Wil je graag aan de slag als herenkapper en wil je een trendy barbershop openen?  Wil je je toespitsen op de uiterlijke verzorging van mannen en je specialiseren in het domein van de barbier?  Dan is deze unieke eenjarige opleiding tot barbier exact waar jij naar op zoek bent!

Deze praktijkgerichte opleiding biedt de mogelijkheid om je talent als herenkapper te ontplooien en je skills te perfectioneren. Tijdens de lessen op de campus leer je alle technieken rond baardzorg, scheren, trimmen en herenkapsels. Leer hoe je basic en old school hair cuts creëert met schaar en tondeuze. Ervaar hoe je baarden en snorren moet trimmen en aflijnen. Krijg de nauwgezette old school scheertechnieken met het mes in de vingers en leer hoe je een bezoek aan de kapper omtovert tot een totaalbeleving.

Schrijf je snel in bij de unieke SYNTRA Barbiercursus en scoor bij je klanten door hen te verwennen met de ultieme beleving van een bezoek aan de barbershop!

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding richt zich tot mensen die weinig of geen ervaring hebben in het kappersvak en die zich specifiek willen toeleggen op de verzorging van heren in het kapsalon.

Ben je een (dames)kapper die de specifieke skills als barbier wilt aanleren? Dan kan je een verkort traject volgen. Informeer naar de vrijstellingsmogelijkheden.  

 

Wat na de opleiding

Na deze eenjarige opleiding ben je gekwalificeerd als Barbier en zijn je mogelijkheden legio:

 • als zelfstandige barbier een zaak opstarten
 • je diensten in je kapperszaak uitbreiden en nieuwe klanten aantrekken en je vaste klanten verrassen met een nieuwe look
 • je kan je differentiëren van de concurrentie in de buurt
 • op termijn zelf workshops geven en je kennis doorgeven
 • vertegenwoordiger worden van haar- en huidverzorgingsproducten voor mannen
Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond19 september 2022Aalst395 Euro
Avond22 september 2022Sint-Niklaas395 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

De avondopleiding duurt 1 jaar, met gemiddeld 1 avond les per week.

 • Basismodule kapper  24u - 6 lesmomenten + 8u e-learning

Huid en haar
Materiaal en producten
Hygiëne, veiligheid en ergonomie
Grijzende haren dekken
Wassen en brushen
Onthaal en communicatie

 • Module Herensnit   32u - 8 lesmomenten

Basic hair cuts

 • Module Babercuts 32u - 8 lesmomenten

Modesnitten
Od school hair cuts
coaching

 • Module Baard, bakkebaard en snor 28u - 7 lesmomenten

Producten en materialen
Baard en mustache trimmen en aflijnen met schaar/ tondeuze/ vrije hand
Scheren van wangen, kin en bovenlip
Head shave
Wenkbrauwen shapen, oor en neusharen verwijderen
Totale look naar foto creëren

 • Stage 76u + coaching
 • Eindproef 1u
Aanvullende info

 Extra kosten

Cursusteksten
Het inschrijvingsgeld omvat het lesgeld en toegang tot het online leerplatform waar het lesmateriaal te vinden is (instructievideo's, cursustekst,...). Bijkomende kosten zijn prints en kopies. 

Werkmateriaal

Om de lessen te kunnen volgen heb je minstens het basismateriaal nodig van een kapper zoals scharen, borstels, tondeuze, kammen, handdoeken, scheermes. Je kan een basispakket aankopen met een aantal essentiële items aankopen via SYNTRA. Richtprijs van dit pakket is 650 euro. Indien je reeds over bepaalde materialen beschikt dien je dit uiteraard niet nogmaals aan te kopen. Shampoo's, verzorgingsproducten, scheermiddelen, crèmes, wax, en andere grondstoffen worden voorzien door SYNTRA.

Vrijstellingen

Je kan een vrijstelling aanvragen bij de start van het cursusjaar. Hiervoor bezorg je een bewijs dat je de competenties van die module bezit bijv. door een getuigschrift of attest van een erkende onderwijsinstantie voor te leggen.

Modellen

Tijdens de praktijkgerichte lessen wordt op elkaar geoefend of op modellen. Voorzie dus tijdig een aantal harige mannen die bereid zijn om mee te komen naar de les. Modellen die meekomen naar de klas betalen enkel de prijs van de verbruikte grondstoffen.

Corona

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online.

Wat betekent dit? Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent minimum 18 jaar (of je wordt 18 jaar in het kalenderjaar dat de opleiding opstart).

Geen voorkennis/vooropleiding vereist. Beginners zijn welkom!

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

PRAKTIJK
Alle lessen gaan door op de SYNTRA campus.

STAGE
Er is een stageperiode voorzien van 76u in een barbershop om je skills te oefenen op de werkvloer. Deze stage is verplicht en onbezoldigd. Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats binnen een straal van 20km van de campus of in overleg met je docent/stagebegeleider. Tijdens deze stage maak je van je klanten een volledig portret met voor en na foto's die je bundelt in je portfolio.

EXAMENS
Op het einde van iedere module worden jouw kennis en vaardigheden geëvalueerd aan de hand van een theoretisch en/of praktisch examen. Deze evaluatie geeft je een zicht op je verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen. Op het einde van de opleiding en na afloop van de stage wordt er een eindproef afgenomen door de docent in aanwezigheid van een jurylid. Hierbij stel je je portfolio van de stage voor en geef je een klant een volledige nieuwe look.

GETUIGSCHRIFT

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. 

Met de steun van