Koffie is in, doet denken aan gezelligheid en het "zwarte goud" krijgt altijd maar meer aandacht. Ook het begrip "Barista" raakt meer en meer ingeburgerd. Als je professioneel met koffie bezig bent of dit in de toekomst wil doen, is deze cursus een echte aanrader. Het is het vervolg op de cursus Barista Basic.

We gaan in deze cursus dieper in op het verhaal van "Bean to cup". Het effect van de verschillende koffievariëteiten en een verschillend brandprofiel geven een andere smaaksensatie. We analyseren deze aan de hand van verschillende koffiebereidingen. Wat is het beste recept voor een optimale koffie-water ratio?

In deze praktijkgerichte cursus leer je alle koffiebereidingen en een koffiekaart samenstellen. We verfijnen onze "latte art" techniek. Je leert hoe de espressomachine en de koffiemolen correct afstellen en onderhouden. We werken aan een goede workflow en klantenservice in een koffiebar.

De opleiding wordt hoofdzakelijk op externe locatie in een professionele koffie campus gegeven, waardoor je veelvuldig in contact komt met mensen uit de koffiebranche en heel veel inzicht krijgt in wat belangrijk is in de koffiewereld.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding staat open voor professionelen in de horeca en horecamedewerkers en iedereen die koffiekenner en barista willen worden:

  • Uitbaters tearoom
  • Koffiebar
  • Restauranthouders
  • Starters van een eigen zaak

Wat na de opleiding

Er zijn nog verschillende barista cursussen die je zouden kunnen interesseren:

  • Barista Foundation milk & latte art: focus op melk opstomen en mooie latte art tekeningen maken - 2 sessies van 3 uur
  • Barista Foundation home brewing: focus op allerhande "slow coffee" zetmethodes - 2 sessies van 3 uur
  • Barista Foundation intro & espresso: introductie in koffie en focus op koffiemolen en machine afstellen
  • SCA cursussen:
    • CSP Introduction to Coffee
    • CSP Barista Foundation
    • CSP Barista Intermediate
    • CSP Barista Professional

Meer info over het Coffee Skills Program (SCP) met de verschillende modules die wereldwijd erkend en toonaangevend zijn vind je hier.

Waar en wanneer?

Nog niet beschikbaar. Blijf op de hoogte of stel een vraag over deze opleiding


Wil je je carrière, passie of vak een BOOST geven?

Wij geven je graag een duwtje in de rug. Kom naar onze infoavond.   Meer weten

Programma

De opleiding duurt 2 maand (5 sessies van 3 uur) a ratio van 25% theorie en 75% praktijk.

Groene boon

  • Botanische koffiesoorten en de onderlinge verschillen.
  • Plantages en de verschillende bewerkingen van de bessen.
  • Bespreken en vergelijken van de diverse soorten bonen en smaken.
  • Effect van kwaliteitsverschil op de smaak.

Koffiebranden of roosteren

  • Verschillende soorten branders en brandproces
  • Brandprofielen, chemische reacties, kleurcode
  • Verpakking, bewaring en versheid.

Barista techniek

Aroma- en smaakanalyse

  • Hoe proeven we
  • Cuppen: stalen- en smaakanalyse
  • Wat proeven we: Coffee Taster's Flavor Wheel

Techniek

  • Espresso: onder- en over extractie: receptuur voor koffie-water ratio
  • De verschillende koffiebereidingen
  • Een koffiekaart samenstellen
  • Verfijnen techniek van melk opstomen en ‘Latte Art’
  • De espressomachine en koffiemolen: onderhoud en hygiëne
  • Workflow koffiebar
  • Klantenservice
Aanvullende info
  • In het cursusgeld is alles inbegrepen zoals grondstoffen en syllabi.
  • Er worden max. 14 cursisten toegelaten om een optimale opleidingskwaliteit te garanderen.
  • Locatie: Schuilenburg NV Industriezone Hoogveld Vriesenrot 7, 9200 Dendermonde. Meer info vind je op www.schuilenburg.com

Op maandag worden de lessen gegeven door Michael Van de Moortel:

  • Erkend SCA docent
  • Barista expert @ Coffee Experience and Training Center 'Creme de la Crema' in Roeselare
  • Zaakvoerder Creme de la crema
  • Coffee consultant

Hij kan bogen op een jarenlange ervaring als barista en docent. Hij is één van de weinige 'Authorized SCA' trainers in België en heeft een jarenlange ervaring als internationaal SCA jurylid voor verschillende barista wedstrijden.

Op andere weekavonden worden de lessen gegeven door Sophie Boonen:

  • Erkend SCA jurylid
  • Coffee consultant
  • Ervaring als uitbaatster van een eigen koffiezaak en barista voor Rombouts.

Sophie kan bogen op een jarenlange ervaring als barista en docent.

 

Toelatingsvoorwaarden

  • Je bent minimum 18 jaar.
  • Je volgde eerder de cursus Barista Basic of je kunt relevante ervaring aantonen.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Na afloop van deze cursus ontvang je een attest van lesvolging.

Met de steun van