Rolaina kiest voor een carrière als junior customs consultant

Rolaina Mota Minyety startte in september 2019 met de PACT-opleiding junior customs consultant. Na deze opleiding kan ze aan de slag als assistent douanedeclarant. Zo kan ze later doorgroeien naar de functie van douanedeclarant zelf.

Vanwaar jouw beslissing om voor deze opleiding te kiezen?

“De weg die goederen afleggen heeft mij altijd al gefascineerd. Ik stelde mij al heel vroeg vragen bij het zien van bananen in een Belgische supermarkt. Vanwaar komen ze? Welk traject heeft het fruit doorlopen om hier verkocht te kunnen worden? Vanuit die interesse heb ik gekozen voor de bacheloropleiding buitenlandse handel in Brussel. Ik heb dat diploma behaald, maar ik voelde dat ik nog niet voldoende op de hoogte was om als assistent douanedeclarant aan de slag te gaan. Daarvoor was de opleiding niet concreet genoeg. Toen ik afgestudeerd was, ging ik aan de slag in een winkel. Het verliezen van die job gaf mij de aanzet om opnieuw voor mijn interesse te kiezen.”

Daarom volg je nu de PACT-opleiding junior customs consultant.

“Inderdaad. Die opleiding is veel praktijkgerichter en concreter. Je leert hoe je douaneformaliteiten op een correcte manier afhandelt. Dat is ontzettend belangrijk, want fouten maken heeft vaak grote gevolgen. We controleren bijvoorbeeld of er vergunningen nodig zijn om bepaalde producten in te voeren of dat er bepaalde invoerrechten of accijnzen moeten betaald worden.”

Een PACT-opleiding betekent veel tijd spenderen op de werkvloer. Wat vind je daarvan?

“Dat vind ik heel goed. Alle theorie die je aanleert kan je meteen omzetten in de praktijk. Meer dan de helft van je opleiding ben je aan de slag in je leerbedrijf, dat is niet niks. Gelukkig mag je je leerbedrijf volledig zelf kiezen. Op die manier ben je er zeker van dat je ergens terechtkomt waar het je ligt. In het bedrijf zie je van op de eerste rij hoe alles verloopt, dat is natuurlijk ontzettend interessant. Eerst ontdekte ik alles over transit, daarna over import en momenteel focussen we op export. Ik koos voor het bedrijf Kuehne + Nagel in Brucargo, het vrachtgebied van Brussels Airport. Kuehne + Nagel is een wereldwijd opererende logistieke dienstverlener en biedt alle transportmodaliteiten van internationale verscheping aan. Zowel over zee, door de lucht en over land. Ik verzorg dus de douaneformaliteiten van de goederen die met het vliegtuig getransporteerd worden. Normaal gezien studeer ik in juni af. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik dan een job aangeboden krijg, maar dat geldt voor iedereen die daar stage loopt. Momenteel concentreer ik mij dus volop op mijn opleiding en daarna zien we wel.”

Ook benieuwd naar de PACT-opleiding die Rolaina volgde? Meer info via https://pact-opleidingen.be/customs-consultant/.

Dit bericht werd aangemaakt op 12 december 2020.

Met de steun van