De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord 'zythos' = bier) is naar analogie met de Sommelier in de wijnbranche, de bierkenner bij uitstek.
Een andere naam voor zytholoog is bieroloog of bierkenner.
Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven
(a.d.h.v. degustatiefiches e.d.m.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

Na de opleiding ben je een gedegen bierdeskundige die de rol van biersommelier kan vervullen.

Je hebt immers voldoende kennis en kunde verworven om:

-In de gastronomie gepaste bieren bij een menu te adviseren en kundig te serveren
-Een bierkaart op te stellen en de bieretiketten toe te lichten
-Professioneel bier te degusteren/proeven
-Het brouwen, bottelen en bewaren van bier toe te lichten
-De verschillende biertypes te onderscheiden
-Het productieproces van bieren en de diverse grondstoffen die gebruikt worden te onderscheiden
-De verschillende (wetenschappelijke) categorieën van de smaken van bier in te delen en te herkennen
-De keuze van de grondstoffen inzake de bereidingswijze van het bier die determinerend zijn voor de smaken te verklaren
-De verschillende classificaties van de bieren (hoge gisting, lage gisting en spontane gisting en de betreffende onderverdelingen, voornamelijk Belgische bieren) te onderscheiden
-Een volledige 'bierdienst' te vervullen

Doorheen de opleiding zal je regelmatig praktische ervaring opdoen inzake het leren bier degusteren en de analyse.

Deze opleiding wordt gegeven in campus Gent en Asse.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding is niet alleen een aanrader voor cursisten uit de bestaande horecatrajecten en professionelen uit de horecasector, doch voor elkeen die deze gespecialiseerde kennis willen gebruiken bij de verdere uitbating van hun horecazaak of in dienstverband hierin.
De kennis die opgedaan wordt is ook onontbeerlijk voor restaurants, speciaalzaken, drankenhandelaars en bierconsulenten.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond26 september 2017lessenroosterAsse390 Euro
Avond27 september 2017lessenroosterGent390 Euro
Alle prijzen vrij van BTW

Interesse in deze opleiding? Je ontdekt er alles over op onze infodag op  29/4 van 10u tot 12u

Programma

De opleiding duurt 2 cursusjaren.

1ste jaar: 27 sessies = 108 lesuren ( € 390)
2de jaar: 23 sessies = 92 lesuren ( € 420 )

N.B. Prijs is incl. grondstoffen en 1 set van 6 bierglazen. Wel dien je rekening te houden met eventuele bijkomende kosten voor bedrijfsbezoeken.

Zytholoog 1ste jaar

1. Algemene bierkennis ( 27 sessies = 108 lesuren )

Inleiding

-Kennismaking docent - cursisten
-Toelichting bij traject, doelstelling en doelgroep
-Toelichting tussentijdse examens en eindproef
-3-glazentest
-Verantwoord omgaan met bier en alcohol in de opleiding

Bier leren proeven

-5 basissmaken
-Organoleptische eigenschappen van bier
-Visuele, geur en aromakarakteristieken
-Leren proeven
-Toelichting degustatiefiche
-Gebruik van terminologie
-Kunnen verwoorden en toelichten naar klanten
-Opmaken van bierfiches per geproefd bier

Grondstoffen voor de fabricatie van bier

-Brouwwater
        - water in de brouwerij
        - zuurtegraad
        - hardheid
        - vereisten voor bronwater 
-Ruwe granen
        - redenen voor gebruik
        - soorten
        - zetmeel in water
-Mout
        - gerst en de gerstkorrel
        - structuur van de inhoudsstoffen
        - enzymen
        - transportmiddelen
        - moutproces
        - soorten
-Hop
        - hopplant en hopbel
        - historiek na het hopgebruik
        - nuttige hopbestanddelen
        - hop- en preparaten
-Gist
        - gist als micro-organisme
        - brouwgist
-Kruiden
        - kruiden van bier
        - productie van lambiek

