De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord 'zythos' = bier) is naar analogie met de Sommelier in de wijnbranche, de bierkenner bij uitstek.
Een andere naam voor zytholoog is bieroloog of bierkenner.
Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven
(a.d.h.v. degustatiefiches e.d.m.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

Na de opleiding ben je een gedegen bierdeskundige die de rol van biersommelier kan vervullen.

Je hebt immers voldoende kennis en kunde verworven om:

-In de gastronomie gepaste bieren bij een menu te adviseren en kundig te serveren
-Een bierkaart op te stellen en de bieretiketten toe te lichten
-Professioneel bier te degusteren/proeven
-Het brouwen, bottelen en bewaren van bier toe te lichten
-De verschillende biertypes te onderscheiden
-Het productieproces van bieren en de diverse grondstoffen die gebruikt worden te onderscheiden
-De verschillende (wetenschappelijke) categorieën van de smaken van bier in te delen en te herkennen
-De keuze van de grondstoffen inzake de bereidingswijze van het bier die determinerend zijn voor de smaken te verklaren
-De verschillende classificaties van de bieren (hoge gisting, lage gisting en spontane gisting en de betreffende onderverdelingen, voornamelijk Belgische bieren) te onderscheiden
-Een volledige 'bierdienst' te vervullen

Doorheen de opleiding zal je regelmatig praktische ervaring opdoen inzake het leren bier degusteren en de analyse.

Deze opleiding wordt gegeven in campus Gent en Asse.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding is niet alleen een aanrader voor cursisten uit de bestaande horecatrajecten en professionelen uit de horecasector, doch voor elkeen die deze gespecialiseerde kennis willen gebruiken bij de verdere uitbating van hun horecazaak of in dienstverband hierin.
De kennis die opgedaan wordt is ook onontbeerlijk voor restaurants, speciaalzaken, drankenhandelaars en bierconsulenten.

Waar en wanneer?
Programma

De opleiding duurt 2 cursusjaren.

Na het 1e jaar ben je bierkenner. Na het 2e jaar Zytholoog


N.B. Prijs is incl. grondstoffen en 1 set van 6 bierglazen. Wel dien je rekening te houden met eventuele bijkomende kosten voor bedrijfsbezoeken.

1ste jaar = bierkenner (104u)

  • bier leren proeven (24u)
    -degustatietechnieken
    -basissmaak bitter
    -basissmaak zuur
    -basissmaak zoet
    -basissmaak zout/Umami
    -examen bier leren proeven

  • Algemene bierkennis (56u)
    -grondstoffen
    -fabricatie
    -bottelen en verpakking
    -brouwerijbezoek
    -bier en gezondheid
    -examen algemene bierkennis

  • Module biersommeliertechnieken
    -biersommeliertechnieken
    -examen biersommeliertechnieken

2de jaar = zytholoog (vanaf schooljaar 2021-2022)

  • bierwetgeving en marketing (24u)
  • bier en gastronomie (44u)
  • project zytholoog (12u)
  • bierstijlen (24u)
  • Eindproef Zytholoog

 

 

Aanvullende info

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online


Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Voor deze cursus zijn geen specifieke instapvoorwaarden.
Deze cursus is een opleiding voor personen vanaf 18 jaar.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde van elke module is een moduleproef. Wie slaagt in de moduleproeven van het 1e jaar bierkenner, ontvangt het erkend getuigschrift bierkenner.

Op het einde van de opleiding Zytholoog is er een praktijkproef.
Wie slaagt in de moduleproeven en in de afsluitende praktijkproef, ontvangt het erkende getuigschrift van praktijk en beroepskennis ondernemersopleiding Zytholoog.


Wie daarnaast ook nog de module basiskennis bedrijfsbeheer met goed gevolg doorloopt, ontvangt een diploma ondernemersopleiding en is in regel met de vestigingsreglementering daar waar deze van toepassing is.
Dit diploma is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen.

Met de steun van