Burgerlijk ingenieur wordt grafisch ontwerper

“Eigenlijk ben je het slachtoffer van je eigen intelligentie ”, merk ik op aan het eind van ons gesprek. Sara lacht en voegt er meteen aan toe dat ze het zelf niet zo zou omschrijven. Sara is zowel creatief als wiskundig sterk en deed wat iedereen van haar verwachtte: ze behaalde een diploma burgerlijk ingenieur. Toen ze vaststelde dat ze niet gelukkig werd van wiskundig werk, besloot ze de cijfers in te ruilen voor vloeiende lijnen, zachte kleuren en vloeiende vormen.

“Omdat ik sterk was in wiskunde en wetenschappen koos ik voor een opleiding burgerlijk ingenieur. Ik was er goed in en ik stelde me er verder niet veel vragen bij. Mijn creatief ei kon ik kwijt in de CHIRO waar ik communicatiemateriaal opmaakte. Photoshop en Illustrator had ik mezelf al doende aangeleerd.”

Nieuwe wending

“Na mijn studies kon ik aan de slag in een studiebureau maar de job was voor mij te theoretisch. Ik had er moeite mee om in een vast stramien te werken en ik miste het om creatief bezig te zijn. Ik volgde een cursus grafisch ontwerp en kreeg via vrienden en familie verschillende opdrachten. Dit ging dan over de opmaak van huwelijksuitnodigingen, geboortekaartjes, flyers en affiches. Intussen kreeg ik het op mijn werk steeds moeilijker. Ik liep tegen mezelf aan. Maar ik vond het te vroeg om toen al een job af te schrijven die dicht aanleunde bij mijn studies. Ik was er nog niet klaar voor om mijn loopbaan een volledig nieuwe wending te geven. Maar na een paar maanden op mijn nieuwe job, stelde ik opnieuw vast dat ingenieurswerk niets voor mij was. Gelukkig kreeg ik de kans om in het studiebureau de focus van mijn jobinhoud naar het grafische te verleggen. Nu neem ik de opmaak van openbare aanbestedingen voor mijn rekening. Dat ik ook inhoudelijk weet waarover het gaat, helpt me bij mijn grafisch werk. Achteraf bekeken heeft mijn diploma me dus ergens ook wel geholpen om vandaag te doen wat ik graag doe. Want iedere dag met plezier gaan werken is ontzettend belangrijk.”

Start me up

“De ondernemerscoach van Start Me Up heeft me goed geholpen bij mijn opstart als zelfstandige in bijberoep. Ze bracht me in contact met Flanders DC, een Vlaamse organisatie voor ondernemende creatievelingen. Daar heb ik erg veel aan gehad. Via het Start Me Up-traject heb ik enkele opleidingen rond personal branding en digital marketing gevolgd. De opleidingen werden in een beperkte groep gegeven waardoor je ook de kans kreeg om andere starters te leren kennen. Erg verrijkend.”

Van bij- naar hoofdberoep

“Mijn ambities? Het zou erg fijn zijn om te evolueren naar zelfstandige in hoofdberoep. Maar momenteel vind ik die sprong nog te groot. Ik wil nog even afwachten tot ik voldoende vaste opdrachtgevers heb. Vroeger schrikte zelfstandig worden me af. Maar nu merk ik dat het ondernemerschap echt iets voor mij is. Ik heb van mijn passie mijn beroep gemaakt. Werken voor jezelf heeft als voordeel dat je voor 100% achter elke beslissing staat die genomen wordt. Ook geniet ik erg van de vrijheid om mijn planning te bepalen. Heb ik een goeie dag, dan werk ik stevig door. De rechtstreekse feedback die ik van mijn klanten krijg, geeft mij ook voldoening. In mijn job als ingenieur kreeg ik enkel feedback als er iets mis was. Nu krijg ik positief commentaar en daar leef ik van op.”

Wil je ook graag begeleid worden bij de opstart van je eigen zaak? Maak kennis met Start Me Up

Dit bericht werd aangemaakt op 7 mei 2019.

Met de steun van