“Het is mijn droom om iedereen op zonne- en windenergie te laten rijden”

Jean-François Cheyns is zaakvoerder van MobilityPlus: een bedrijf dat elektrisch rijden makkelijk wil maken door de installatie en het beheer van laadpalen. Zijn stokpaardjes? Duurzame mobiliteit en energie-efficiëntie. 

De installatie van elektrische laadpalen is een job die heel wat vragen oproept. Hoe ben jij in de sector gerold?

 “Ik was verantwoordelijk voor domoticatoepassingen in woningen toen een Tesla-eigenaar me vroeg of ik een laadoplossing in zijn woning kon integreren. Ik had al altijd een passie voor duurzame energie en techniek en ik besefte meteen hoe elektrische mobiliteit een positieve impact kon hebben op de wereld. Ik heb lang nagedacht over een goed concept omdat ik kost wat kost wou vermijden dat er cowboypraktijken in de markt zouden ontstaan.”

Met MobilityPlus installeren jullie laadpalen en faciliteren jullie het online beheer ervan. Wie zijn momenteel jullie klanten?

“Momenteel focussen we ons vooral op de B2B-markt. Om mensen vertrouwen te doen krijgen in elektrische mobiliteit is het van cruciaal belang dat er geïnvesteerd wordt in laadinfrastructuur op bedrijventerreinen en bij shoppingcentra. Het is volgens mij aan de bedrijfsleiders om het goeie voorbeeld te tonen en zelf elektrisch te rijden. Want elektrisch zien rijden, doet rijden. Ik ijver er ook voor om geïnstalleerde laadpalen publiek te maken omdat ik heel sterk geloof in een communityverhaal waar iedereen kan aan deelnemen.”

Merk je dat het vertrouwen in elektrisch rijden groeit?

“Momenteel rijdt er ongeveer 2% van de Belgen elektrisch. Dat is een laag percentage maar er zit enorm veel groei op. In de buurlanden ligt dat cijfer veel hoger en we weten uit ervaring dat België zal volgen. Elektrisch rijden vraagt een andere mindset maar je went er snel aan. Het is niet de bedoeling dat je je auto volledig leegrijdt en dan pas gaat opladen. Voor je wagen is het net goed om geregeld bij te laden. Ik geloof dan ook heel erg in het laden op je werk. Je kan het laden ook integreren in je werkdag. Voorbeeld: je mails lezen in een business center terwijl je wagen laadt.” 

Je vertelt enorm gepassioneerd over je job. Waaruit haal jij je drive om dagelijks het beste van jezelf te geven? 

“Het is een enorm boeiende sector en energiemanagement is iets wat me mateloos fascineert. Ik pleit er ook voor dat de geleverde stroom voor onze laadpalen 100% groen is. Het is mijn droom om iedereen op zonne- en windenergie te laten rijden. Concreet vertaald naar de realiteit: binnen de 5 jaar wil ik 10.000 laadpunten in ons beheer hebben die de gebruiker van de elektrische wagen makkelijk online kan terugvinden en raadplegen.”

Geïnspireerd door bovenstaand verhaal? SYNTRA start een innovatieve opleiding installateur van elektrische laadpalen.

Dit bericht werd aangemaakt op 28 maart 2018.

Met de steun van