Als visual merchandiser ontwerp je een verkoopruimte met de bedoeling de klant te lokken en de verkoopcijfers op te drijven. Je ontwerpt en maakt stands, decors en 3D-displays. Je maakt als het ware van de hele winkel een aantrekkelijke etalage. Je wordt dus zowel etaleur, standenbouwer als decorbouwer.

Deze opleiding wordt niet aangeboden in schooljaar 2017-2018. Vanaf schooljaar 2018-2019 wordt deze opleiding in een hernieuwde vorm georganiseerd.

Wat en voor wie?

Voor wie

Ben je graag creatief bezig en heb je een neus voor ondernemen? Hou je van de uitdaging een product vanuit een ander perspectief te bekijken? Ben je bovendien gepassioneerd door marketing? Dan zit je in deze opleiding op je plaats.

Wat na de opleiding

In deze opleiding leer je alles over verkoopgerichte presentaties van welbepaalde producten. Etalagetechnieken, decorontwerp, kunst en mode, standenbouw… het komt in deze opleiding allemaal uitgebreid aan bod. Je leert een product of ruimte te bekijken door de bril van de consument en je ontdekt hoe en waarom een product er al dan niet attractief uitziet.

Waar en wanneer?
Programma

Deze opleiding duurt twee cursusjaren, en behandelt volgende vakken:

 • Design en Modegeschiedenis
  Design, mode, architectuur en kunst… wat is mooi en wat is lelijk? Via specifieke opdrachten ontdek je er meer over en verdiep jij jezelf in disciplines en stijlperiodes die initieel zijn aangebracht tijdens de lessen.
   
 • Etalagetechnieken
  In het vak etalagetechniek leer je tot in detail hoe een hedendaagse commerciële presentatie moet worden opgebouwd. Hierin zit artikelcompositie, ruimtelijke compositie, kleur...
  De technieken worden stap voor stap aangeleerd via specifieke oefeningen. Je oefent in de klas maar je gaat ook op uitstap om etalages te spotten en ze gedetailleerd te bespreken.
  Voor het nodige vakmateriaal dien je een kostprijs te voorzien van een 50-tal euro, in het geval je van nul start.
   
 • Standenbouw
  De kennis van de opbouw- en afwerkingmaterialen is hier fundamenteel. Zowel het traditionele standenbouwontwerp als de systeembouw komen aan bod. Minimale ruimtelijke inzichten zijn noodzakelijk om ontwerpen technisch te kunnen uittekenen.
  Voor de noodzakelijke teken- en materiaaluitrusting dien je rekening te houden met een meerkost tussen de 60 en 200 euro. 
   
 • Grafische vormgeving
  Je leert werken met computertekenprogramma’s. Hiermee worden ontwerpen volgens plan uitgetekend in perspectief.
   
 • Decorstyling (clusteropdrachten)
  Vanuit schetsen en tekeningen kom je tot een ontwerp dat conceptueel wordt begeleid en dat leidt tot een concreet uitgewerkt en afgewerkt geheel. Om de 6 weken wordt een clusteropdracht gerealiseerd waarin de inhoud van de diverse lesdisciplines geïntegreerd een ruimtelijke dimensie krijgt. Hiertoe maak je, al naargelang de eigen creativiteit, gebruik van diverse materialen (hout, plaatmateriaal, herbruikbare/gerecupereerde materialen…) en leer je om te gaan met gereedschappen die door de campus ter beschikking worden gesteld. Een risicorapport en een kostprijsschatting en -berekening sluiten de realisatie van elke oefening af. Er dient telkens een bundel te worden ingediend met daarin het onderzoek van het opgelegd thema, een beschrijving van de "making of" en een afbeelding van het bekomen resultaat.
  De kostprijs van het nodige materiaal hangt sterk af van je eigen inventiviteit, maar je moet toch rekening houden met een minimumbedrag van 250 euro.
   
 • Beursbezoeken, studiedagen en/of studiereis
  Uiteraard bestudeer je het werk van professionals ook uitgebreid in de praktijk.
  De kosten voor een studiedag omvatten het vervoer en de toegangsprijs. Er worden een 5-tal studiedagen georganiseerd per cursusjaar.
  De kosten voor een meerdaagse studiereis (meestal 3 dagen) bedragen 250 à 300 euro.
   
 • Stage
  Tijdens een intensieve stage krijg je voeling met het echte werkveld.
Aanvullende info

Bij het begin van de opleiding ontvang je een lijst van aan te schaffen boeken (indien van toepassing).
Losse fotokopieën zijn in de kostprijs van de opleiding inbegrepen.

Niet inbegrepen zijn de kosten voor materiaal, uitrusting en studieuitstappen (zie hiervoor de programmainhoud).

Bring your own device: de cursist dient zelf een laptop mee te brengen voor de lessen tekenen en grafische vormgeving.
Specificaties: minstens i5 processor, 8GB, 100GB vrije ruimte op Harddisk.

Wie ingeschreven is wordt eind augustus/begin september uitgenodigd voor een gesprek met de docenten. Tijdens dit gesprek, waarin de volledige opleiding nog eens uitgebreid wordt toegelicht, wordt gepeild naar de noodzakelijke competenties die moeten aanwezig zijn om de opleiding normaliter tot een goed einde te brengen.

Toelatingsvoorwaarden

 • Minstens 18 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start
 • Houder zijn van een diploma HSO strekt tot aanbeveling

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt in alle examens en in de eindproef, ontvangt het diploma "Visual Merchandiser" en het attest "Basiskennis Bedrijfsbeheer", beide erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en SYNTRA Vlaanderen.

Gelinkte filmpjes

Visual merchandiser, de opleiding voor creatievelingen