Droom je ervan om jouw eigen ijs te bereiden op een ambachtelijke manier? Kan je niet wachten om te experimenteren met verschillende smaken en kleuren? In deze opleiding leer je de kneepjes van het vak om met je liefde voor ijs op een professionele manier aan de slag te gaan. Je leert met de juiste grondstoffen kwalitatief ijs maken en zal ontdekken hoe je ijs onder andere kan gebruiken om de lekkerste ijstaarten en ijspralines te creëren.

Wat en voor wie?

Voor wie

De opleiding is echt nodig voor wie dit beroep op kwaliteitsvolle wijze wil uitoefenen. Deze opleiding is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het diploma van brood- en banketbakker, ambachtelijk chocoladebewerker of restauranthouder.

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond12 september 2022Sint-Niklaas475 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

De opleiding duurt 1 cursusjaar
Volgende onderwerpen komen aan bod:

Module basis ijsbereidingen (48 uur)

Consumptie-ijs:

-Roomijs
-Niet-geturbineerd ijs
-Sorbetijs
-Vruchtenijs
-Gespecialiseerd consumptie-ijs

Decoratie- en garneertechnieken en - materialen:

-Werken met suiker
-Werken met chocolade
-Werken met marsepein

Module ijsspecialiteiten (80 uur)

-Ijstaarten, éénpersoonstaarten en varianten
-Diverse ijsdesserts en ijscoupes
-Ijsdranken en -pralines

Module beheer, hygiëne en organisatie voor de ijsbereider (20 uur)

-Hygiëne en veiligheid
-Inrichting en infrastructuur
-Kostprijsberekeningen
-Verkoop en distributie van ijs

Aanvullende infoInformatie ivm verplichte kledij cursisten ambachtelijk ijsbereider :

De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte bakkersvest, een zwarte broek, 1 witte voorbinder en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan besteld worden tegen een zeer scherpe prijs bij een leverancier die in een van de eerste lessen ter plaatse komt.
De totale prijs bedraagt ongeveer € 150 en wordt rechtstreeks aan de leverancier betaald.

Er wordt ook een pakket klein materiaal aangeboden:

Pallet recht 30cm, Klopper inox 35cm, Pralineervork, Set spuitjes nylon glad, Set spuitjes nylon getand, Spatel kunststof 40cm. Totale kostprijs: ong. €70,00


Tijdens de praktijklessen wordt ook een hoofddeksel gedragen. Dit is een wegwerpmutsje dat door Syntra Midden-Vlaanderen gratis ter beschikking wordt gesteld.

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

 

 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Met de steun van