Koffie is in, doet denken aan gezelligheid en het 'zwarte goud' krijgt altijd maar meer aandacht. Ook het begrip "Barista" raakt meer en meer ingeburgerd. Als je professioneel met koffie bezig bent of dit in de toekomst wil doen, is deze cursus een echte aanrader. Je krijgt een boeiende uitleg over het ganse koffieproces, vanaf de plantage tot en met het hoogtepunt: het zetten van een heerlijk ruikend kopje koffie ('Bean to cup').

Drie componenten zijn daarbij belangrijk: de groene boon, het koffiebranden en de barista. In deze cursus focussen we vooral op barista technieken. Je leert over de koffiegeschiedenis en de oorsprong van koffiebonen, het bewerkingsproces, verschillende variëteiten, koffiebranden en verschillende smaakverschillen aan de hand van vele koffies die je leert 'cuppen' of proeven en analyseren.

In deze praktijkgerichte cursus leer je voornamelijk de verschillende technieken om een goede koffie te maken. Je leert hoe de espressomachine te gebruiken en de koffiemolen correct afstellen. Hoe maak je een perfecte cappuccino? Wat is Latte Art?

De opleiding wordt hoofdzakelijk op externe locatie in een professionele koffie campus gegeven, waardoor je veelvuldig in contact komt met mensen uit de koffiebranche en heel veel inzicht krijgt in wat belangrijk is in de koffiewereld.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding staat open voor professionelen in de horeca en horecamedewerkers en iedereen die koffiekenner en barista willen worden:

  • Uitbaters tearoom
  • Koffiebar
  • Restauranthouders
  • Starters van een eigen zaak
Waar en wanneer?
Programma

De opleiding duurt 2 maand (6 sessies van 3 uur) a ratio van 30% theorie en 70% praktijk.

De eerste les vindt plaats in de campus waar je bent ingeschreven. De overige lessen vinden plaats bij Schuilenburg NV Industriezone Hoogveld Vriesenrot 7, 9200 Dendermonde. 

Groene boon

  • Continenten en landen waar koffie geteeld wordt.
  • Koffiegeschiedenis.
  • Botanische koffiesoorten en de onderlinge verschillen.
  • Plantages en de verschillende bewerkingen van de bessen.
  • Bespreken en vergelijken van de diverse soorten bonen en smaken.
  • Effect van kwaliteitsverschil op de smaak.

Koffiebranden of roosteren

  • Verschillende soorten branders en brandproces
  • Brandprofielen, chemische reacties, kleurcode
  • Verpakking, bewaring en versheid.

Barista techniek

Aroma- en smaakanalyse

  • Hoe proeven we
  • Cuppen: stalen- en smaakanalyse
  • Wat proeven we: Coffee Taster’s Flavor Wheel

Techniek

  • De 5 parameters
  • Zetmethodes:
    • Machinaal: espressomachine
    • Manueel: slow coffee
  • Waterkwaliteit
  • Onderhoud en hygiëne
  • De koffiemolen
  • Espresso: de verschillende stappen en evaluatie
  • Melk: kwaliteit, techniek van opstomen, introductie in ‘Latte Art’
  • Cappuccino: techniek en evaluatie
  • Verschillende koffiebereidingen en workflow koffiebar
  • Klantenservice

 

De lessen worden gegeven door Sophie Boonen:

  • Erkend SCA jurylid
  • Coffee consultant
  • Ervaring als uitbaatster van een eigen koffiezaak en barista voor Rombouts.

Sophie kan bogen op een jarenlange ervaring als barista en docent.

Aanvullende info

 

 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Na afloop van deze cursus ontvang je een attest van lesvolging.

Gelinkte filmpjes

In Schuilenburg leer je de skills van barista

In beeld

Met de steun van