Als visual merchandiser ontwerp je een verkoopruimte met de bedoeling de klant te inspireren en te verleiden, en de verkoopcijfers op te drijven. Je ontwerpt en maakt etalages en winkeldisplays, denkt na over routing en de winkelbeleving. De hele winkel tover je om tot een aantrekkelijke etalage. Je hebt oog voor stijl, trends en presentatie.

Deze opleiding wordt niet aangeboden in schooljaar 2017-2018. Vanaf schooljaar 2018-2019 kan je opnieuw inschrijven voor deze opleiding.

Wat en voor wie?

Voor wie

Ben je graag creatief bezig en heb je een neus voor ondernemen? Hou je van de uitdaging een product vanuit een ander perspectief te bekijken? Ben je bovendien gepassioneerd door marketing? Dan zit je in deze opleiding op je plaats.

Wat na de opleiding

Een visual merchandiser kan freelance aan de slag om visuele concepten voor klanten te creëren. Je kan net zo goed werkzaam zijn voor een grote winkelketen of onafhankelijk adviesbureau op het gebied van visual merchandising. Jouw klanten en/of werkgever kunnen net zo goed kleine boetieks als gespecialiseerde groothandels als modeketens (bv. H&M) zijn.

Waar en wanneer?
Programma

Vanaf 2018-2019 wordt deze opleiding als duaal traject aangeboden. In deze voltijdse dagopleidingen krijg je op de werkvloer het vak van A tot Z aangeleerd krijgt. Je wordt meteen ondergedompeld in de praktijk waardoor je de stiel snel in de vingers krijgt.

  • 60% van je opleiding leer je een vak op de werkvloer waar je de nodige skills opdoet, 40% op een SYNTRA-campus. Een praktijkopleider begeleidt jouw leerproces op de werkvloer, een SYNTRA-docent zorgt complementair dat je alle kennis en vaardigheden van een visual merchandiser onder de knie krijgt
  • Je zoekt zelf een bedrijf maar wij helpen je stap per stap
  • Je krijgt ondersteuning van een coach
  • Je behaalt een diploma, erkend door de Vlaamse overheid
  • Je bent na afstuderen helemaal klaar voor de arbeidsmarkt
  • Je ouders behouden het kindergeld

 

Aanvullende info

Bij het begin van de opleiding ontvang je een lijst van aan te schaffen boeken. Losse fotokopieën zijn in de kostprijs van de opleiding inbegrepen.

Niet inbegrepen zijn de kosten voor materiaal, uitrusting en studieuitstappen.

Bring your own device: de cursist dient zelf een laptop mee te brengen voor de lessen tekenen en grafische vormgeving. Specificaties: minstens i5 processor, 8GB, 100GB vrije ruimte op Harddisk.

Toelatingsvoorwaarden

Minstens 18 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt in alle examens en in de eindproef, ontvangt het diploma "Visual Merchandiser" en het attest "Basiskennis Bedrijfsbeheer", beide erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en SYNTRA Vlaanderen.

Gelinkte filmpjes

Visual merchandiser, de opleiding voor creatievelingen