Wil je graag aan de slag als herenkapper en wil je een trendy barbershop openen?  Wil je je toespitsen op de uiterlijke verzorging van mannen en je specialiseren in het domein van de Barbier?  Dan is deze unieke SYNTRA opleiding tot Barbier exact waar jij naar op zoek bent!

Deze praktijkgerichte opleiding biedt de mogelijkheid om je talent als kapper verder te ontplooien en je skills te perfectioneren. Tijdens de lessen op de campus leer je alle technieken rond baardzorg, scheren, trimmen en herenkapsels. Leer hoe je basic en old school hair cuts creëert met schaar en tondeuze. Ervaar hoe je baarden en snorren moet trimmen en aflijnen. Krijg de nauwgezette old school scheertechnieken met het mes in de vingers en leer hoe je een bezoek aan de kapper omtovert tot een totaalbeleving.

Schrijf je snel in bij de unieke SYNTRA Barbiercursus en scoor bij je klanten door hen te verwennen met de ultieme beleving van een bezoek aan de barbershop!

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding is zowel voor dames en heren die zich specifiek willen richten tot de verzorging van mannen in het kapsalon.
Ook mensen die reeds (dames)kapper zijn en de  specifieke skills als Barbier missen kunnen deze opleiding volgen.

 

Wat na de opleiding

Na deze opleiding ben je gekwalificeerd als Barbier en zijn je mogelijkheden legio:

- je kan je diensten in je zaak uitbreiden en nieuwe klanten aantrekken
- of je vaste klanten verrassen met een nieuwe look
- je kan je differentiëren van de concurrentie in de buurt
- of op termijn zelf workshops geven en je kennis doorgeven
- misschien zelf verdeler worden van haar en huidverzorgingsproducten voor mannen

 

 

 

Waar en wanneer?
Programma

Basismodule Herenkapper  32u - 8 lesmomenten

 • Huid en haar
 • Materiaal en producten
 • Hygiëne, veiligheid en ergonomie
 • Grijzende haren dekken
 • Wassen en brushen
 • Onthaal en communicatie

Module Herensnit   32u - 8 lesmomenten

 • Basic hair cuts

Module Babercuts 33u - 8 lesmomenten + COACHING

 • Modesnitten
 • Od school hair cuts
 • coaching

Module Baard, bakkebaard en snor 32u - 8 lesmomenten

 • Producten en materialen
 • Baard en mustache trimmen en aflijnen met schaar/ tondeuze/ vrije hand
 • Scheren van wangen, kin en bovenlip
 • Head shave
 • Wenkbrauwen shapen, oor en neusharen verwijderen
 • Totale look naar foto creëren

Stage 76u

Examen  4u - 1 examensessie 

Aanvullende info

- Geen voorkennis als kapper nodig.
- Wie reeds ervaring heeft als (dames)kapper of een vooropleiding als kapper heeft genoten kan vrijstelling krijgen voor:

                Basismodule
                Herensnit
                Baard, bakkebaard en snor

- Om de lessen te kunnen volgen heb je minstens het basismateriaal nodig van een kapper zoals scharen, borstels, tondeuze, kammen, handdoeken, scheermes.
- Tijdens de praktijkgerichte lessen wordt op elkaar geoefend of op modellen. Voorzie dus tijdig een aantal harige mannen die bereid zijn om mee te komen naar de les.
- Shampoo's, verzorgingsproducten, scheermiddelen, crèmes, wax, en andere grondstoffen worden voorzien door SYNTRA.
- Modellen die meekomen naar de klas betalen enkel de prijs van de verbruikte grondstoffen.

 

 

Toelatingsvoorwaarden

Geen voorkennis / vooropleiding vereist.

Beginners welkom!

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

PRAKTIJK

Alle lessen gaan door op de SYNTRA campus. Ook de praktijklessen vinden plaats in het kapsalon op de SYNTRA campus. Ook is er een bijkomende externe stage waarbij je in een professioneel kapsalon werkt. Hou er zeker rekening mee dat er ook regelmatig op modellen geoefend wordt in de klas. Spreek dus tijdig je mannelijke vrienden en kennissen aan op mee te komen naar de klas als model.

STAGE

Er is een stageperiode voorzien van 76u in een barbershop om je skills te oefenen in de praktijk op de werkvloer. Tijdens deze stage maak je van je klanten een volledig portret met voor en na foto's die je bundelt in je portfolio.


EXAMENS

Op het einde van de opleiding wordt je kennis geëvalueerd met een praktische examen. Deze evaluatie geeft je een zicht op je verworven skills. Tevens wordt er een eindproef afgenomen door de docent waarbij je portfolio van de stage wordt voorgelegd aan een rasechte Barbier.

GETUIGSCHRIFT
 
Alle examens worden afgenomen door de SYNTRA docent op de SYNTRA campus. SYNTRA reikt na het slagen voor het eindexamen een getuigschrift Barbier uit, erkend door het Vlaams Agentschap Voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen.

Ontvang ik een getuigschrift of diploma? Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift.  Als je daarnaast de cursus bedrijfsbeheer volgt en slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Onze certificaten, getuigschriften en diploma's zijn erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en SYNTRA Vlaanderen.
 

Met de steun van