Wine and food pairing is geen EXACTE wetenschap. Een plus een is twee maar bij één gerecht kunnen wel meerdere wijnen passen. Sommige combinaties pakken echter beter uit dan anderen. Lange tijd was trial and error de enige methode om uit te vissen wat werkt en wat niet. De laatste jaren neemt de smaakwetenschap echter een hoge vlucht. Dat smaak objectief te benaderen is, staat ondertussen als een paal boven water. Dit impliceert dat het vinden van lekkere wijn en gerecht combinaties niet louter berust op toeval maar wel degelijk inzicht vraagt in een aantal fundamentele smaakregels. Gedurende 5 sessies neemt WIJN is WIJS je mee op smaakavontuur. Al proevende brengen we je de belangrijkste basisbeginselen bij van wine and food pairing.

Waar en wanneer?

Nog niet beschikbaar. Blijf op de hoogte of stel een vraag over deze opleiding


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Programma

Sessie 1 - Wine and food pairing: benaderingen en methodieken

  1. Trial and error
  2. If it grows together, it goes together
  3. Pairing op basis van aroma’s = methodiek Foodpairing®      
  4. Pairing op basis van grondige smaakanalyse = methodiek WIJN is WIJS
    -          Introductie van het concept basis smaken
                         o   Smaken in wijn
                         o   Smaken in voedsel
    -          Introductie van het begrip mondgevoel, textuur en smaakintensiteit
    -          Wat past wel en wat past niet? Overzicht wetenschappelijke bevindingen

De essentie van wijn samengevat in 10 smaakprofielen
         
-          Introductie infographics WIJN is WIJS

Learning bij doing: Wat past wel en wat past niet ? 
         
-          Tasting basissmaken + wijn
          -         Tasting combinaties maken + wijn

Sessie 2 - Vis

In deze sessie onderzoeken we welke wijnen passen bij vis. Iedereen is vertrouwd met de uitspraak: “Drink witte wijn bij vis en rode wijn bij vlees”. Hier zit zeker een grond van waarheid in maar enige nuancering is toch op zijn plaats. Bovendien is de ene witte wijn ook de andere niet. Al proevende staan we stil bij de volgende zaken:

-          Wijnstijlen

-          Vissoorten/families

-          Invloed van kooktechnieken

-          Invloed van kruiden en sauzen

-          Tasting: wine and food pairing vis

Sessie 3 - Vlees

In deze sessie onderzoeken we welke wijnen passen bij vlees. Al proevende staan we stil bij:

-          Wijnstijlen

-          Gevogelte en witvlees, rood vlees, wild

-          Invloed van kooktechnieken

-          Invloed van kruiden en sauzen

-          Wine and food pairing vlees


Sessie 4 - Groenten

Steeds meer mensen kiezen er om persoonlijke of ecologische redenen voor om minder vis en vlees te eten. In sommige delen van de wereld wordt uit noodzaak of uit religieuze redenen vegetarisch gegeten. De vegetarische keuken wint wereldwijd aan belang. Het is dus zeker geen overbodige luxe om ook eens stil te staan bij wine and food pairing met groenten. We maken de link met een aantal belangrijke wereldkeukens.

Al proevende staan we stil bij :

-          Wijnstijlen

-          Soorten groenten

-          Invloed van kooktechnieken

-          Invloed van kruiden en sauzen

-          Wine and food pairing groenten

 

Sessie 5 - Dessert

We zijn het verleerd om wijnen te drinken met een zoetje. Nochtans zijn ze culinair mulit-inzetbaar, o.a. bij kaas maar ook bij zoete nagerechten. Al proevende staan we stil bij:

-          Kaasfamilies

-          Typologie zoete nagerechten

-          Wine and food pairing desserts en kaas

Aanvullende info

- Cursisten brengen zelf hun degustatieglazen mee.

- Inschrijvingsgeld is inclusief wijnen, proevertjes en cursus.

- Tijdens de sessies worden er 6 à 8 wijnen geproefd.

- Docente An Hulsmans (diploma Politieke wetenschappen) schoolde zich om tot chef en behaalde tevens het  diploma Sommelier-Conseil. In 2009 richtte ze haar eigen cateringbedrijf op. In 2016 was het tijd voor een nieuwe uitdaging en hield ze wijn is wijs boven de doopvont. Wijn is wijs geeft professioneel advies over wine and food pairing aan horecaprofessionals, wijnhandelaars en foodies.

Toelatingsvoorwaarden

- vanaf 18 jaar

- module wijn leren proeven gevolgd hebben

Met de steun van