Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding richt zich tot iedereen die aan de slag wenst te gaan met 3D Printing.

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond13 september 2022Sint-Niklaas624,76 Euro
Dag16 september 2022Sint-Niklaas1317,75 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

Je kan deze opleiding in twee formules volgen: als 3-jarige avondopleiding of als dagopleiding gedurende anderhalf jaar. Kies je voor de avondopleiding, dan volg je 2 avonden les per week, en dit gedurende 3 cursusjaren op een vaste lesdag. Kies je voor de dagopleiding, dan volg je één dag per week (voor- en namiddag) les op een vaste lesdag, en dit gedurende anderhalf jaar. In dit geval betaal je meteen de prijs voor de volledige opleiding. De modules en de volgorde waarin je de modules volgt, zijn identiek in de dag- en avondopleiding.

Module basis concept en 3D design

In deze module krijg je de basisprincipes van 3D concept design mee. Je leert de principes van materiaalkeuze, techniek en basis 3D design met productdesign software Rhino.

Module basis 3D printing - digitaal tekenen en animatie

Je leert de basisopbouw van een digitaal beeld en de basis van vectorieel en bitmap georiënteerde beeldbewerkingsprogramma’s. Er wordt doelgericht gewerkt naar 3D modeleren en animatie en afwerking voor 3D printing.

Module gevorderd concept en 3D design

In deze module legt men de gevorderde principes uit van 3D concept design. Je leert de principes van materiaalkeuze, techniek en gevorderd 3D design met productdesign software Rhino.

Module gevorderd 3D printing - digitaal tekenen en animatie

Je leert de opbouw van een digitaal beeld en de gevorderde functies van vectorieel en bitmap georiënteerde beeldbewerkingsprogramma’s toepassen. Je werkt doelgericht naar 3D modeleren en animatie en afwerking voor 3D printing.

Module toegepaste bedrijfsvoering en eindproefbegeleiding

 • Begeleiding eindproef-opdrachten
 • Analyse van de markt
 • Commercieel beleid
 • Marketing & communicatie
 • Kwaliteitsbeleid, werkorganisatie en administratief beheer

Module expert concept en 3D design

In deze module legt men de meest doorgedreven principes uit van 3D concept design en druktechnisch klaar te maken voor 3D printing. Je leert de principes van materiaalkeuze, techniek en gevorderd 3D design met productdesign software Rhino, alsook de functie van de Grasshopper parametrische tool toepassen.

Module expert 3D printing - digitaal tekenen en animatie

Je leert de finale opbouw van een digitaal beeld en  de meest doorgedreven functies van  vectorieel en bitmap georiënteerde beeldbewerkingsprogramma’s toepassen en het finale afwerken voor 3D printing en voert dit praktisch uit. Je werkt doelgericht naar 3D modeleren en animatie en afwerking voor 3D printing.

Eindproef 3D print productdesigner

Bij de start van de module 'Toegepaste bedrijfsvoering en eindproefbegeleiding' krijg je uitleg bij de eindproefopdrachten:

 • Het afleveren van printklare digitale bestanden van het  3D-ontwerp zoals die aan het 3D-printcenter geleverd zouden worden, bijv. STL-file(s), en de CAD data (in STEP of IGES formaat) van het ontwerp, die bruikbaar moeten zijn voor eventuele serieproductie. Indien financieel haalbaar: het 3D-geprint object (eventueel op schaal) volgens de opgegeven opdracht, en een geprinte 2D-afbeelding van het object op papier.
 • Een commerciële, aantrekkelijke digitale visualisatie/ product presentatie van het ontwerp waarbij eventuele functionaliteiten in beeld worden gebracht (bijv. het object moet kunnen afgesloten worden, of dient als verbindingsstuk van 2 andere elementen). Je kan je presentatie mondeling toelichten en professioneel omgaan met vragen of kritiek van de klant.
 • Het presenteren van een begeleidend dossier waarin de volgende items uitgewerkt zijn:
  • Offerte (prijszetting) voor het realiseren van het ontwerp
  • Offerte (prijszetting) voor de printservice, met name voor het geven van de opdracht & follow-up van het 3D-printdossier bij een printcenter waarbij je
  • Ingevuld modelcontract dat in praktijk gehanteerd kan worden
Aanvullende info

BYOD - De cursist dient zelf een laptop met besturingssysteem Windows of iOS/Mac mee te brengen. Je wacht best met een eventuele aankoop tot na de eerste les waarin je toelichting krijgt.

Windows:

 • 8 GB memory (RAM) of meer is aanbevolen
 • 600 MB disk space
 • OpenGL 2 capable video card aanbevolen
 • No more than 63 CPU Cores
 • Multiple-button mouse met scroll wheel is aanbevolen

iOS/Mac:

 • Apple Mac met een Intel processor
 • 8 GB RAM of meer is aanbevolen
 • 600 MB disk space
 • NVIDIA or AMD graphics processor is aanbevolen
 • Multiple-button mouse met scroll wheel is aanbevolen

 

 

Flam3D

Deze opleiding '3D Print Productdesigner' wordt georganiseerd met de steun van Flame3D vzw - www.flam3d.be. Flanders Additive Manufacturing and 3D Printing Ecosystem - is het onafhankelijk Vlaams platform voor alle belanghebbenden actief in 3D/AM in Vlaanderen. 3D-printing is noch een hype, noch een bedreiging: het kan een bijzondere aanvulling betekenen op traditionele technologieën. Flam3D vzw wil kennis over 3D-printing helpen verspreiden en actief mee bouwen aan slimmere waardenketens. Zo zorgen ze ervoor dat Vlaanderen een voortrekkersrol kan blijven spelen in de ontwikkeling van 3D-printing.

Flam3D werd opgericht in juni 2015 door KULeuven, Materialise NV, rsprint, SIRRIS, T&M Solutions, Tenco DDM, UGent, Vamac en Xeikon Prepress, met de steun van het Agentschap Ondernemen. Sinds de start van de activiteiten op 1 oktober 2015 sloten meer dan 70 bedrijven en organisaties zich aan bij het platform.

Leermateriaal wordt ter beschikking gesteld via het leerplatform.

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

Wat betekent dit?

Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Met de steun van