Als koeltechnicus kan je allerhande koelinstallaties op punt stellen of gebruiksklaar maken. Je kan instaan voor het (periodiek) onderhoud van, en de herstellingen aan, de diverse koelinstallaties en kan werken met koelmiddelen. Alle competenties omschreven in de beroepskwalificatie dossiers Koelmonteur, Koeltechnisch installateur - Koeltechnicus worden op een praktische manier aangeleerd.

Op het einde van de opleiding is er een eindproef voorzien en worden er examen afgenomen voor het behalen van het certificaat in de koeltechniek categorie I. De geslaagde cursist kan dus onmiddellijk aan de slag als gecertificeerd koeltechnieker en zijn eigen koeltechnisch bedrijf oprichten.

De leerinhoud wordt zoveel mogelijk bijgebracht via verschillende (praktijk-)opdrachten waarbij de verschillende elementen (analyse opdracht, raming prijs, voorbereiding, planning, logistiek, veiligheid en kwaliteit, nodige materiaal, machines en gereedschap, activiteiten/technieken) telkens aan bod komen. Deze opdrachten sluiten zo dicht mogelijk aan bij realistische situaties uit de beroepspraktijk. Binnen de opleiding is ook een module 'werkplekleren in een stagebedrijf' ingebakken, waarbij je ook van de echte beroepspraktijk kan proeven.

Wat en voor wie?

Voor wie

Iedereen met interesse in koeltechniek.

Wat na de opleiding

Op één jaar tijd schoolt SYNTRA Midden-Vlaanderen je tot een vakbekwaam koeltechnicus . Stap voor stap klim je op van koelmonteur naar loeltechnisch installateur / koeltechnicus. Kortom: een opleiding boordevol praktijk met zeer grote arbeidsmarktwaarde.

Waar en wanneer?

Nog niet beschikbaar. Blijf op de hoogte of stel een vraag over deze opleiding


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Programma
 • Basis elektriciteit
 • Basis motoren en sensoren
 • Koeltechnische en elektrische montage
 • Werken op hoogte; gebruik van steigers
 • Koeltechnieken 1
 • Koeltechnieken 2
 • Certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek categorie I: voorbereiding en examen
 • Werkplekleren in een stagebedrijf
 • EP Koeltechnisch installateur - koeltechnicus
 • Ondernemen
 • Eindproef Ondernemen
Aanvullende info
 • Het verbruik van de grondstoffen zit in het cursusgeld begrepen.
 • De cursist brengt zelf zijn persoonlijke beschermingsmiddelen mee naar de opleiding (handschoenen, bril, veiligheidsschoenen) aangevuld met een set schroevendraaiers (kruis en plat), een kniptang en een universele tang. In de eerste lessen worden tips meegegeven met betrekking tot de aankoop ervan.
 • Het is aangewezen dat de cursist een eigen gereedschapskoffer meebrengt met volgende basisgereedschap: buissnijder 1/8 "-1.1/18", buissnijder 1/8"-5/8", ratelsleutel type 127 C, inspectiespiegel, PTR ontbramer, set schroevendraaiers kruis en plat, kniptang, universele tang, bektang, flare apparaat, meetlat met de koelmiddelen, verstelbare sleutels 8", 10", 12" (Baco), set inbussleutels, set torksleutels. In de eerste lessen worden tips meegegeven met betrekking tot de aankoop ervan.

Tijdens de praktijklessen draag je volgende persoonlijke beschermingsmiddelen: een werkbroek, lage veiligheidsschoenen, veiligheidsbril. Indien je hier niet zelf over beschikt, dan biedt SYNTRA MVL je de mogelijkheid om deze centraal aan te kopen.

Toelatingsvoorwaarden

Minstens 18 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor alle modules en de eindproef ontvangt het 'Diploma ondernemerschapstraject koeltechnisch installateur - koeltechnicus' en kan zich vestigen als zelfstandig installateur-frigorist.

Met de steun van