In deze veelzijdige opleiding leer je de kooktechnieken voor zowel kleine als grote groepen aan. Ook het professioneel presenteren en serveren van de gerechten komt aan bod. Verder krijg je een uitgebreide drankenkennis mee. Praktijklessen en een werkplekleren helpen je om het beroep nog beter te beheersen. Dankzij de cursus ondernemen word je op de hoogte gebracht van de commerciële, juridische en financiële aspecten van het ondernemerschap en ben je volledig in orde met vestigingswetgeving als je nadien als zelfstandige wil starten.

 

 

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze dagopleiding richt zich naar (jong)volwassenen die zich op één jaar tijd willen specialiseren tot restauranthouder.

Jongere cursisten krijgen het statuut van student, het recht op kinderbijslag blijft behouden.

Steek jij graag meteen de handen uit de mouwen? Dan is deze opleiding voor jou.

  • Meer dan 60% van je opleiding ben je aan de slag in een bedrijf. Daar leer je al doende het vak, meteen op de werkvloer, en onder begeleiding van een professional. Het werkplekleren is onbezoldigd.
  • De overige tijd krijg je theorie- of praktijkles op de SYNTRA-campus, als aanvulling op wat je leert op de werkvloer.
  • Je kan rekenen op een uitstekende begeleiding doorheen je volledige opleiding, zowel op de campus als in het bedrijf. Zo weet je zeker dat alles vlot verloopt.
  • Je zoekt zelf een bedrijf, maar wij helpen je stap per stap. Die hulp gaat veel verder dan het schrijven van een sollicitatiebrief of CV. Heb je geen contacten, dan beschikken wij over de nodige adressen.
  • Slaag je voor de opleiding, krijg je een diploma, erkend door de Vlaamse Overheid.
  • Omdat je dankzij dit type opleiding al heel wat concrete werkervaring hebt, is de kans op tewerkstelling na het afstuderen zeer groot. Bijna 90% van de cursisten, heeft na het afstuderen meteen een job. Nog eens 25% daarvan start binnen de vijf jaar een eigen onderneming.

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Maak vrijblijvend een afspraak met onze coach Steve De Vroe via steve.de.vroe@syntra-mvl.be

Wat na de opleiding

Als kok en/of zaalverantwoordelijke of -medewerker kan je je verworven kennis voor het bereiden en serveren van gerechten efficiënt en kwaliteitsvol in werkelijkheid omzetten. Je kan eveneens je klanten optimaal en sfeervol laten genieten van je eigen gastronomische creaties.

Waar en wanneer?

Nog niet beschikbaar. Blijf op de hoogte of stel een vraag over deze opleiding


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Programma

Introductiedag

  • Onthaal
  • Startcompetentiemeting (zowel de Entre- als de andere competenties en attitudes)
  • Afspraken basisprincipes persoonlijke hygiëne en uitrusting
  • Afspraken basisprincipes veilig werken in de keuken
  • Rondgang in de keuken en zaal  (toelichting inrichting, infrastructuur, introductie van beroeps- en vakterminologie)

Keukenpraktijk en –technologie: hierin worden volgende aspecten geïntegreerd en in een stijgende complexiteit aangeboden:

  • Warenkennis
  • Snij-, kook- en bereidingstechnieken
  • Diverse (basis)bereidingen
  • Beroepshouding en functionele vaardigheden
  • Foodcostberekening
  • Voedingsleer Gevorderde Keukenpraktijk :
  • Wereldkeuken en vegetarische keuken
  • Streekgastronomie
  • Kooktechnieken en – toestellen: nieuwe trends
  • Foodpairing: de basisprincipes
  • Vacuümgaren

Gastronomische keukenpraktijk: koken met menu’s en aan de kaart

  • Keukenpraktijk
  • Zaal- en keukencoördinatie , zaalversnijdingen en –bereidingen
  • Menuleer en kostprijsberekening (menu- en drankenkaart)
  • Werkorganisatie en planning
  • Inclusief het examen gastronomische keukenpraktijk

Zaalpraktijk en gastheerschap

  • Zaalvoorbereiding en bediening van gasten, omgang met gasten
  • Horecataal Nederlands, Engels, Frans en/of Duits (naar regionale behoeften te kiezen), wordt geïntegreerd aangebracht bij de lessen zaalvoorbereiding.

Drankenkennis

  • Bier (stijlen, combinatie met gerechten)
  • Frisdranken en waters
  • Warme dranken (incl. basis barista)
  • Aperitieven en sterke dranken
  • Wijnen

HACCP en EHBO

  • HACCP: principes en toegepast in de eigen onderneming
  • EHBO: programma hulpverlener

Persoonlijkheids- en attitudevorming en begeleiding

  • Eindwerkbegeleiding en toelichting eindwerk
  • Persoonlijkheids- en attitudevorming, POP-begeleiding
  • Loopbaanoriëntering: sollicitatietraining

 

Ondernemersskills 132 uren

Werkplekleren 616 uren

  • gemiddeld 24 U/lesweek.
  • onbezoldigd
  • in een restaurant of de betere brasserie 
Aanvullende info

Niet inbegrepen in cursusgeld:

  • Outfit cursisten (ongeveer € 170,00 voor keukenkledij en schoeisel)
  • Messenset (ongeveer € 105,00)

Op de tweede lesdag komt de leverancier langs in de klas. Je hebt de mogelijkheid om dan kledij te passen en aan te kopen. Breng daarom een bankkaart of cash mee. 

 

Toelatingsvoorwaarden

Deze cursus is een praktijkgerichte opleiding voor personen vanaf 18 jaar.


Men moet lichamelijk geschikt zijn om het beroep uit te oefenen, een attest is verkrijgbaar bij uw arts. U moet dit attest afgeven bij de start van de opleiding.

 

Gelinkte filmpjes

Ontdek hoe het er tijdens de horecaopleiding aan toe gaat.

Met de steun van