Om onze traditie te blijven bewaren én om onze kwalitatieve voorsprong te behouden, heeft de sector nood aan vakbekwame frituristen, die zich kunnen wapenen tegen de concurrentie van de fastfoodketens.
Wil je de stap zetten naar de uitbouw van een eigen frituur ( in een vast pand of ambulant ) , dan biedt de opleiding 'Frituuruitbater'  je de noodzakelijke basiskennis.
In deze  opleiding krijg je meer info over de start van een frituurzaak , de vergunningen , de hygiëne , de infrastructuur van een frituur , ...
De theorie rond warenkennis en grondstoffen ( aardappelen , oliën en vetten , bijproducten ) wordt aangevuld met heel wat pratijklessen , die eigenlijk het belangrijkste onderdeel vormen van deze beroepsopleiding.
 
Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding staat open voor allen die op een professionele manier aan de slag wil in een (eigen) frituur.

Wat na de opleiding

Deze ondernemingsopleiding wordt gesteund door de beroepsvereniging NAVEFRI.

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond12 september 2022Sint-Niklaas360 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma
Eénjarige opleiding ( 14 sessies)
 
module grondstoffen en warenkennis 28u
  • Aardappel: aankoopcriteria , aardappelvariëteiten , kwaliteitscontrole (etikettering, stockering, bekwaammethoden) oliën en vetten : soorten (oliën, geharde vetten, dierlijk, plantaardig) , temperaturen (voorbakken, afbakken) , frituurtesten , verversen bijproducten en sauzen : snacks (benamingen, assortiment, leveranciers) , sauzen (soorten, bewaren, hygiëne, verdeelsystemen) , toegelaten bereidingen (stoverij, goulash)
  • Praktijk warenkennis en grondstoffen 
    Frieten, sauzen en bijproducten, bereidingen (stoverij, goulash, balletjes in tomatensaus)
  • moduleproef
 
Toegepaste bedrijfsvoering voor de friturist 28u
 
  • Infrastructuur & inrichting
    Uitrusting: koeling & diepvries , friteuse, bain-marie, microgolfoven , bakplaat, fornuis , afwasruimte inrichting: plaatsing van de toestellen , werkvolgorde , verlichting en verluchting
  • kostenstructuur en basis bedrijfsvoering: ambulante handel en leurkaart , bouwvergunning & plaatsen langs openbare weg, uitbatingsvergunning, verzekeringen, sociale wetgeving , btw - reglementering : forfaits, kostprijsberekening
  • commercieel beleid: frietkotcultuur en marketing 
  • Hygiëne en HACCP: Hygiënegids van de friturist , brandpreventie en brandveiligheid , ehbo , persoonlijke hygiëne
  • moduleproef

Eindproef (2u)

Aanvullende info
Alle grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.





 

 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde van elke module is er een moduleproef.
Op het einde van de opleiding is er een eindproef.
Wie slaagt in de moduleproeven en in de afsluitende eindproef, ontvangt het erkende getuigschrift van praktijk en beroepskennis ondernemersopleiding.

 

Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Met de steun van