Een backend developer schrijft code in de programmeertaal PHP, hetgeen de meest gebruikte programmeertaal voor het web is. Facebook en Wordpress zijn bekende voorbeelden van websites die in PHP gebouwd zijn. PHP is een toegankelijke programmeertaal voor beginners, waarmee je ook object-georiënteerd kan programmeren.

Backend ontwikkeling is een specialisatie binnen webontwikkeling. De 'backend' van een toepassing is dat deel wat niet zichtbaar is voor de gebruiker, maar wel achterliggend alles doet functioneren. Algemeen genomen bestaat de backend uit drie onderdelen: database, server en applicatie. De applicatie ontvangt gegevens uit de frontend en slaat deze op in een database, een grote verzameling van gegevens die draait op een server. Vanaf deze server kunnen de gegevens op latere momenten opnieuw door de applicatie worden opgevraagd. Voorbeelden van processen die backend gebeuren zijn bv. het registreren van nieuwe gebruikers, downloaden van bestanden, uitlezen van nieuwsberichten uit een database. Het backend gedeelte van een toepassing ondersteunt de frontend, hetgeen de gebruiker daadwerkelijk ziet. Het zorgt er meestal voor dat de frontend kan communiceren met andere programma's en appliciaties.

Wat een backend developer precies doet, is afhankelijk van zijn specialisatie. In het algemeen ontwerpt, programmeert, test en implementeert hij nieuwe backend toepassingen, zoals bv. API's, webshops en complete websites. Niet zelden test en verbetert hij bestaande backend toepassingen, al dan niet door hemzelf geprogrammeerd. In elk geval vertaalt hij de functionele wensen van opdrachtgevers naar concrete technische oplossingen.

In de opleiding doe je meer dan goed met PHP leren werken. Ook professionele soft skills komen ruim aan bod. Projectmatig werken en samenwerken in team vormen de rode draad doorheen de opleiding. Dit weerspiegelt immers de realiteit: er zijn slechts weinig IT-projecten waar je alleen aan zal werken. In veel gevallen is de opdracht zo complex dat ook frontend developers, functioneel ontwerpers, UX- en UI-designers en andere specialisten betrokken zullen zijn.

Ben je ook geïnteresseerd in de frontend ontwikkeling, dan kan je een aparte opleiding tot frontend developer toe volgen. Wil je meteen beide competentiesets combineren in één opleiding, dan vind je die mogelijkheid in de dagopleiding Full stack developer.

Wat en voor wie?

Voor wie

De opleiding is gericht op iedereen die een professionele carrière als (freelance) backend developer wil uitbouwen. Je hebt functionele kennis van het Engels en wiskunde, en je kan logisch redeneren. Zelfstandig werken en studeren lukt vlot, en je neemt ook samenwerken zeer serieus. Je staat open voor feedback en bent oplossingsgericht. Niet zelden werk je thuis verder aan een opdracht.

Waar en wanneer?
Programma

Je volgt twee avonden les per week, gedurende twee jaar. Een deel van de opleiding verloopt via (digitaal) afstandsleren. Er is daarnaast ook individuele coaching voorzien. Via verschillende opdrachten word je permanent geëvalueerd en gecoacht.

EERSTE JAAR

Wie een professionele developer wil worden, moet een aantal essentiële zaken kennen en kunnen. Je leert daarom eerst logisch redeneren en verwerft een basiskennis programmeren (65u). Ook ontdek je wat databanken zijn en hoe je ermee kan werken (normalisaties, queries, SQL, ...) (48u). Vervolgens worden de eerste stappen gezet in projectmanagement (26u) en programmeren in PHP (117u). In team werk je aan een klein eindproject.

TWEEDE JAAR

Het tweede jaar staat in het teken van de eindproef. In team en volgens de scrummethode werk je een groot project uit. Gaandeweg kom je in aanraking met het zwaarde programmeerwerk in PHP (228u). Het gaat daarbij om OOP, design patterns, rest/webservices, Symfony, security, ... Daarnaast krijgen ook noodzakelijk arbeidsmarktcompetenties aandacht: presentatietechnieken, IT-markt, GDPR, projectmanagement, scrum en agile, etc (25u).

Dit programma is onder voorbehoud. Onderstaande modules en het aantal uren per module kunnen nog wijzigen.

Aanvullende info

Je brengt een eigen laptop mee naar de les. Dat mag zowel PC als MAC zijn, maar een recente configuratie is nodig (12-16 GB, goede processor).

De vermelde prijs is de prijs van het eerste jaar.

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent in het bezit van een diploma hoger secundair onderwijs, bij voorkeur in een algemene of technische richting. Beschik je niet over dit diploma, dan kan je toegelaten worden na het schrijven van een motivatiebrief.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Met de steun van