Als fashion designer leer je zowel creatief als commercieel je ideeën en technische inzichten om te zetten in collecties. Je leert patronen digitaal en manueel tekenen, en een kledingstuk van A tot Z vervaardigen. We laten je je eigen stijl ontdekken en uitdiepen. Met je creativiteit enerzijds en je technische skills anderzijds sta je dan bijzonder sterk op de arbeidsmarkt.

Wat en voor wie?

Voor wie

Je vindt kledij belangrijk? Mode is je passie? Je wil je persoonlijkheid weerspiegelen in een eigen collectie?
Dan boeit deze opleiding je gegarandeerd!
Je ontwikkelt niet alleen je talent als ontwerper maar je maakt ook een reis door de modegeschiedenis, leert zowel commercieel als creatief te ontwerpen, kostprijzen te berekenen en verschillende materialen kennen en gebruiken. Daarnaast leer je ook modeschetsen, patroontekenen en tot slot je ontwerpen te digitaliseren.
 
Grijp deze uitgelezen uitdaging aan en werk onder deskundige leiding aan een schitterende carrière als fashion designer!

Let wel op: deze opleiding is niet enkel een naaicursus. Het is een doorgedreven praktische opleiding voor het leren ontwerpen en maken van kledij. Wie enkel kledij wil leren vervaardigen verwijzen wij graag door naar de opleiding Dameskleermaker.

Wat na de opleiding

In deze opleiding maak je een hele evolutie door: van gemotiveerde spring-in-‘t-veld tot gepassioneerde creatieveling. Je hebt geleerd onder professionele begeleiding je eigen collectie te schetsen en ontwerpen, zowel op papier als via designersoftware. Je hebt een reis gemaakt doorheen de kostuumgeschiedenis. Je maakte kennis met de grootste modeontwerpers... Maar je leert ook alles over stoffen, materialen en machines. Je inzichten in vormen en kleuren worden aangescherpt. Patroontekenen en afwerkingstechnieken maken het geheel compleet en vormen je tot allroundmodevormgever.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Dag16 september 2019lessenroosterUkkel (Bru.)-
Dag23 september 2019lessenroosterAalst900 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Programma

Deze opleiding loopt over 2 cursusjaren.
Je hebt 2.5 dag les per week (uitgezonderd schoolvakanties).

PROGRAMMA

1ste jaar

 • Technische vaardigheden voor de modeontwerper*
 • Collectieanalyse: modegeschiedenis, doelgroep- en trendanalyse, kleurenleer en vormstudie
 • Basis ontwerpen: analyse van een historisch kostuum en met elementen daaruit je eigen creatie verwerken in een rok, jurk en top 
 • Basis kleding*: materialenkennis, machinekennis, stoffenkennis en basistechnieken
 • Patroontekenaar: patronen rok, pantalon en corsage
 • Dameskleermaker: vervaardiging en afwerking rok en pantalon
 • Start me up: Scherp je commerciële vaardigheden aan en verwerf inzicht in juridische aspecten. Dé stap naar succesvol ondernemerschap.

2e jaar 

 • Creatief vormgeven: in deze module daag je de creatieveling in je uit door het ontwerpen en creëren van een uitgebreide collectie op basis van analyse van een etnisch of historisch kostuum en een recente bestaande collectie. Je leert een kostprijsberekening maken en verschillende technieken om stoffen te bewerken en items kwaliteitsvol af te werken.
 • Commercieel ontwerpen: ontwerp en creëer je eigen commerciële collectie afgestemd op een klantenprofiel en passend binnen de merkarchitectuur van een modebedrijf. Met designersoftware (Adobe Illustrator) leer je technische tekeningen maken en kostprijzen berekenen. Tot slot ga je je eigen collectie stylen en presenteren waarbij je een totaalconcept voor een defilé uitdenkt, plant en voorstelt. 
 • Patroontekenaar: patronen corsage (vervolg)
 • Dameskleermaker: vervaardiging en afwerking blouse/overhemd/jurk en vest mantel
 • Eindproef dameskleermaker, patroontekenaar en modeontwerper

Je krijgt in beide jaren ook 20 extra praktijklessen om het vak helemaal onder de knie te krijgen.

 

*Wie al enige voorkennis heeft, kan via door een kwalificatiebewijs of een vrijstellingsproef vrijgesteld worden voor de modules 'Technische vaardigheden voor de modeontwerper' en 'Basis kleding'.
Gelieve hiervoor contact op te nemen met sectorcoördinator Tine Maertens (Tine.maertens@syntra-mvl.be).

Aanvullende info

De cursusteksten en de handboeken zijn in de kostprijs inbegrepen.

In deze praktijkgerichte opleiding vragen we je je eigen naaimachine mee te brengen. Zo kan je ook na de lesuren verder oefenen of aan je opdrachten werken op een vertrouwd toestel. Als je nog niet over een naaimachine beschikt, vraag je best eerst raad aan de lesgevers. Je dient verder rekening te houden met een meerkost voor het aankopen van stoffen en attributen (naaigerei, linten, schaar, fournituren, ...) . De kostprijs hiervan hangt af van jouw inventiviteit en creativiteit.

Fikse tegemoetkoming in het inschrijvingsgeld mogelijk via IVOC.
IVOC biedt een premie voor werknemers uit de confectiesector via de IVOC leerrekening.
Dat is een bedrag dat IVOC betaalt als tussenkomst voor jouw opleidingskosten: inschrijvingsgeld, cursus- en lesmateriaal, vervoerkosten en kinderopvang. IVOC kan je advies geven of mee zoeken naar een geschikte opleiding. Indien je dat wenst, wordt er samen met jou een opleidingsplan opgesteld.
Het doel van de leerrekening is om jouw kansen in je job of op de arbeidsmarkt te versterken, dus een hobbycursus komt niet in aanmerking.
Je moet werknemer zijn in een confectiebedrijf. Dus je werkt onder één van de volgende paritaire comités: 109 (arbeider) of 215 (bediende). Je vindt dit op jouw loonfiche.

Toelatingsvoorwaarden

Minstens 18 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start.

 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt in alle examens en in de eindproef, ontvangt het getuigschrift "Modeontwerper", "Dameskleermaker" en "Patroontekenaar", allen erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en SYNTRA Vlaanderen.

Gelinkte filmpjes

Modeontwerper, een veelzijdige en creatieve opleiding

Met de steun van