UNIZO: “Leertijdsysteem is van goudwaarde voor ondernemers op zoek naar potentiële arbeidskrachten"

Op 1 maart 2013 telde ons land 3.039 leerjongeren. Dat zijn er 171 of 5% minder dan vorig jaar. “Het aantal leerjongeren neemt elk jaar af, wat bijzonder jammer is”, zegt UNIZO-gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt in een persbericht.

“Via de leertijd leren jongeren het vak op de werkvloer zelf en die praktijkervaring is goud waard voor ondernemers op zoek naar goede arbeidskrachten”. De ondernemersorganisatie vraagt om de leertijd als volwaardige opleiding te beschouwen. Wie een opleiding succesvol heeft gevolgd kan onmiddellijk terecht op de arbeidsmarkt, verder studeren of doorgroeien tot ondernemer. Overigens moet volgens UNIZO in elke opleiding ruimte zijn voor praktijkervaring. “De politiek moet hierin haar verantwoordelijkheid nemen”, benadrukt UNIZO.

Werkplekleren en/of werkplekervaring komt voor in allerlei beleidsdocumenten, zoals het Belgische en Europese relanceplan. De opwaardering van de leertijd staat ook tussen de ‘quick-wins’ van de Vlaamse Overheid. “Nu is het dringend tijd voor concrete actie”. UNIZO zelf informeert en stimuleert ondernemers via haar Stichting Onderwijs & Ondernemen om leerjongeren in hun bedrijf op te nemen.

De combinatie van leren en werken zorgt ervoor dat jongeren kunnen proeven van het leven op de werkvloer en meer ‘gewapend’ zijn voor de arbeidsmarkt. Potentiële werkgevers weten ook meteen welk ‘vlees ze in de kuip’ hebben. Wie de leertijd met succes doorloopt, heeft ook recht op een getuigschrift of diploma, dat een opstap kan zijn naar verdere opleidingen. “De leertijd mag niet meer gezien worden als de laatste kans, maar eerder als een eerste opportuniteit”, besluit de organisatie. UNIZO wil in overleg met SYNTRA en de Vlaamse Overheid een nieuwe wind door het aanbod laten waaien, aldus UNIZO.

Het originele persbericht kunnen jullie lezen op de site van Unizo

 

Dit bericht gaat over: Leercontract, leertijd, unizo, werken en leren
Dit bericht werd aangemaakt op 13 maart 2013.

Met de steun van