Fietsmecanicien Timothy schoolt zich bij tot wielerverzorger

Timothy Geldhof was aan de slag als mecanicien bij een jeugdwielerploeg toen zijn ploeg met een tekort aan wielerverzorgers kampte. Gepassioneerd door wielersport, besloot hij om zich te specialiseren in de logistieke, fysieke en mentale verzorging van wielrenners. 

“Lang heb ik niet getwijfeld om mij in te schrijven in de opleiding wielverzorger. Sportvoeding en massages interesseren mij al lang. De opleiding start helemaal vanaf nul en alle aspecten van de job komen aan bod. We krijgen les van zeer bekwame docenten met tonnen ervaring in hun  vakgebied. Ook de sfeer in onze groep zit zeer goed. We hebben een Facebook-groepje opgericht waar alle cursisten tips en ervaringen uitwisselen. Het is nog nooit voorgevallen dat ik geen goesting had om naar de les te gaan. Dat zegt genoeg.”

Wat spreekt jou precies aan in de job van wielerverzorger?

“Het is de veelzijdigheid van de job die het interessant maakt. Als wielerverzorger ben je verondersteld om zoveel mogelijk uit handen te nemen van de wielrenner zodat hij zich volledig op de wedstrijd kan focussen. Je treedt geregeld in actie op een moment dat de sporter tot rust komt en dan is het belangrijk dat je de wielrenner perfect aanvoelt. Je moet mensen op hun gemak kunnen stellen en voldoende communicatief zijn. Als je je job goed doet, slaag je erin om een stukje stress weg te nemen. Als de resultaten dan ook nog eens mooi zijn, is het leuk dat je daar hebt aan toe bijgedragen.”

Momenteel ben je aan de slag bij de jeugd. Hoe zit het met je ambities in de toekomst?

“Het spreekt me wel aan om door te groeien maar mijn ambitie is niet grenzeloos. Wielerverzorger is een zeer mooie maar ook intensieve job. Als verzorger ben je al snel 220 dagen van huis. Dat is niet altijd gemakkelijk om te combineren met je privéleven. Je moet echt gepassioneerd zijn om het vol te houden. Als je puur wedstrijden wil zien, zal je bedrogen uitkomen. Als verzorger ben je te druk bezig op verschillende plaatsen op het parcours om veel van de wedstrijd te zien.”

Hoe groot is de prestatiedruk bij een jeugdploeg? Krijgen de jongeren het ook mentaal zwaar te verduren?

“Bij de jeugd primeert het plezier nog. Veel wielrenners stoppen op hun 18de omdat de combinatie met hogere studies niet vanzelfsprekend is. Maar wie het echt wil, kan het. Wilskracht en karakter is enorm belangrijk in sport. Het primeert zelfs op talent.”

Wielerfanaat? Ontdek alles over de opleiding wielerverzorger op www.syntra-mvl.be/wielerverzorger

Dit bericht werd aangemaakt op 21 juni 2018.

Met de steun van