen naar de klas als model.

In een professioneel kapsalon krijg je praktijkervaring van professionele kappers.

EXAMENS

Per vak krijg je een evaluatie. Deze evaluaties geven je een zicht op je verworven competenties. De helft van de punten worden verdiend op de campus en wordt het examen afgenomen door de docent. De andere helft van de punten krijg je door de kapper op de werkvloer. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen. Op het einde van het jaar wordt er een eindproef afgenomen op de campus door de docent waarbij al je praktijkkennis van kapper/kapster wordt getoetst in aanwezigheid van een jurylid.

GETUIGSCHRIFT

SYNTRA reikt na het slagen voor het eindexamen een getuigschrift of diploma Kapper/Kapster uit, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.
Gelinkte filmpjes

De geknipte opleiding voor creatievelingen met interesse in styling

Met de steun van