Bart en Tim maken bedrijven onafhankelijk van het distributienet;

“ In de toekomst zou iedereen in zijn eigen energie moeten voorzien ” 

Bart Blindeman en Tim De Schryver zijn een deel van YouPower. Deze onderneming slaat opgewekte energie op voor onmiddellijk verbruik of op een batterij. Dat zorgt ervoor dat zowel bedrijven als particulieren in hun eigen energie kunnen voorzien en dus onafhankelijk zijn van het distributienet.

“Begin 2018 hebben we met zes gelijkgestemden YouPower opgestart. Kurt Wante kwam op dit idee door het bedrijf waar ondertussen onze eerste installatie staat, Special Renting Van Zele. De eigenaar van dit bedrijf is een goede vriend van ons. Hij hoorde van het bestaan van batterijoptimalisatie en wilde dit graag implementeren in zijn onderneming. Kurt verzamelde een groep vrienden die technisch heel sterk zijn. We hebben allemaal nog onze vaste job en doen dit na onze uren.

Om up-to-date te blijven hebben we een aantal cursussen gevolgd, waaronder de opleiding batterijspecialist van SYNTRA. Die opleiding was zeker een meerwaarde om de verschillende batterijtypes en hun toepassingen te leren kennen.”

THUISBATTERIJEN EN OFF-GRIDSYSTEMEN

“We zetten vooral in op thuisbatterijen en off-gridsystemen. Een thuisbatterij staat toe om de opgewekte energie op te slaan om daarmee de nachten en eventuele pieken te overbruggen. Op die manier ben je veel minder afhankelijk van het stroomnet en ben je zeker van groene stroom. Wanneer je met zo’n thuisbatterij werkt, kan je indien nodig nog steeds een beroep doen op het openbaar elektriciteitsnetwerk.”

“Een thuisbatterij is dus een mooie tussenstap naar een off-gridsysteem. Bij zo’n systeem ben je namelijk volledig onafhankelijk van het distributienetwerk. Op die manier kan je volledig vertrouwen op de zelf opgewekte en groene energie. Dit systeem is sowieso financieel voordeliger op lange termijn. We proberen dan ook om indien mogelijk voor dit systeem te kiezen, afhankelijk van het verbruik van de klant.”

“Off-gridsystemen zijn het meest interessant voor bedrijven, omdat zij een hoger verbruik hebben. Particulieren zullen eerder kiezen voor een thuisbatterij, want hun verbruik ligt meestal te laag om een off-gridsysteem rendabel te maken. Zo’n systeem heeft uiteraard een bepaalde kostprijs en die verdien je enkel snel terug als je veel energie verbruikt. Hoe meer je verbruikt, hoe meer je bespaart dus. Als je niet veel verbruikt, is je investering pas op lange termijn terugbetaald en dan is de batterij misschien al aan vernieuwing toe.”


DROMEN VAN EEN GROENE(RE) TOEKOMST

“Momenteel werken we enkel met zonnepanelen om energie op te wekken. In theorie kan je alles aansluiten wat energie voorziet. Zo hebben we al aanvragen gekregen om windmolens te koppelen, maar dat doen we in principe niet. Een windmolen werkt mechanisch en krijgt dus te maken met slijtage en onderhoudskosten. Het grote voordeel aan zonnepanelen is dat je er niet meer hoeft naar te kijken eens ze geplaatst zijn.”

"Het grootste rendement van onze systemen zien we bij kmo’s en particulieren met een groot energieverbruik. Ook in grote bedrijven kunnen we onze systemen toepassen, maar dan heb je een container aan batterijen nodig, wat meestal niet zo praktisch is. We kunnen wel altijd een deel van het bedrijf voorzien van onze systemen, zoals een bepaalde werkplaats of de kantoren. We kunnen via internet al onze installaties constant monitoren. De klant kan zelf ook alles bijhouden via een applicatie. Zo kunnen ze in één oogopslag zien wat ze verbruiken, hoeveel energie ze produceren en op welke energie ze op dat moment aan het werken zijn.”

“Wij dromen van een toekomst waarin iedereen in zijn eigen energie voorziet via zon of water. YouPower is een startup en we hopen natuurlijk dat die blijft groeien. We doen alleszins ons uiterste best om mee te blijven evolueren met de technologie. Momenteel werken we door de zekerheid van onze vaste job zonder stress, wat natuurlijk ook plezant is. Wanneer YouPower groeit, zullen we niet allemaal tegelijk onze vaste job opgeven. Wie de eerste wordt die voltijds in YouPower stapt, dat weten we nog niet (lacht).”

Bart en Tim volgden beiden de opleiding batterijspecialist waardoor ze genoeg kennis in huis hadden om hun eigen bedrijf YouPower op te richten.
Droom jij ook van een toekomst vol groene energie? Inschrijven voor deze opleiding kan op www.syntra-mvl.be/opleiding/batterijspecialist 

Benieuwd naar de verdere plannen van Bart & Tim? Ontdek ze op hun website www.youpower.be.

 

Dit bericht werd aangemaakt op 6 oktober 2020.

Met de steun van