Leerjongeren Kitana en Corentin deden werkervaring op in het buitenland

“Een enorm leerrijke ervaring”

Corentin Colangelo had al een diploma secundair onderwijs ‘wetenschappen – moderne talen’ op zak toen hij voor de leertijdopleiding ‘administratief bediende’ koos.

Vicieuze cirkel

“Toen ik net van de schoolbanken kwam, merkte ik dat het erg moeilijk is om zonder werkervaring een job te vinden. Het is een vicieuze cirkel: werkgevers nemen een onervaren groentje niet snel aan maar je moet als jongere wel de kans krijgen om die ervaring op te doen. Een leertijdopleiding leek me dan ook ideaal door de mix van werken en leren. Ik loop momenteel stage in Plopsaland in De Panne. Een enorm veelzijdige job die ik met veel plezier doe. Ik ben de recruiter van Plopsaland dan ook erg dankbaar dat hij mij die kans gegeven heeft.”

Talenknobbel

“Het schrikte me helemaal niet af om naar Duitsland op stage te gaan. Ik heb een talenknobbel en ik weet me uit de slag te trekken in vele talen. Ik heb gewerkt in een onderneming die actief is in boekhouding en fiscaliteit. Ik nam er vooral de administratie en archivering voor mijn rekening. Een enorm leerrijke ervaring. Ook mijn Duits is op die korte tijd enorm veel verbeterd.”  

Job

“Mijn opleiding duurt nog een jaartje maar ik ben al aan het uitkijken naar een boeiende job. Dit mag gerust ook in het buitenland zijn. Ik sta open voor andere culturen en ik heb gemerkt dat ik ook ver van huis mijn mannetje kan staan.”

“Deze ervaring heeft mij zelfstandiger gemaakt”

Kitana Verstuyft volgt in campus Gent een leertijdopleiding tot kapster. Ze deed 2 weken ervaring op in een kapperszaak in Lille.

Impulsief

“Toen ik de kans kreeg om een buitenlandse stage te doen van 2 weken, gaf ik mij meteen impulsief op. Ik was benieuwd hoe alles er aan toe gaat in een ander land. Toen ik hoorde dat ik geselecteerd was, hoopte ik om naar Nederland te kunnen vertrekken uit vrees om in een anderstalig land terecht te komen. Het was even slikken toen ik hoorde dat ik naar Frankrijk kon. Ik ben met een klein hartje vertrokken maar het is supergoed meegevallen. Na drie dagen begon de communicatie in het Frans al te vlotten.”

Minder snel, minder stress

“De sfeer en mentaliteit vond ik in Lille compleet anders dan hier. Zo kreeg ik de opmerking van de bazin om minder snel te werken. Ze nemen daar echt de tijd voor een klant. Er heerst daarom ook minder stress. Mijn bazin en collega’s waren erg open en behulpzaam. Ze waren oprecht geïnteresseerd in mij. De technieken die zij toepassen verschillen met de onze maar wij op vlak van techniek staan wij een stukje verder.”

Zelfstandiger

“Het was voor mij de eerste keer om zo lang van huis te zijn. Ik miste het thuisfront maar ik heb mijn plan getrokken. Ik merk dat deze ervaring mij zelfstandiger heeft gemaakt. Hoe ik de toekomst zie? Als ik afgestudeerd ben als kapster, zou ik graag nog een opleiding nagelstyling en make-up volgen en nadien als zelfstandige starten.”

Dit bericht gaat over: leertijd
Dit bericht werd aangemaakt op 11 augustus 2017.

Met de steun van