Hanna Struyvelt jaagde haar droom na en werd freelance copywriter

Hanna stond met één been in het kleuteronderwijs toen ze het roer omgooide en besloot om voluit voor haar passie te gaan: schrijven. Omdat Hanna een tekst pas echt goed vindt als de essentie overblijft, hebben we er voor gekozen om deze introductie gebald te houden. 

“Tijdens mijn opleiding kleuteronderwijs besefte ik gaandeweg dat ik niet in de wieg was gelegd voor een job als kleuterjuf. Nochtans was ik geslaagd in mijn eerste jaar en had ik een goede stagebeoordeling. Mijn mama is ook kleuterleidster en het was bijna een vanzelfsprekendheid dat ik in haar voetsporen zou treden. Maar als je de job niet met hart en ziel doet, begin je er beter niet aan. Daarom besliste ik om de studies stop te zetten.”

Torenhoge motivatie

“Journalistiek sprak me al langer aan. Mijn motivatie om te slagen was torenhoog waardoor het me ook gelukt is. Net omdat ik zoveel moeite had gedaan om mijn diploma te behalen, wou ik ook per se een redactionele job. Maar dat bleek verre van evident te zijn. Toen ik na zes maanden nog niets gevonden had, rolde ik in administratieve jobs. Totdat ik aan de slag kon bij een mediabedrijf in de zorgsector. Ik werd van A tot Z verantwoordelijk voor een zorgmagazine. Van research, redactie tot opmaak en eindredactie. Een pittige job maar wel eentje waar ik enorm veel uit geleerd heb.”

Zeker ben je nooit

“Net toen ik dacht gelanceerd te zijn, had het bedrijf moeilijkheden en stond ik terug bij af. Bij de VDAB adviseerden ze mij om een HR-opleiding te volgen maar ik wou het schrijven nog niet opgeven. Toevallig kwam ik meer te weten over de maatregel “springplank naar zelfstandige” die inhoudt dat je een jaar lang als zelfstandig in bijberoep actief kan zijn zonder je uitkering te verliezen. Tijdens de infosessie van Maak Werk van Je Zaak kreeg ik meer informatie over alle mogelijke ondersteuning voor werkzoekenden die zelfstandige willen worden. De coach wist duidelijk waarover ze sprak en slaagde erin om helderheid te scheppen in de chaos”

De sprong

“Sommige mensen in mijn omgeving hadden wel hun twijfels over de sprong naar het ondernemerschap. Of het wel verstandig was om als freelancer in onzekerheid te leven. Maar schrijven is mijn passie. Bovendien was ik net mijn job kwijtgespeeld ondanks een contract van onbepaalde duur. Dus zeker ben je nooit.”

Van bij- naar hoofdberoep

“En nu? Nu ben ik als freelance copywriter op zoek naar een vast klantenbestand. Zo heb ik een groot aantal webdesigners aangeschreven om mezelf voor te stellen. Ook heb ik geflyerd bij winkels en zelfstandigen uit mijn buurt. En dat heeft wel wat opgeleverd. Volgend jaar zou ik graag naar zelfstandige in hoofdberoep willen evolueren maar daarvoor moet ik eerst wat financiële zekerheid opbouwen. Wat me zo aanspreekt in het schrijven? Een tekst blijven herwerken totdat hij vlot leesbaar en foutloos is, daar schep ik plezier in. Schrijven bestaat uit de kunst om korte, duidelijke zinnen te schrijven. Daarom factureer ik ook niet per letter. Want een tekst is pas echt goed als de essentie overblijft.”

Ook werkzoekend met ondernemersambities? Ontdek alles over Maak Werk van je Zaak

Dit bericht werd aangemaakt op 14 augustus 2019.

Met de steun van