Ondernemen in tijden van corona: Ohne geeft een inspirerend en duurzaam voorbeeld

Marianne Maes opende vorig jaar haar verpakkingsarme winkel In Aalst. Hiermee sloot ze aan bij Ohne, een Oost Vlaamse coöperatie waar natuurlijk en onverpakt winkelen centraal staan. In volle coronacrisis draait haar winkel op volle toeren en ze deelt graag -vanop een veilige afstand- haar tips hoe je het als ondernemer kan aanpakken.

Draag zorg voor je klanten en jezelf

“Het is drukker dan ooit en dat stemt mij hoopvol” begint Marianne onze babbel. Samen met mijn klanten respecteer ik zo goed mogelijk de opgelegde regels. De handen worden ontsmet, ik draag handschoenen en zorg er vanop een veilige afstand zo goed mogelijk voor mijn klanten. Ik probeer ook een babbeltje te slaan want ook zo maak ik als lokale winkelier het verschil. 

Vertel klanten hoe ze best winkelen

Wij hebben van bij de start van crisis meteen duidelijk gecommuniceerd en dit via alle kanalen. Van  het winkelpunt tot de website vormt één blogpost de basis van onze communicatie. Hierin vertellen wij duidelijk én overzichtelijk wat wij van onze klanten verwachten. Ook een klein en gepast grapje werd er mee in opgenomen. Het biedt klanten in deze bizarre tijden een duidelijke houvast. 

Maak de korte keten nog hechter

‘In tijden van nood kent men zijn vrienden’ zegt het spreekwoord. Wel dat werkt ook bij ondernemers in crisistijden. Wij streven met Ohne sowiezo naar een zo kort mogelijke keten en een goede verstandhouding met onze producenten is hierin van kapitaal belang. Wij hebben die unieke band nog nauwer aangehaald. Zo fungeer ik voor Duizendblad, een ecologische kruiden- en bloementeler als tijdelijk afhaalpunt. Dit is een duidelijke win-win voor beide partijen. 

Plan en panikeer niet

In deze hectische tijden denkt Marianne met plezier terug aan Start Me Up.  Het opleidingstraject heeft mij als ondernemer echt goed gevormd. In plaats van nu te panikeren heb ik geleerd om alles - van het commerciële tot het financiële- goed te plannen. Ik gebruik nu de spreekwoordelijke handvaten die ik als ondernemer nodig heb.

Heb je als startend ondernemer nood aan advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze ondernemerscoach anniek [dot] chiau [at] syntra-mvl [dot] be.

Dit bericht werd aangemaakt op 15 april 2020.

Met de steun van