Fabricatie van bier

-Fabricatie
         - Malen
         - Brouwen
         - Wortbehandeling
         - Gisting en gistingsprocessen 
         - Lagering
         - Nagisting
         - Filtratie
         - Kwaliteits- en hygiënecriteria tijdens productieproces


Botteling, etikettering en verpakking
         - Botteling
         - Etikettering: wettelijke richtlijnen en verplichte vermeldingen, etiket als imagebuilding
         - Verpakking: soort verpakkingsmateriaal (grote, kleine flessen, blik,...): voor- en nadelen

Veroudering en bewaring van bier
         - Elementen en factoren van veroudering van bier, beïnvloeding van het bier
         - Bewaring van bier: criteria voor optimale bewaring

Bierstijlen en basis bier & gastronomie
         - Bierstijlen
                  - eigenschappen
                  - classificatie
         - Basis bier en gastronomie
                  - 5 basissmaken: zuur, zoet, bitter, zout en umami
                  - combinatieregels met eenvoudige gerechten

Brouwerijbezoeken

Tussentijdse proeven


Zytholoog 2de jaar

1. Toegepaste bierkennis ( 12 sessies = 48 uur )

Biersommeliertechnieken
          - het biertraject, de tapinstallatie, debiet en tabdruk
          - serveertechnieken
                   - tappen van bier
                   - schenken en presenteren van bier
                   - gebruik van glazen
                   - serveertemperatuur
                   - koeling
          - opzetten en begeleiden van degustaties
          - verloop van een dienst

Historiek van bier en biercultuur
          - geschiedenis van het bier
          - bier als alcoholische drank
          - de biercultuur

De biermarkt en zijn omgeving
          - de biermarkt in binnen- en buitenland: productie en consumptie, trends en evoluties
          - Arnoldus-groep: wie en wat?, Ridders van de Roerstok: wie en wat?

Bier en gezondheid
          - waarom is bier gezond?
          - waarom is bier ongezond?
          - gevaren van overmatig alcoholgebruik - sociale functie van bier


2. Bier en gastronomie ( 11 sessies = 44 lesuren )

Bier, kruiden en sauzen
          - sauzen en kruiden 'dominant' element in gerechten
          - combinatieregels met bier
          - bierfamilies

Bier, vis en zeevruchten
           - vis en zeevruchten 'dominant' element in gerechten
           - combinatieregels met bier
           - bierfamilies

Bier en kaas (bereidingen)
           - kaas en kaasbereidingen 'dominant' element in gerechten
           - combinatieregels met bier
           - bierfamilies

Bier en vlees
           - vlees als 'dominant' element in gerechten
           - combinatieregels met bier
           - bierfamilies

Bier en desserts, fruit en chocolade
           - desserts, fruit en chocolade als 'dominant' element in gerechten           
           - combinatieregels met bier         
           - bierfamilies

Bier en spicy foods (o.a. wereldkeuken)
           - spicy ingrediënten als 'dominant' element in gerechten
           - combinatieregels met bier
           - bierfamilies

Bier en veggie
            - veggie ingrediënten als 'dominant' element in gerechten           
            - combinatieregels met bier           
            - bierfamilies

Toelichting bij eindwerk

-Toelichting eindwerkopdracht en praktische afspraken


Voorbereidingsles - proefexamen




Aanvullende info

Toelatingsvoorwaarden

Voor deze cursus zijn geen specifieke instapvoorwaarden.
Deze cursus is een opleiding voor personen vanaf 18 jaar.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde van elke module is een moduleproef. Op het einde van de opleiding is er een praktijkproef.
Wie slaagt in de moduleproeven en in de afsluitende praktijkproef, ontvangt het erkende getuigschrift van praktijk en beroepskennis ondernemersopleiding.
Wie daarnaast ook nog de module basiskennis bedrijfsbeheer met goed gevolg doorloopt, ontvangt een diploma ondernemersopleiding en is in regel met de vestigingsreglementering daar waar deze van toepassing is.
Dit diploma is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen.