Deze opleiding ontwierpen we specifiek voor afgestuurde herboristen en/of kruidenverwerkers die zich verder willen bekwamen in aromatherapie.

Herboristen werken veelal met infusies, tincturen en andere extracten, zelden met etherische oliën. Aromatherapie is in principe een onderdeel van de fytotherapie, maar vertoont toch grote verschillen. In de fytotherapie werkt men veelal met het geheel van de plant, in de aromatherapie met een heel klein deeltje: de etherische olies. Deze hebben een heel specifieke chemische samenstelling, totaal anders dan de andere actieve stoffen in de planten.

Dit heeft voor gevolg dat de therapeutische activiteit sterk kan afwijken van de werking van een infuus of enig ander extract van dezelfde plant. De fytotherapeutische werking van planten kan niet zomaar overgedragen worden op de etherische oliën.

Sommige planten zijn vanuit fytotherapeutisch standpunt vrij ‘waardeloos’. Door de aanwezigheid van de etherische oliën kunnen zij in de aromatherapie zeer belangrijke planten zijn.

Het merendeel van de actieve stoffen in planten hebben vooral een effect op ons fysieke functioneren. Etherische oliën hebben dit ook, maar daarnaast zijn het geurige stoffen. Alle geurimpressies die wij hebben worden verwerkt in het limbisch systeem, het emotionele verwerkingscentrum van onze hersenen. Dus naast een fysiek effect, hebben etherische oliën ook een uitgesproken effect op ons emotioneel functioneren.

Wat en voor wie?

Voor wie

OF Je behaalde het getuigschrift of diploma herborist en/of kruidenverwerker bij SYNTRA Midden-Vlaanderen of een andere SYNTRA

OF Je je beschikt over een gelijk(w)aardige voorkennis

Wat na de opleiding

Na het volgen van de opleiding heb je een goede basiskennis van de belangrijkste etherische oliën, en kan je de besproken etherische oliën op een veilige manier in kruidenbereidingen verwerken.

Waar en wanneer?
Programma

- Inleiding


Korte historiek


Definities

- Aromatherapeutische technieken


Verstuiven


In bad


Massage


Inname

- Chemie en toxicologie van de etherische olies


- Fyto-Aromatische bereidingen


Hoe infusies, extracten… combineren met etherische olies


- De 100 belangrijkste etherische olies

Botanische definitie


Chemische samenstelling


Fysieke eigenschappen en indicaties


Psychische eigenschappen en indicaties


Nevenwerkingen en contra-indicaties

Aanvullende info

Voor deze opleiding konden we Geert Devlieghere strikken. www.sjankara.com

Met de steun van