Daniella brengt leven in de brouwerij met Dok Brewing Company

Tussen pot en pint ontstond Dok Brewing Company, het geesteskind van Daniella Provost en haar vrienden uit de Gentse bierscène Dimitri Messiaen en Janos De Baets. Haar passie voor artisanaal bier vertaalde zich in een innovatieve microbrouwerij met gezellige brew pub in Dok Noord, net buiten het Gentse stadscentrum. Aan de 30 taps tellende toog kan je het vloeibare goud proeven op de plaats waar het gebrouwen werd. Met biernamen als “U Ma is IPA” en “Dubbel Geparkeerd in de Sleepstraat” wordt duidelijk dat niet alleen haar bierkennis maar ook haar gevoel voor humor goed ontwikkeld is.

“Ik ben thuis opgegroeid met tafelbier omdat frisdrank toen niet zo populair was. Er wordt vaak gezegd dat je gewoon moet worden aan de bittere smaak van bier maar ik heb het meteen lekker gevonden. In mijn studententijd kwamen de meer speciale bieren op en ontdekte ik veel nieuwe biertjes.”

Wanneer begon je bierkennis te professionaliseren?

“Mijn vriend is bio-ingenieur en heeft thuis een kleine brouwinstallatie van 20 liter. Hij brouwde verschillende biertjes puur voor het plezier. Ik begon in 2013 ook te gidsen in een Belgische brouwerij. Omdat ik meer te weten wou komen over dat proces en bier in het algemeen, schreef ik me in voor een opleiding bierkenner. Ik maakte kennis met verschillende bierstijlen en de variaties binnen een stijl. Een leuke, korte opleiding maar ik wou er graag verder op inzoomen. Daarom koos ik voor een opleiding zytholoog of biersommelier. Vooral de lessen rond het brouwproces, smaken en aroma’s boeiden mij.”

Je hebt een eigen bier L’Arogante op de markt gebracht. Hoe verloopt het proces om een nieuw, uniek recept te bedenken?

“Mijn vriend en ik maken vooral wat we zelf graag drinken. Wij zijn beide Duvel-fans en drinken graag hoppige bieren. De bedoeling was om een droog biertje te brouwen met een mooie hoppigheid. Zo is L’Arogante geboren. We kregen er zoveel lof over dat we het een leuk idee vonden om het op de markt te brengen en zo te kunnen delen met andere mensen.”

Je liefde voor bier komt mooi tot uiting in Hal 16 waar jullie brouwcafé zich te midden van de food hal bevindt. Een droom die uitkomt?

Mijn vriend en ik gaan geregeld op reis naar de Verenigde Staten en we hadden het idee dat het geweldig zou zijn om een brew pub naar Amerikaans model in Gent op te starten. Het idee rijpte verder tussen pot en pint met Dimitri en Janos. De volgende dag dachten we ‘toffe droom maar nu over tot de orde van de dag.’ Maar het idee liet ons niet los. We informeerden ons en dan was alles relatief snel beklonken voor zo’n groot project. Met het nodige bloed, zweet en tranen uiteraard.”

Wat typeert jullie?

“Kwalitatieve bieren, lekker eten en onderlegd personeel. We serveren niet alleen bieren van eigen makelij maar ook een twintigtal andere internationale craftbieren en lokale experimenten. Belgen zijn eerder geneigd om voor de gevestigde waarden te kiezen maar we hebben er doelbewust voor gekozen om de grote gekende Belgische bieren niet te serveren. We laten de mensen gratis proeven voordat ze een glas bestellen. Wie wil, kan ook verschillende kleine proefglaasjes bestellen om zo vele nieuwe biertjes te ontdekken. Mensen die eigenlijk geen bierdrinkers zijn, kunnen op die manier bierstijlen ontdekken die ze toch erg lekker vinden.”

Jullie zijn nog maar een jaar opgestart. Hoe blik je terug op het afgelopen jaar en welke ambities koester je in de toekomst?

“We hebben een goeie start genomen en zijn aardig op weg om een publiekstrekker te worden. We zitten vlakbij het stadscentrum en hebben een supermooi terras. Er komen ook geregeld buitenlandse toeristen af die benieuwd zijn naar het concept. In de toekomst willen we verder blijven inzetten op de kwaliteit van onze bieren. Daarnaast zouden we graag een blikkenlijn aankopen voor enkele van onze bieren. Bier in blik bewaart goed én is milieuvriendelijker dan glas. Maar Belgen associëren bier in blik vooral met minderwaardige merken. Dus daar is nog wat werk aan. Maar in buitenland zijn ze dat al helemaal gewoon.”

Er zijn steeds meer vrouwen actief in de bierscène. Merk je zelf een kentering in de perceptie?

“Het klopt dat er steeds meer vrouwelijke brouwers en zythologen zijn. Het is geen verrassing meer dat vrouwen ook graag bier drinken maar er is nog werk aan de winkel. Vooral in het buitenland zie ik geregeld bierreclames die niet zijn aangepast aan de huidige tijdsgeest. Vrouwen eisen steeds meer hun plaats op in de bierwereld en dat is een goeie zaak.”

Wat is volgens jou een goeie zytholoog? Kan je goed proeven aanleren of gaat het toch vooral om een genetische aanleg?

“Een goeie zytholoog kan abstractie maken van zijn eigen mening. Er bestaan een aantal kwalitatieve bieren die mijn smaak niet zijn maar toch bijzonder goed gemaakt zijn. Proeven is een psychisch proces waar ook vele andere factoren een invloed op hebben. Maar soms wil je ook gewoon een lekker biertje proeven zonder meer. Het is niet dat ik mijn vrienden op café vermoei met diepgaande analyses. Ik ben geen vakidioot. Bier is een prima sociaal glijmiddel. Je geraakt nu eenmaal veel gemakkelijker aan de praat tussen pot en pint.”

Bierliefhebber? Ontdek onze opleidingen zytholoog en microbrouwer op syntra-mvl.be/bier

Dit bericht werd aangemaakt op 21 augustus 2019.

Met de steun van