Iedereen heeft wel eens van sake gehoord, slechts weinigen hebben het al gedronken. Deze in België unieke lesreeks is de ideale gelegenheid om hier verandering in te brengen. In vijf avonden gidst Peter Kupers, gediplomeerd sake-expert en invoerder van Japanse kwaliteitsdranken, je door een fascinerende wereld van traditie en gastronomische verfijning. Er wordt uitvoerig ingegaan op alle aspecten van het brouwproces, de ingrediënten en de mogelijkheden van sake, steeds gepaard met een uitgelezen selectie van te degusteren sake.

Waar en wanneer?

Nog niet beschikbaar. Blijf op de hoogte of stel een vraag over deze opleiding


Wil je je carrière, passie of vak een BOOST geven?

Kom naar onze infodag op 16 mei.   Meer weten

Programma

Les 1: de sake-introductie

In deze les ontdekken we wat sake nu eigenlijk is, en wat het zo uniek maakt. We gaan dieper in op de gebruikte ingrediënten en hun invloed op de kwaliteit van sake, en we maken kennis met het productieproces. Daarnaast leren we uiteraard hoe je sake het beste proeft en serveert.

 

Les 2: de complexiteit van sake

Nu dat we weten waarvan sake wordt gemaakt, gaan we dieper in op het brouwen ervan. Het productieproces wordt stap voor stap ontleed, en een degustatie toont dat iedere beslissing die de sakebrouwer neemt een impact kan hebben op de smaak en kwaliteit van de sake.

 

Les 3: atypische sake + de wereld van sake

Net zoals in de wijnwereld werd en wordt er duchtig geëxperimenteerd in de sakewereld. Sprankelende sake, gerijpte sake, zoete sake, allen passeren de revue. Daarnaast kijken we ook naar de ‘context’ van sake: hoe zit de markt in elkaar? Hoe wordt het geconsumeerd in Japan, onze buurlanden en bij ons?

 

Les 4: Foodpairing

De Japanners zeggen dat sake niet met eten vecht, het is bij uitstek een uitstekende begeleider voor zowel de Japanse als Westerse keuken. Na een korte voorstelling van enkele algemene principes gaan we dit uiteraard in de praktijk testen met een begeleidende maaltijd.

 

Deze les gaat door bij Ko’uzi in Antwerpen. Junko Kawada, de zaakvoerder van Ko’uzi creëert al tien jaar unieke en originele sushi-concepten. In 2013 behaalde zij de tweede plaats op de World Sushi Cup in Tokyo.

Adres: Leopoldplaats 12, 2000 Antwerpen

 

Les 5: Andere Japanse dranken

Japan is niet enkel een land van sakebrouwers, maar kent ook een rijke traditie van distillaten. Iedereen is wellicht bekend met de internationaal gereputeerde Japanse whisky, wat buiten deze les valt, maar internationaal is de meest geconsumeerde spirit ‘shochu’, een distillaat op basis van onder andere zoete aardappelen of graan. Het productieproces hiervan wordt kort geduid en vergeleken met andere spirits, uiteraard gevolgd door een degustatie.

 

Tenslotte worden in deze les ook verschillende Japanse likeuren gepresenteerd. Er is ook aandacht voor de mogelijkheden van deze dranken bij het samenstellen van cocktails.

Aanvullende info

Uw lesgever

Peter Kupers is Japanoloog van opleiding, met studies in Leuven en Osaka. Enkele jaren geleden werd hij gebeten door de wijnmicrobe, en heeft hij naast Sommelier-Conseil in Asse en in Suze-la-Rousse ook het WSET 3- certificaat in wijn gehaald. Sake is de ideale weg om zijn passie voor dranken te combineren met zijn liefde voor Japan. Hij is houder van het WSET 3-certificaat in sake, en invoerder van Japanse kwaliteitsdranken via Kanpai.

Bij restaurantbezoek (4e les) worden de kosten ( +/- 40 euro) ter plaatse afgerekend. Deze kosten zijn niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Toelatingsvoorwaarden

- vanaf 18 jaar

Met de steun van