Tijdens deze opleiding komen alle facetten van het beroep aan bod. Zo leer je het uitsnijden, uitbenen en winkelklaar maken van varken, rund en kalf. Je maakt vleesbereidingen en je leert het versnijden van gevogelte en konijn. Specifieke vleesproducten leer je ook zelf maken, zowel basis als verfijnde producten. Verder bied je je klanten ook warme en koude verkoopsklare gerechten aan. De cursus basis bedrijfsbeheer brengt je op de hoogte van commerciële, juridische en financiële aspecten van het ondernemerschap. Hierdoor ben je volledig in orde met de vestigingswetgeving als jij je beroep als zelfstandige wilt uitoefenen.

Wat en voor wie?

Voor wie

Steek jij graag meteen de handen uit de mouwen? Dan is deze opleiding voor jou.

  • Meer dan 60% van je opleiding ben je aan de slag in een bedrijf. Daar leer je al doende het vak, meteen op de werkvloer, en onder begeleiding van een professional. Het werkplekleren is onbezoldigd.
  • De overige tijd krijg je theorie- of praktijkles op de SYNTRA-campus, als aanvulling op wat je leert op de werkvloer.
  • Je kan rekenen op een uitstekende begeleiding doorheen je volledige opleiding, zowel op de campus als in het bedrijf. Zo weet je zeker dat alles vlot verloopt.
  • Je zoekt zelf een bedrijf, maar wij helpen je stap per stap. Die hulp gaat veel verder dan het schrijven van een sollicitatiebrief of CV. Heb je geen contacten, dan beschikken wij over de nodige adressen.
  • Slaag je voor de opleiding, krijg je een diploma, erkend door de Vlaamse Overheid.
  • Omdat je dankzij dit type opleiding al heel wat concrete werkervaring hebt, is de kans op tewerkstelling na het afstuderen zeer groot. Bijna 90% van de cursisten, heeft na het afstuderen meteen een job. Nog eens 25% daarvan start binnen de vijf jaar een eigen onderneming.

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Maak vrijblijvend een afspraak met onze coach Steve De Vroe via steve.de.vroe@syntra-mvl.be . Tijdens een verkennend gesprek gaan jullie samen na of het beroep en deze vorm van leren iets voor jou zijn.

Wat na de opleiding

Als slager - spekslager zorg je ervoor dat gezinnen, restauranthouders en traiteurs in optimale omstandigheden vers vlees en aanverwante producten (bereidingen, verkoopsklare gerechten, vleesproducten) aangereikt worden.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Dag27 september 2018lessenroosterGent975 Euro
Alle prijzen inclusief BTW (in geval van meerjarige opleidingen enkel voor het 1e jaar)


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Programma

Basis slager- spekslager

  • Basis hygiëne
  • Warenkennis
  • Basis uitsnijden en uitbenen

Vers vlees

  • Uitsnijden
  • Uitbenen en versnijden
  • Winkelklaar maken van varken, rund en kalf

Vleesbereidingen

  • Toepassingen en bereidingen: gehakt, braadworst, filet américain, kalfsgehakt en -worsten, blinde vinken, gyros, brochetten, cordon bleu, fondue, gourmet, barbecuetoepassingen, wokgerechten

Vleesproducten

  • Kookworsten
  • Zouterijproducten
  • Droge worsten
  • Leverbereidingen
  • Geleibereidingen
  • Bloedbereidingen

Warme en koude verkoopsklare gerechten

  • Bereidingstechnieken
  • Sauzen (koud en warm)
  • Soepen
  • Koude schotels
  • Koud buffet
  • Pizza, lasagne en quiches
  • Aardappelbereidingen

Fijne vleesproducten en verkoopsklare gerechten

  • Verfijnde gekookte en rauwe zouterijproducten
  • Verfijnde kookworsten
  • Verfijnde charcuterie, speciale soorten worst en salami
  • Verfijnde lever-, gelei- en bloedbereidingen
  • Verfijnde verkoopsklare gerechten

Beheer, hygiëne en organisatie

  • Wetgeving
  • Vergunningen
  • BTW en fiscaliteit
  • Kostprijsberekening
  • Bewaar- en opslagtechnieken
  • Veiligheid en hygiëne
  • Bedrijfsuitrusting en infrastructuur
  • Toepassing van de Gids voor autocontrole in de slagerij

Basiskennis bedrijfsbeheer

  • Basis boekhoudkundige begrippen
  • Gepersonaliseerde haalbaarheidsstudie met commerciële, juridische en financiële thema’s
Aanvullende info

Niet inbegrepen in cursusgeld:

  • Outfit cursisten: slagersvest, voorbinder, veiligheidsschoenen (ongeveer € 100,00 voor kledij en schoeisel) 
  • Basisgereedschap: uitbeenmes, pelmes, aanzetstaal en snijwerende handschoen (ongeveer € 65,00)

Beide zaken kunnen via SYNTRA Midden-Vlaanderen bij leverancier aangekocht worden. De leverancier komt langs in de tweede les, u betaalt rechtstreeks aan hem.

Deze opleiding is erkend door VDAB en kan ook volledig (inschrijvingsgeld, outfit, materiaal) betaald worden door VDAB als je voldoet aan deze twee voorwaarden:

  • Je bent werkloos. 
  • Je bent ingeschreven bij VDAB als werkzoekende.

Indien je aan deze voorwaarden voldoet mag je niet online inschrijven. Contacteer eerst mevr. Bregt Vervisch van VDAB, dit kan telefonisch op telefoonnummer 0470/191518 of via e-mail naar bregt.vervisch@vdab.be

 

 

 

U kan als uitkeringsgerechtigd werkzoekende deze opleiding slechts volgen na toestemming van uw bemiddelaar. Deze toestemming is noodzakelijk om uw kosten terug te betalen.

Toelatingsvoorwaarden

U bent minstens 18 jaar of u wordt meerderjarig in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start.


Men moet lichamelijk geschikt zijn om het beroep uit te oefenen, een attest is verkrijgbaar bij uw arts. U moet dit attest afgeven bij de start van de opleiding.

Een voorbeeldattest vindt u via onderstaande link.

http://www.favv-afsca.fgov.be/thematischepublicaties/medisch-attest-levensmiddelen.asp

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Als je slaagt voor alle examens (inclusief bedrijfsbeheer) ontvang je het diploma slager-spekslager.

Gelinkte filmpjes

Duale opleiding slager-spekslager

Met de steun van